You are currently viewing Συγκίνηση στο Κατωπαναγιούσικο Αντάμωμα

Συγκίνηση στο Κατωπαναγιούσικο Αντάμωμα

DSC_0011Αρκετοί συμπατριώτες μας έδωσαν το παρών στην πρώτη εκδήλωση της Ενωσης Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Συνεδριακό Κέντρο του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας και έδωσαν μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στη δύσκολη προσπάθεια που ξεκινά το νέο ΔΣ για την επαναδραστηριοποίηση του.

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη καθόλη τη διάρκειά της, καθώς οι παρευρισκόμενοι άκουσαν μετά από πολλά χρόνια ξεχασμένες ιστορίες τόσο του μαρτυρικού χωριού της Ιωνίας, όσο και του ιστορικού Συλλόγου, αναγνωρίζοντας σε αυτά τα ονόματα συγγενών τους. DSC_0019

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο βίντεο για την ιστορία του χωριού και του Συλλόγου.  Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1931 ως Φιλανθρωπικός και Προοδευτικός Σύλλογος Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας και το 1954 μετονομάστηκε σε Ενωση των Απανταχού Εκ Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας Καταγομένων, διαθέτοντας 5 Συλλογικά όργανα.Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ενωσης, τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Αργεννον και τα Παρατήματα σε Χίο, Κυλλήνη και Ταγκανίκα (σημερινή Τανζανία). Κατωπαναγιούσηδες υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο, τη Χίο, την Κυλλήνη και στην Αυστραλία, την Αίγυπτο, την Αμερική και την Τανζανία.

DSC_0010

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ενωσης, Αγγελος Κλειδάς, γιος του αείμνηστου δασκάλου και προέδρου της Ενωσης, Δημητρίου Ν.Κλειδά,  έδωσε το στίγμα των επόμενων δράσεων του Συλλόγου. Εχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή του αρχείου, συντηρούνται τα πολύτιμα λαογραφικά κειμήλια της μουσειακής μας Συλλογής, θα προχωρήσει η ανακαίνιση του ιδόκτητου χώρου μας στην οδό Βερανζέρου 5 στο κέντρο της Αθήνας, η ιστοσελίδα μας και η επικοινωνία με όλους τους Κατωπαναγιούσηδες όπου κι αν βρίσκονται. Αλλωστε η Ενωση Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας είναι η συνέχεια της Ενωσης των Απανταχού Εκ Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας Καταγομένων και μέλη της μπορούν να εγγραφούν οι Κατωπαναγιούσηδες στην καταγωγή από την Ελλάδα και την Ομογένεια. Η εγγραφή και η συνδρομή μαζί καθορίστηκε από το ΔΣ στο συμβολικό ποσό των 10 ευρώ το χρόνο, ενώ περιορισμένα αντίτυπα από τις σπάνιες εκδόσεις της Ενωσης είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Ο μεγαλύτερος εν ζωή Κατωπαναγιούσης (100 ετών) Ιωάννης Παραδιάς,  τιμώμενος της εκδήλωσης με το Αριστείο και το μετάλλιο της Ενωσης για τη διαχρονική του προσφορά στο Σύλλογο όσο και στην κοινότητα της Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης, μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο έστειλε το δικό του μήνυμα στους Κατωπαναγιούσηδες: “Να είστε γεροί και να βοηθάτε ο ένας τον άλλο, οι Κατωπαναγιούσηδες ήταν πάντα καλοί άνθρωποι και πατριώτες”.

ioannis-eleni-paradia

Το βραβείο παρέλαβε από τον πρόεδρο Αγγελο Κλειδά,  εκ μέρους του Ιωάννη Παραδιά, ο γιός του Στράτος, γνωστός δικηγόρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Αντιπρόεδρος σήμερα της Ενωσης. Το όνομα Παραδιάς είναι ταυτισμένο με την ιστορία του ιστορικού Συλλόγου της Κάτω Παναγιάς, καθώς ως νεαρός δικηγόρος ο Στράτος Παραδιάς ήταν για πολλά χρόνια Γραμματέας και αργότερα πρόεδρος της Ενωσης. Ο κ. Παραδιάς ευχαρίστησε για την τιμή και την αναγνώριση της προσφοράς του πατέρα του και κάλεσε τους Κατωπαναγιούσηδες να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια του Συλλόγου, να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του χωριού στις επόμενες γενιές.

