Νέα Παλάτια Ωρωπού: Συγκίνησε το αφιέρωμα στη Μικρασία

Με συγκίνηση και διδακτικό πνεύμα πραγματοποιήθηκε το “Αφιέρωμα στη Μικρασία” που διοργάνωσε το Κοινό των Ωρωπίων στο Σαπανίδειο Πνευματικό Κέντρο Νέων Παλατίων.

Τον Σεπτέμβρη του 1922 συντελέστηκε η Μικρασιατική Καταστροφή με τραγικές συνέπειες για τον Ελληνισμό της Ανατολής. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για την εκδήλωση που διοργάνωσε το Κοινό των Ωρωπίων στο Σαπανίδειο Πνευματικό Κέντρο, για να διαφωτίσει τα γεγονότα του ’22 και να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων.

Σε μια λαμπρή γιορτή του Πολιτισμού, παρουσία πολλών καλεσμένων, εκπροσώπων φορέων και πολιτικών, το Αφιέρωμα παρουσίασε με νηφαλιότητα και κριτικό πνεύμα τα γεγονότα που οδήγησαν στην Καταστροφή και στον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συμπεριλαμβανομένων των Παλατιανών.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε εκ μέρους του “Κοινού” ο Δρ. Γιώργος Καρλατήρας, ο οποίος επισήμανε την σπουδαιότητα της ιστορικής μνήμης κι εξέφρασε την πρόθεση του Ινστιτούτου να καταστήσει το συγκεκριμένο αφιέρωμα θεσμό.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του “οικοδεσπότη” Δημάρχου Ωρωπίων κ. Γαβριήλ, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Ινστιτούτου κι εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στις μελλοντικές του ενέργειες.

Στη συνέχεια, ο συν-διαχειριστής του Κοινού των Ωρωπίων κ. Αθανάσιος Γραμμένος παρουσίασε το όραμα, τις αξίες και τους στόχους του Ινστιτούτου για να κατατοπίσει πλήρως του παριστάμενους για την ταυτότητα του νέου αυτού φορέα, πριν προχωρήσει η συζήτηση στο κυρίως θέμα, την Μικρασιατική Καταστροφή. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα αμερόληπτο, μη κερδοσκοπικό κι επιστημονικό ινστιτούτο μελετών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ιστορία, την Πολιτική και τον Πολιτισμό, το οποίο επιθυμεί να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο για τις προκλήσεις του Ωρωπού και για να επιτύχει τον σκοπό του είναι αμερόληπτο και ακομάτιστο. Υπογράμμισε ότι το Κοινό των Ωρωπίων δεν συναγωνίζεται τους υφιστάμενους φορείς και κομίζει μια νέα πρόταση πολιτισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για την Μικρασιατική Καταστροφή είπε πως ήταν η πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού, πρέπει όμως όλες οι παράμετροι να εξεταστούν ενδελεχώς και να κατανοηθούν από τους πολίτες για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες στο μέλλον.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ένας σπουδαίος ακαδημαϊκός, ο διδάκτωρ Ιστορίας κ. Βλάσης Αγτζίδης. Στην περιεκτική ομιλία του, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου, ενέταξε την μικρασιατική εκστρατεία στο πλαίσιο του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, περιέγραψε όμως τα μοιραία κι επαναλαμβανόμενα λάθη της ελληνικής ηγεσίας στο μικρασιατικό μέτωπο. Παράλληλα, ανέλυσε την φυσιογνωμία του εθνικιστικού κινήματος του Κεμάλ και εξήγησε στο Κοινό πως τελικά οδηγηθήκαμε σε αυτή τη γενοκτονία.

Ενδιάμεσα των ομιλιών προβλήθηκε βίντεο σχετικό με την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Ακολούθησε ο υποστράτηγος ε.α. κ. Θεόδωρος Ζησιμόπουλος, ο οποίος μίλησε για την Καταστροφή της Σμύρνης παρουσιάζοντας πολλά κι ενδιαφέροντα στοιχεία.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο καθηγητής και αν. βουλευτής κ. Νίκος Γιαννής και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι κ. Γιάννης Οικονομάκος και κ. Γιαμαρέλος. Παρέστησαν επίσης ο Κοινοτάρχης Συκαμίνου κ. Ρούσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πολυχρόνης, ο πάτερ Νικόλαος, εκπρόσωποι φορέων από την ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού, εκπρόσωποι της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού κα Βλάχου και πολλοί άλλοι.

Στην αίθουσα παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Κοινού των Ωρωπίων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινόν Ωρωπίων
www.koinonoropion.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

53  +    =  60