You are currently viewing Στον απόηχο του 6ου Πανελλήνιου Πανθρακικού Ανταμώματος στο Διδυμότειχο

Στον απόηχο του 6ου Πανελλήνιου Πανθρακικού Ανταμώματος στο Διδυμότειχο

6o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

panthr0

Ο επίλογος του γράφτηκε στην πόλη των κάστρων, των αυτοκρατόρων, των Αγίων ,της παράδοσης το Διδυμότειχο. Ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο, σε παλμό, και πλαισιωμένο από νέους ανθρώπους. Στο κεντρικό τσαρσί γκάιντες, καβάλια, νταούλια, λιούρες μια ορχήστρα φανταστική αποτελούμενη από άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά έπαιζαν ασταμάτητα. Ένα απαλό αεράκι μετέφερε τους ήχους στα πέρατα της οικουμένης τονίζοντας ότι εδώ είναι ΘΡΑΚΗ, είναι η Θράκη που και σήμερα ακόμη φυλάγονται Θερμοπύλες, και πρυτανεύουν οι αρχές, οι αξίες, οι ιδέες, και ότι η κυρά Βασιλική «η κυρά των Μαρασίων» δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

73 Σύλλογοι συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα, 2300 με 2500 οι χορευτές/τριες πλέον οι συνοδοί. Πολλοί κοιμήθηκαν σε ξενοδοχεία της Αδριανούπολης και του Ορτακιόι ( Ιβαιλογκράντ). Όλοι τους γεύτηκαν τις παραδοσιακές λιχουδιές και ένιωσαν στο πετσί τους τη Θρακιώτικη φιλοξενεία.

Πιστεύουμε ότι σχόλια των συλλόγων που συμμετείχαν είναι ότι καλύτερο για να σκιαγραφήσουν το 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ, τα οποία και παραθέτουμε.

panthr1

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Έπεσε εχθές η αυλαία του 6ου Πανελλήνιου Ανταμώματος στο Διδυμότειχο .

Πρώτη φορά για εμένα και μεγάλη συγκίνηση !

Η Θράκη αυτές τις μέρες απέδειξε ότι όχι μόνον είναι όμορφη αλλά και ηχηρή !

2500 χιλιάδες κόσμος ντυμένος με τις φορεσιές της μεγάλης Θράκης ! Εκπληκτική εικόνα που δεν μπορεί να εκφραστεί εύκολα με λόγια , τα συναισθήματα ανάμεικτα , η καρδιά πετάει στον ήχο της γκαιντας , της λύρας !

Πολλά συγχαρητήρια πρέπουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακιώτικων Σωματίων αλλά εκεί που πρέπουν τα μέγιστα ΕΥΓΕ είναι στον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ και στον καλό, φίλο Απόστολο Πολυσακη για την τέλεια διοργάνωση και φιλοξενία την οποία είχαμε όλοι μας !!!!!’

Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω και την σύνοδο μας για το Λύκειον των Ελληνίδων Ξανθης την ΜΑΡΘΑ μας με το νούμερο 2!!!!!! , η οποία ήταν ο φύλακας άγγελος σε όλη την παραμονή μας στο όμορφο Διδυμότειχο .

Και του χρόνου όλοι μαζί Θρακιώτες του κόσμου !!!!!!!

καλή αντάμωση !!!!!!

Π.Ο.Θ.Σ.

panthr2

Τα λόγια είναι περιττά μπροστά στα όσα ζήσαμε, απολύσαμε και χαρήκαμε στο 6ο πανελλήνιο πανθρακικο αντάμωμα. ενα τετραήμερο δράσης ένα τετραήμερο ζωντανής παρουσίας του θρακικού ελληνισμού στο ιστορικό Διδυμότειχο. συγκίνηση, χαρά,, υπερένταση, νευράκια ένα μιξ γκριλ συναισθημάτων. θέλω να πιστεύω ότι αν ζούσαν όλοι οι μεγάλοι μας πνευματικοί άντρες θα δυσκολεύονταν να περιγράψουν τα του 6ου πανελλήνιου ανθρακικού ανταμώματος..σίγουρα ήταν το μεγαλύτερο, είχε οργάνωση, είχε λόγο, και πέρασε πολλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Το τρίπτυχο μουσική-χορός-φορεσιά σε συνδυασμό με τις παράλληλες εκδηλώσεις επιβεβαίωσαν όλα αυτά που γράψαμε προκαταβολικά. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ έπο όλα τα μέλη του Δ.Σ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας θρακικών Σωματείων σε αυτούς που συμμετείχαν, που χάρη σε αυτούς έγινε τόσο τρανό. Στην οργανωτική επιτροπή, στους εθελοντές, στους αρωγούς, στον κοσμώ που καθηλωμένος στις κερκίδες του γηπέδου δεν έλεγε να φύγει.. Συγχαρητήρια στις Θρακιώτισες νοικοκυρές για τις θρακιώτικες γεύσεις που ετοίμασαν και γδυθήκαμε,. στους καταστηματάρχες που πεζόδρομου που με προϊόντα δικά τους, παγωτό, ουζάκι, πίτσες κλπ υποδέθηκαν την παρέλαση των χορευτών που διέσχισαν τον πεζόδρομο. Ευχαριστούμε θερμά το σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό που χοροστάτησε στη δοξολογία, τον κύριο Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο για την αρωγή τους .

