You are currently viewing Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Λάρισας

Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Λάρισας

mikras-larisas

Παρουσίαση του Συλλόγου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Η αρχή για την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας έγινε την 3/11/2009, όταν μια ομάδα δέκα επτά (17) ατόμων ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του κ. Χρήστου Παυλίδη, ύστερα από δημοσίευση στον τοπικό τύπο. Τα ιδρυτικά αυτά μέλη σε μια νέα συνάντηση την 12/11/2009 ανέθεσαν σε μια τριμελή επιτροπή, που αποτελούνταν από τον κ. Χ. Παυλίδη, Γ. Καρύδη και Α. Ταραμονλή να προχωρήσουν στη διαδικασία για την ίδρυση του Συλλόγου.

Η προσωρινή αυτή διοικητική επιτροπή συνερχόμενη σε τακτικά χρονικά διαστήματα προέβη στις παρακάτω ενέργειες:

Επισκέφτηκε όλες τις αρχές της Λάρισας, γνωστοποιώντας στους αρμοδίους για την ίδρυση του Συλλόγου.

Επεξεργάστηκε με τον νομικό κ. Παύλο Μαουσίδη, μέλος του Συλλόγου, τη σύνταξη του καταστατικού που θα κατεύθυνε τη λειτουργία του Συλλόγου.

Υπέβαλε αίτηση στο Πρωτοδικείο Λάρισας και ερεύνησε τα αρχεία του για πιθανή ύπαρξη στο παρελθόν Συλλόγου Μικρασιατών στη πόλη, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρξε στο παρελθόν παρόμοιος Σύλλογος.

Συνέχισε τις ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στα Μ.Μ.Ε. για εγγραφές νέων μελών.

 

Η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε την 7/5/2010 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Καμούζη, ερευνητή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Φαρσάλων με τη χορωδία του καθώς και το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του κ. Ρήγα Μακρόπουλου. Συγκλονιστική ήταν η παρέμβαση του Μικρασιάτη ηθοποιού κ. Τάκη Βαμβακίδη με τις αφηγήσεις κειμένων Μικρασιατών λογοτεχνών.

Την ίδια μέρα μας παραδόθηκε το εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο Λάρισας Καταστατικό του Συλλόγου.

Η πρώτη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) και οι πρώτες αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν στο φιλόξενο χώρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας την 28/11/2010. Για το Δ.Σ. εκλέχτηκαν οι 1) Χ. Παυλίδης, 2) Γ. Καρύδης, 3) Κ. Θεοφάνογλου, 4) Δ. Αράπκουλε, 5) Ν. Αποστολίδης, 6) Α. Ταραμονλής και 7) Μ Παπαδοπούλου. Εξάλλου για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι 1) Ε. Τσιρίκογλου, 2) Ν. Καραΐσκος και 3) Α. Τρελλόπουλος.

Την 10/12/2010 ο Σύλλογος διοργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία ημερήσια εκδρομή στην Αθήνα και συγκεκριμένα ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την 10/5/2011 στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Αχίλλια 2011» (ο Άγιος Αχίλλιος προστάτης της πόλης) προβλήθηκε η ταινία με τίτλο «παιδιά είμαστε τότε … οι Μικρασιάτες θυμούνται», ενώ ο κ. Χ. Παυλίδης και ο κ. Α. Ταχτατζής ανέγνωσαν κείμενα σχετικά με τη Μ. Ασία.

Την ίδια χρονιά ο Σύλλογος για πρώτη φορά συμμετείχε στις εκδηλώσεις «Φεστιβάλ Πηνειού» με περίπτερο και μουσικά δρώμενα. Έκτοτε κάθε χρόνο έχει παρουσία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης, των «Αχιλλίων» και του «Φεστιβάλ Πηνειού».

Επίσης το 2011 συνδιοργανώθηκε μαθητικός διαγωνισμός των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού με θέμα: «Μικρά Ασία 3.000 χρόνια Ελληνικής παρουσίας. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν ικανοποιητική.

Κάθε χρόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων διοργανώνονται εκδηλώσεις με θέμα: «Άρωμα Χριστουγέννων Μικράς Ασίας». Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις παρουσιάζονται δρώμενα από Μικρασιατικά έθιμα των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς.

Επίσης κάθε χρόνο στις 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται αρτοκλασία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, Προστάτιδας του Συλλόγου. Η 27 Δεκεμβρίου είναι ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια (εγκαίνια) της Αγίας Σοφίας στην Κων/πολη το 537 από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

Το 2012, εκτός από τια πάγιες εκδηλώσεις, ο Σύλλογος έλαβε μέρος στο Διεθνές Συνέδριο της Καισαριανής. Το Σύλλογο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χρ. Παυλίδης, καθώς και οι κ.κ. Ν. Αποστολίδης και Δημ. Ιωακειμίδης, μέλη του Συλλόγου.

Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου που έκανε τη πρώτη εμφάνισή του κατά τον ετήσιο χορό του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την 24/2/2013 με μεγάλη επιτυχία.

Στις 18 Νοεμβρίου του 2012 πραγματοποιήθηκαν Γ.Γ. και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Γ. Καρύδης Πρόεδρος

Ν. Αποστολίδης Αντιπρόεδρος

Δ. Θεοδώρου Γραμματέας

Ζ. Κοτζαμάνογλου Έφορος

Χ. Λαγός Ταμίας

Γ. Σπανός Μέλος

Χρ. Ρούσσου Μέλος

 

Τη νέα χρονιά, το 2013, εκτός από τη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, πραγματοποιήθηκε και ο ετήσιος χορός με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς και εκδήλωση με θέμα «Μικρασιατικός Πολιτισμός» με κύριο ομιλητή τον κ. Στ. Ελληνιάδη. Με την ευκαιρία αυτή πρωτοεμφανίστηκε η μικτή χορωδία του Συλλόγου υπό την διεύθυνση του κ. Αντώνη Μαρέτη. Οι κριτικές γι’ αυτή τη πρώτη παρουσίαση της χορωδίας ήταν θετικές και παράλληλα ενθαρρυντικές.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  32  =  34