You are currently viewing Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου “Το Δελφίνι”

Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου “Το Δελφίνι”

skala_loutron_1937

Η Σκάλα Λουτρών είναι στον κόλπο της Γέρας και απέχει περίπου 15 λεπτά από την Μυτιλήνη.

Ο ξεριζωμός του ’22 από τη μικρασιατική Πατρίδα, έφερε ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων στη λεσβιακή γη. Μια μικρή ομάδα από αυτούς, εγκαταστάθηκε στην περιοχή των Λουτρών. Η εγκατάσταση αυτή έγινε μέσα στο χωριό Λουτρά, αλλά και σε παλιές εγκαταλειμμένες εμπορικές αποθήκες και αγροικίες (ντάμια) στη Σκάλα Λουτρών η οποία ήταν ακατοίκητη περιοχή με υποτυπώδες λιμάνι και δύο ελαιοτριβεία. Η υφιστάμενη εγκατάσταση διατηρήθηκε μέχρι το 1930. Στο διάστημα αυτό, οικοδομήθηκαν από το κράτος σε μια ανοιχτή έκταση με την επωνυμία “Βατσίνα”, 25 σπίτια των δύο δωματίων και παραχωρήθηκαν σε 25 μικρασιατικές οικογένειες το 1931. Έτσι στην περιοχή δημιουργείται ο οικισμός της Σκάλας Λουτρών, ένας καθαρά προσφυγικός οικισμός που στο λόγο των κατοίκων του φέρει ακόμα την ονομασία “ο συνοικισμός”.

Τόποι καταγωγής των προσφύγων της ευρύτερης περιοχής των Λουτρών ήταν ο Μαρμαράς Αϊδινίου, ο Τσεσμές (Κρήνη), η Αγία Παρασκευή, τα Αλάτσατα και το Εγγλεζονήσι της Ερυθραίας, το Σεβδίκιοϊ της Σμύρνης, οι Φώκαιες, το Τσανταρλί, το Δικελί, το Ατζανός, οι Σααντζήδες της περιοχής Περγάμου και το Αϊβαλί.

Τα σπουδαιότερα έργα του συλλόγου μας

Δημιουργία χώρου αθλοπαιδιών σε μία έκταση 3.500 m2 την οποία μας παρεχώρησε το Ίδρυμα Πέτρου Μάνδρα με συμβολικό ενοίκιο ύστερα από αίτησή μας και την οποία τη δενδροφυτεύσαμε τη περιφράξαμε και κατασκευάσαμε μέσα σ αυτό το χώρο γήπεδο μπάσκετ / βόλευ Ολυμπιακών διαστάσεων το 1994.

Μέσα στον ίδιο χώρο των 3.500 m2 κατασκευάσαμε θερινό αμφιθέατρο με 3 πέτρινες κερκίδες χωρητικότητας 180 περίπου ατόμων και πίστας 150 m2 για τις ανάγκες των εκδηλώσεων των χορευτικών , θεατρικών και μουσικών τμημάτων του Συλλόγου μας τον οποίο και εγκαινιάσαμε το έτος 1996.

Το 2001 με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας , την συνεργασία του ιερέα του χωριού μας , και την οικονομική συνδρομή τόσο των μελών του Συλλόγου μας όσο και άλλων ευσεβών χριστιανών ξεκινήσαμε και αναπαλαιώσαμε το ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος το οποίο ευρίσκεται στην είσοδο του οικισμού μας.

Η βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας, που η κατασκευή της ξεκίνησε το έτος 2000 και τα εγκαίνιά της έγιναν στις 6 Ιουλίου 2008, αριθμεί σήμερα πάνω από 4000 βιβλία, ταξινομημένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τα οποία μπορούν να αναζητηθούν ποικιλοτρόπως με μεγάλη ευκολία. Αυτή η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τις ανάγκες του Οικισμού μας αλλά και των τουριστών το καλοκαίρι αφού πολλά από τα βιβλία μας είναι και ξενόγλωσσα.

Το «Μουσείο Προσφυγικής μνήμης» 1922 ένα έργο του Συλλόγου που εγκαινίασε στις 12 Αυγούστου του 2006 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αυτό στεγάζετε στο πρώην Δημοτικό σχολείο της Σκάλας Λουτρών το οποίο μας παραχωρήθηκε από την Νομαρχία Λέσβου το έτος 2003 όταν τότε έκλεισε και οι λίγοι μαθητές του μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο Δημοτικό σχολείο Λουτρών. Το κτίριο αυτό αφού ανακαινίσθηκε πλήρως με προσωπική κυρίως εργασία των μελών του Συλλόγου μας στέγασε τα κειμήλια των προσφύγων κατοίκων του Οικισμού μας.

Ο Σύλλογος διατηρεί σήμερα, Πολιτιστικό Τμήμα, Περιβαλλοντικό, Βιβλιοθήκη, Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης και Μουσικά τμήματα. Από το 2004  εκδίδει ειδικά  θεματικά Ημερολόγια με σπάνιο υλικό, το τελευταίο του 2013 με θέμα Μικρασιατική Εκστρατεία -Πορεία Μεραρχίας Αρχιπελάγους.
Επανεκδόθηκε επίσης  από το Σύλλογό μας βιβλίο του Μιχαήλ Ροδά με τίτλο : «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία – Μικρασιατική καταστροφή». Τα κείμενα του Μιχαήλ Ροδά γράφτηκαν το 1924 και δημοσιεύτηκαν αρχικά στις εφημερίδες «Εθνική Φωνή»> και «Ελεύθερον Βήμα». Ο ίδιος τα συγκέντρωσε το 1947 με σκοπό να τα εκδώσει, τον βρήκε ωστόσο ο θάνατος και το σχετικό βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1949, με πρωτοβουλία του γαμπρού του, Γιώργου Γερακάκη, και με τη βοήθεια των Γ. Συριώτη, Α. Ζαφειρόπουλου, Γ. Φτέρη και Γ. Βαλέτα, κυκλοφορώντας σε 1.000 αντίτυπα. Στην έκδοση εκείνη περιλαμβάνονταν όλα τα στρατιωτικά, πολιτικά και άλλα έγγραφα που διακινήθηκαν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας της Σμύρνης την περίοδο 1918 – 1922, όταν ο Μιχαήλ Ροδάς ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της υπηρεσίας. Η επανέκδοση του πρωτοτύπου σε 500 αντίτυπα από το Σύλλογό μας «Το Δελφίνι», είχε ως στόχο να ρίξει και πάλι «φως» σε όλο αυτό το υλικό, που είχε γίνει πλέον δυσεύρετο.

Επικοινωνία:
Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου “Το Δελφίνι”
Έτος ιδρύσεως 1990
Σκάλα Λουτρών Λέσβου Τ.Κ. 81100
22510-91231     Κινητό 6974-640419
ιστοσελίδα www.delfini1922.gr

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  3  =