6ο Πανθρακικό Αντάμωμα! Με συλλόγους από όλη τη χώρα, όπου υπάρχει θρακιώτικο ίχνος , με αστείρευτη ζωντάνια, όρεξη για χορό και τραγούδι, με τη συνοδεία μουσικής από την Εβρίτικη Ζυγιά και την Κατερίνα Δούκα, ένα από τα μεγαλύτερα ανταμώματα μας ”θύμισε” πως η Θράκη είναι εδώ, είναι ζωντανή και η καρδιά της δεν σταματά ποτέ να χτυπά!!!!

panthr3

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΚΟΥΛΗ -ΛΑΚΚΩΜΑ

Τα λόγια δε μπορούν να περιγράψουν όσα ζήσαμε στο 6ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα στο ιστορικό Διδυμότειχο. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν και όσους δούλεψαν για να γραφτεί αυτή η λαμπρή σελίδα ιστορίας. Ευχαριστώ τον Αποστόλη, την Κατερίνα, τη Ρούλα, την Τέτα, τη Βασούλα και ιδιαίτερα το Βάιο που μας φρόντισε τόσο πολύ. Με το καλό να ανταμώσουμε πάλι του χρόνου.

Έτσι γουστάρουμε οι ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ!! Σε όλες τις ηλικίες!!! — μαζί με Θρακική Εστία Κιλκίς και Π.Ο.Θ.Σ Πανελλήνια Ομ.Θρακικών Σωματείων

6ο Πανθρακικο Ανταμωμα. . Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τι ζήσαμε όλοι μας. Άξιζε κάνεις να είναι εθελοντής. Είχα την τιμή να είμαι σύνοδος σε έναν υπέροχο σύλλογο. Θρακιώτες του Βόλου σας ευχαριστώ για όλα.

 

panthr4

 

Οι Μαρηδες

6ο ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΔ/ΧΟ ( 3-6/7/14 ) .: Εκδήλωση μεγάλης έκτασης και ευρείας απήχησης στους απανταχού Θράκες . Κατά την γνώμη μας η πολιτιστική αυτή εκδήλωση υπήρξε απόλυτα επιτυχής , με μεγάλη κοσμοσυρροή και πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων Πολιτιστικών Θρακικών Φορέων . Η ΕΠΟΣΜΑ συμμετείχε με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των Αμπελακίων , Ασβεστάδων , Νεοχωρίου , Στέρνας και Καρωτής με τα χορευτικά τους . Θερμές ευχαριστίες στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και στον διοργανωτή / εκτελεστή Πολιτιστικό Σύλλογο “ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ” Διδ/χου για την πρόσκληση και τους συγχαίρουμε , ευχόμενοι στο μέλλον μεγαλύτερες επιτυχίες για το καλό του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης .

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ – ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

 

Η Άννα μας(Τσολάκη),,μισή Θρακιώτισσα-μισή Ιταλίδα. Ηρθε στη γιαγιά για διακοπές(Κορνοφωλιά) ..την είδα να κλαίει στο Αντάμωμα από συγκίνηση(Εδώ με φορεσιά Σουφλίου)

Ούτε τα λόγια μα ούτε και οι εικόνες..(κι ας λένε μια εικόνα χίλιες λέξεις)μπορούν να περιγράψουν ότι ζήσαμε το βράδι του ανταμώματος..Θα πω μόνο ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! από την καρδιά μου για τα συναισθήματα που με πλημμύρισαν…σε όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης_ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΑΣ μέσα στη Θράκη… Τα “Μπράβο” και τα “συγχαρητήρια” μου ακούγονται τετριμμένες λέξεις για μια τέτοια διοργάνωση. Συγκινούμαι και υποκλίνομαι…και κλείνω μέσα στην ψυχή και στο μυαλό μου, όλους τους ήχους και τις μουσικές, τα χρώματα και τις μυρουδιές της Θράκης μας..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Πέλλας

Ήταν η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Νέας Πέλλας (προσφύγων Ανατολικής Θράκης) συμμετείχε στο Πανθρακικό Αντάμωμα και γέμισε με συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, ρίγος κατά την είσοδο του στο γήπεδο και δάκρυα όταν τα πολλά παιδιά με τα φαναράκια στα χέρια τράβηξαν τον χάρτη της ΕΝΙΑΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ αποκόβοντας έτσι τις χαμένες πατρίδες κάνοντας τον κόσμο στις κερκίδες να κλαίει. Ευχαριστούμε τα “ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ” και τον πρόεδρο τους Απόστολο Πολυσάκη για την όμορφη οργάνωση και για την φιλοξενεία καθώς και την υπέροχη συνοδό μας Ειρήνη Δελημπαλτά.

Ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Δράμας

“Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» έδωσε δυναμικό παρόν στο 6ο Πανθρακικό Αντάμωμα στο Διδυμότειχο στις 5-6 Ιουλίου με αποστολή 42 μελών του. Οι 30 χορευτές του που συμμετείχαν , ανταποκρίθηκαν στο χορευτικό κάλεσμα με σεβασμό στην Θρακιώτικη Παράδοση , με αγάπη και κέφι όπως οι Εβρίτες ξέρουν.. Οι «κυκλωτικοί χοροί» των 2100 περίπου χορευτών –Θρακιωτών … μέσα από τους ήχους της Θρακιώτικης μουσικής, τις πολύχρωμες παραδοσιακές θρακιώτικες φορεσιές, τα χαμόγελα , τα τραγούδια παρουσίασαν ένα θέαμα μοναδικό σε ομορφιά…. και γνωρίζουμε πώς η «Ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Κι ενώ οι χοροί καλά κρατούσαν στους δρόμους, στην πλατεία, στο γήπεδο του Διδυμοτείχου, τα λάβαρα των 73 συλλόγων από όλη την Ελλάδα ανέμιζαν και οι Θράκες όλοι μαζί έστελναν και στο 6ο Αντάμωμα ,μηνύματα σεβασμού και πίστης στην Παράδοσή μας, αγάπης και ελπίδας ως ερείσματα Ζωής εις πείσμα των χαλεπών καιρών μας… Επιπλέον οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν και σεμινάρια επιμόρφωσης για τις παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης στους χοροδιδάσκαλους των συλλόγων και ενημέρωση για τον Ιωάννη Βατάτζη, βυζαντινό βασιλιά από το Διδυμότειχο και σήμερα ανακηρυγμένο άγιο της Εκκλησίας μας . Οι χορευτικές δράσεις πλαισιώθηκαν και με γνωριμία με τη Θράκη, την ιστορία και τους ανθρώπους της. Φέραμε στις αποσκευές μας εικόνες από το Μουσείο των Μεταξωτών στο Σουφλί, τα ευρήματα της νεολιθικής περιόδου, τo Κάστρο Καλέ, τις εκκλησιές του Σωτήρος Χριστού, Αγίου Αθανασίου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου της μεταβυζαντινής περιοδου, της Παναγιάς της Ελευθερώτριας με το επιχρυσωμένο τέμπλο, το οθωμανικό τέμενος του Βαγιαζίτ , την ρωμαική Πλωτινούπολη… Η Θράκη μας ενώνει… η Αγάπη για τη Θράκη, ακόμη κι όταν δε ζεις στη Θράκη, μας συν-έχει. Το Θρακιώτικο Αντάμωμα έφερε πιο κοντά τις Θρακιώτικες ψυχές και οι μνήμες ανθρώπων, τόπων, τρόπων ζωντάνεψαν ! Ευχαριστούμε το Σύλλογο του Διδυμοτείχου «Δίδυμα Τείχη» και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων για την όμορφη, άψογη και επιτυχημένη διοργάνωση. Η συμβολή των εθελοντών, εθελοντριών συγκινητική. Το συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» που πλημμύρισε με τους θρακιώτικους ήχους όλο το Διδυμότειχο , υπέροχο και αντάξιο της αποστολής του… Τέλος η θρακιώτικη φιλοξενία ανέδειξε την ευγένεια και τον πλούτο της θρακιώτικης ψυχής… Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το καλωσόρισμα στο Σουφλί με τσίπουρο, λουκούμι και καβουρμά… ενώ το γλέντι στο Δάσος της Τσίγγλας, στις 6 Ιουλίου θα μας την υπενθυμίζει ! Ως Διοικητικό Συμβούλιο τους ευχαριστούμε όλους θερμά και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο Θρακικό Αντάμωμα! Καλό καλοκαίρι σε όλους!

panthr5

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξέρουμε για το που θα γίνει το επόμενο.

panthr6

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΠΗ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟ 7ο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤ6ΑΜΩΜΑ όπου κι αν γίνει. Και απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της υλοποίησης του ανταμώματος. αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.

 

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.

Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος

Πρόεδρος

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

5  +  3  =