DSC_0012

Ακολούθησε η επίδοση μετά από 30 χρόνια του Αριστείου της Ενωσης, στον αείμνηστο Οκτάβιο Μερλιέ (δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εκπρόσωπος σήμερα του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και το αριστείο θα δοθεί αργότερα στο ΚΜΣ) και στον επίσης αείμνηστο Σίμωνα Καρά που διέσωσε και ανέδειξε τα τραγούδια της Κάτω Παναγιάς.  Τα Αριστεία φυλάσονταν στα γραφεία της Ενωσης και ήρθε σήμερα η ώρα να δοθούν στα Ιδρύματα τους. Το Αριστείο του Σίμωνα Καρά παρέλαβε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Αντώνη Λαμπίδη εκ μέρους του ΚΕΠΕΜ Σίμωνας Καράς που συνεχίζει σήμερα το έργο του, ο αντιπρόεδρος Νίκος Μαντζούρης, ο οποίος ως καθηγητής λαογραφίας προσφέρθηκε με ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου να βοηθήσει στη συντήρηση του λαογραφικού αρχείου της Ενωσης. DSC_0020

 

Ο φίλος της Ενωσης, φιλόλογος, ερευνητής της λαογραφίας της Ερυθραίας,  Θοδωρής Κοντάρας, ανέλαβε αμέσως μετά με τις γνώσεις του και  την αμεσότητα του λόγου του, να θυμίσει στο κοινό την ιστορία  και τη λαογραφία του χωριού της Κάτω Παναγιάς Μικράς Ασίας και μέσα από τις εικόνες που κατέγραψε ο ίδιος από τα ταξίδια του στην περιοχή να συγκινήσει τους Κατωπαναγιούσηδες.

DSC_0016

Συγκινητικές ήταν επίσης οι παρεμβάσεις του προέδρου του ιστορικού Συλλόγου των Κωνσταντινουπολιτών (1928) κ. Αντωνίου Λαμπίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πνευματική κληρονομιά του Κατωπαναγιούση νονού του Αντώνη Παπαχατζή, του αιδεσιμότατου Δημήτριου Παπαχατζή από την Κυλλήνη και του νεαρού προέδρου του αδελφού Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης Στέλιου Ξάνθου.

DSC_0021

Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τη νεαρή  Ελευθερία Παραδιά, την εγγονή του τιμώμενου Ιωάννη Παραδιά και τις επίσης όμορφες νεαρές Καταπαναγιούσες επιστημόνισες Κωνσταντίνα Αθανασιάδη και Κωνσταντίνα Καλλίνικου,  με τα τραγούδια της αγαπημένης μας Κάτω Παναγιάς, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη συνέχεια.

DSC_0032

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Αντώνης Λαμπίδης, ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας Λουκάς Χριστοδούλου, η Κατωπαναγιούσαινα Πρόεδρος της Ιωνικής Εστίας Ηλιούπολης Αργυρώ Πίκουλα, η επίσης Κατωπαναγιούσαινα Πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Γλυφάδας Μαίρη Παπάζογλου και μέλος του ΔΣ της Ενωσης, ο Τάκης Κωστιδάκης εκ μέρους του Ιωνικού Συνδέσμου Νέας Ιωνίας και μέλος του ΔΣ της Ενωσης, η Κούλα Μπρόλιου και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Ενωσης Νέας Ιωνίας Η Καππαδοκία, ο Γιάννης Γουναρίδης Γραμματέας της Ενωσης Συλλαίων, ο Αγγελος Μελεμενής εκ μέρους του Συλλόγου Σμυρναίων Νέας Ιωνίας, η Μαρία Βεϊνόγλου μελος του ΔΣ της Ενωσης Σμυρναίων και της ΟΠΣΕ, ο Βαγγέλης Δαλκιρανίδης εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαίδας, η Ολγα Φτούλη από το ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας, η Βιβή Βουτσελά εκ μέρους του Μικρασιατικού Συλλόγου Ροβιών Ευβοίας, το μέλος το ΔΣ της Ενωσης Κατω Παναγιάς Νίκος Τόμπρος, ο ΓΓ της Ενωσης και της ΟΠΣΕ Δημήτρης Παντέλας και ο πρόεδρος του Αργεννου και δισέγγονος του λαογράφου της Κάτω Παναγιάς Αντώνη Πουλάκη, Γιώργος Πουλάκης.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

9  +  1  =