You are currently viewing Συγκίνηση από την είδηση της εκδημίας του Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτηρίου

Συγκίνηση από την είδηση της εκδημίας του Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτηρίου

Συγκίνηση στο μικρασιατικο κόσμο προκάλεσε η είδηση της εκδημίας ενός αγαπημένου ιεράρχη, απλού, καταδετκτικού, προσφιλή και με ιεραποστολικό έργο. Του Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτηρίου (του από Κορέας).

Πισιδίας Σωτηρίου

Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτηρίου

Μετά την οσιακή κοίμηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου, του από Κορέας, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 και ώρα 4:15 π.μ. στην Σεούλ, η σορός του κεκοιμημένου μεταφέρθηκε, κατά την επιθυμία Του, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Gapyeong.

Στο ταπεινό κελί του Σεβασμιωτάτου, ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος με τους Κορεάτες ιερείς π. Αντώνιο Woo και π. Ιερεμία Cho τακτοποίησαν το σώμα, σύμφωνα με το μοναχικό τυπικό, και το ενέδυσαν με το αντερί και το εξώρασο. Ο αείμνηστος στην γραπτή διαθήκη Του είχε ορίσει να φέρει κατά την εξόδιο Ακολουθία Του μόνον επιτραχήλιο και ωμόφορο, τα οποία φορούσε στις καθημερινές Ακολουθίες της Ιεράς Μονής, κατά τις οποίες εκτελούσε χρέη εφημερίου, και το ξύλινο εγκόλπιό Του.

Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας η σορός του κεκοιμημένου πνευματικού Πατέρα μας μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της Μονής και τελέστηκε το πρώτο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής Του. Αμέσως μετά άρχισε η ανάγνωση των ιερών ευαγγελίων υπό των ιερέων και των λαϊκών, όλη την ημέρα και όλη την νύχτα μέχρι την επομένη το πρωί, όταν άρχισε η Ακολουθία του Όρθρου του Ψυχοσάββατου. Πολύ συγκινητική ήταν η προθυμία των Κορεατών πιστών να διαβάζουν εκ περιτροπής τα ευαγγελικά αναγνώσματα συγκινημένοι μέχρι δακρύων.

Πισιδίας Σωτηρίου

Το πρωί του ψυχοσάββατου, μετά την τέλεση του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία του πολύκαυστου Σεβασμιωτάτου κυρού Σωτηρίου με την συμμετοχή όλων των κληρικών της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας και διακοσίων περίπου πιστών σε ατμόσφαιρα έντονης χαρμολύπης. Ομιλίες δεν έγιναν γιατί ο αοίδιμος ρητώς είχε δηλώσει στην διαθήκη Του να μην εκφωνηθούν. Αντί ομιλιών ο Μητροπολίτης Κορέας διάβασε γράμμα του Σεβασμιωτάτου, με τις πνευματικές συμβουλές Του προς τις μοναχές, γραμμένο ήδη από το έτος 2009.

Η ταφή του αλήστου μνήμης Σεβασμιωτάτου πατρός Σωτηρίου έγινε στον τάφο, τον οποίο ο ίδιος είχε προετοιμάσει από ετών στον προαύλιο χώρο της Μονής, μέσα σε διάχυτη αναστάσιμη ατμόσφαιρα, ψάλλοντας όλος ο λαός αδιάκοπα το «Χριστός Ανέστη» στα κορεατικά. Μετά την ταφή προσφέρθηκε η μακαρία προς όλους τους συμμετέχοντες. Αιωνία Αυτού η μνήμη και ας έχουμε όλοι την ευχή Του.

Πισιδίας Σωτηρίου

Ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος Τράμπας


Βιογραφικά Στοιχεία


Γεννήθηκε στην Άρτα το 1929, όπου έλαβε την εγκύκλιο και μέση εκπαίδευση. Φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1951. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1956. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Μηθύμνης. Το 1960 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε και το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτη. Κατά τα έτη 1965-
1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιεροκήρυκας. Στην συνέχεια διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέχρι τον Δεκέμβριο 1973. Τα επόμενα δύο χρόνια υπηρέτησε ως προϊστάμενος στον Ι. Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου. Τον Νοέμβριο του 1975 μετέβη οικειοθελώς στην Ν. Κορέα όπου διορίσθηκε (με απόσπαση) προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου,
Σεούλ, και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Άπω Ανατολής. Εργάστηκε για την αναδιοργάνωση της εκεί Ορθόδοξης Ιεραποστολής και της Ορθόδοξης Κοινότητας και μερίμνησε για την επέκταση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και σε άλλες περιοχές της Ν. Κορέας.
Το 1982 διορίστηκε Διευθυντής του Θεολογικού Σεμιναρίου «Άγιος Νικόλαος» Σεούλ και το 1986 Πρόεδρος του υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου συσταθέντος ιεραποστολικού Οργανισμού «Orthodox Eastern Mission», ο οποίος δραστηριοποιήθηκε εκτός της Κορέας και σε άλλες χώρες της Ν.Α Ασίας, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Σινγκαπούρη, Ινδονησία και Ινδία.

Το 1993 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας, με τον τίτλο της Επισκοπής Ζήλων. Το 1995 διορίστηκε Προϊστάμενος του νεοσύστατου ιεραποστολικού ιδρύματος «Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κορέα».
Το 1999 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Σεούλ, για την 25ετή υπηρεσία του στην Κορέα, και το 2000 Επίτιμος Δημότης Παπάγου, Αθηνών. Έχει λάβει το βραβείο Ιερέως του Ιδρύματος
“Γεώργη και Κατίγκως Λαιμού” και έχει βραβευθεί, επίσης, από την Ακαδημία Αθηνών με το χάλκινο μετάλλιό της. Στις 20 Απριλίου 2004 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας.
Την 27η Μαΐου 2008, μετά από οικειοθελή παραίτηση από την Μητρόπολη Κορέας, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας.

Η Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού (ΕΜΕΠΟΛ) εξέδωσε το παρακάτω Ψήφισμα:

To Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού συνήλθε εκτάκτως μετά την είδηση την είδηση της εκδημίας του αείμνηστου (του από Κορέας) Κυρού Σωτηρίου που ιεραποστολικά αναλώθηκε μέχρι εσχάτης του αναπνοής όπου τον κάλεσε η Μητέρα Εκκλησία.

Αποφάσισε

Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του προς τις Μητροπόλεις Πισιδίας και Κορέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να εκφράσει τα συλληπητήρια στην οικογένεια του, να καταθέσει δωρεά στη μνήμη του.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  4  =