“Στο όνομα της προσφυγιάς” το νέο βιβλίο του Βασίλη Ι. Τζανακάρη

onoma-prosfygias-tzanakarisΗ συγκλονιστική συνέχεια του βιβλίου “Δακρυσμένη Μικρασία”. Ένα βιβλίο που ρίχνει άπλετο φως στην πλέον άγνωστη και σκοτεινή εποχή της νεοελληνικής ιστορίας, με τις «ευζωνικές» ίντριγκες των στρατιωτικών, τα παράξενα της καθημερινότητας, τους έρωτες, τη διασκέδαση, τα ναρκωτικά, τον θάνατο, καθώς από το «βάθος των αιώνων» αρχίζουν να ανατέλουν οι μέρες της αβασίλευτης δημοκρατίας και της ελπίδας.

Η έκδοση συμπληρώνεται από αδημοσίευτες φωτογραφίες της Στρατιάς του Έβρου, σκίτσα, πρωτοσέλιδα του Τύπου εκείνης της ιστορικής περιόδου και χάρτες.

Πάσχα του 1923. Επί ξύλου κρέμεται το γήινο σώμα του πρόσφυγα Χριστού. Ματωμένο, βασανισμένο, σταυρωμένο. Όλη η μικρασιάτισσα γη, από τον Πόντο, τη Θράκη, την Ιωνία, μέχρι κάτω τα παράλιά της, λάμπει τώρα καρφωμένη στον σταυρό του δικού της μαρτυρίου. Γόοι, πικρά δάκρυα, αβάσταχτος πόνος. Με όξος και χολή έχουν ποτιστεί μέχρι τα τρίσβαθα της ψυχής τους οι ξεριζωμένοι που έρχονται στην Ελλάδα…

Ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης ζει στην πόλη των Σερρών. Από το 1975 έως το 2009 εξέδιδε το μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό Γιατί. Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει, μεταξύ άλλων, τα ιστορικά βιβλία Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν (Καστανιώτης, 2002), Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι — Η άγνωστη Ελλάδα του 1936 (Καστανιώτης, 2005) και Δακρυσμένη Μικρασία (Μεταίχμιο, 2007), για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας.

ΒΑΣΙΛΗΣ Ι. ΤΖΑΝΑΚΑΡΗΣ

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1922 ΣΤΗΝ ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ 1924

Σειρά: Μαρτυρία – Ντοκουμέντο

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

(ISBN: 978-960-455-614-4, σελ.: 576, τιμή: 25,00€)

Πηγή: Newstime

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

3  +  1  =