Συνάντηση γνωριμίας των φίλων του Mikrasiatis.gr και ξενάγηση στην έκθεση “H Σμύρνη των Ελλήνων”

το Σάββατο 21 Ιουλίου 2012  ώρα 11:00 πμ  στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη)

Το Δίκτυο Ενημέρωσης Μικρασιάτης καλεί τους φίλους του αναγνώστες/τριες,  σε συνάντηση γνωριμίας και ξενάγηση στην έκθεση της Ενώσεως Σμυρναίων σε συνεργασία  με την Ιστορική και Εθνολογική  Εταιρεία της Ελλάδος  “Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”.

το Σάββατο 21 Ιουλίου 2012  ώρα 11:00 πμ  στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη)

To υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων, και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτραίτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Παρουσιάζονται, επίσης, τα αρχιερατικά άμφια του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αναμνηστικά του Αρχιστρατήγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ελληνικές σημαίες της στρατιωτικής διοίκησης Σμύρνης καθώς και το γραφείο του Αδαμαντίου Κοραή από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.  

Με την έκθεση επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο αθηναϊκό και στο ευρύτερο κοινό όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, έως το 1922 και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.

Τα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού, που προβάλλονται στην έκθεση, προσφέρονται είτε για μια πρώτη γνωριμία με τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, είτε για εμπέδωση ήδη εγνωσμένων, είτε για βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 26 Αυγούστου 2012 και θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή, ώρες 9:00 – 14:00.

[mappress mapid=”76″]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  7  =