Του Νικου Παπαχρηστου
«Ητο μία πράξις αποδόσεως δικαιοσύνης». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην είδηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σύμφωνα με την οποία το τουρκικό κράτος καλείται να επιστρέψει το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά σειρά μεθοδεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της Τουρκίας να «απαλλοτριώσει» το μοναδικό ακίνητο επ’ ονόματι του Πατριαρχείου και σχεδόν 13 χρόνια δικαστικών αγώνων, το Φανάρι πέτυχε μια ιστορική δικαίωση, που γεννά ελπίδες ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για ανάλογες υποθέσεις μειονοτικών και θρησκευτικών ιδρυμάτων στη γειτονική χώρα. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά η Αγκυρα υποχρεώνεται, χωρίς καμία δυνατότητα αποζημίωσης, να επιστρέψει κατασχεμένο βακουφικό ακίνητο. Μάλιστα ο κ. κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε «να υπάρξει δικαίωσις και αποκατάστασις» και στα άλλα θέματα στα οποία αδικήθηκε το Πατριαρχείο.
Η ομόφωνη απόφαση του ΕΔΔΑ προβλέπει την επανεγγραφή του Ορφανοτροφείου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του επιδίκασε 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 20.000 ευρώ για δικαστική δαπάνη. Η χθεσινή ακολούθησε την κύρια απόφαση για την υπόθεση, που εκδόθηκε από το ΕΔΔΑ στις 8 Ιουλίου 2008 και καταδίκαζε την Τουρκία για παράβαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επιπλέον το ΕΔΔΑ, με την επιστροφή του ακινήτου, αναγνωρίζει νομική προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι που αρνείται η Αγκυρα. «Είναι η πρώτη αντιδικία που έφερε ενώπιον των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δικαιώνεται πλήρως. Τώρα με την ίδια προσοχή θα συνεχίσει τους δικαστικούς αγώνες εντός και εκτός Τουρκίας για να αρθούν οι συσσωρευμένες αδικίες σε βάρος του Οικουμενικού Θρόνου και της Ομογένειας» δηλώνει στην «Κ» ο λέκτορας Νομικής Γιάννης Κτιστάκις, ο οποίος μαζί με τους καθηγητές Ν. Κ. Αλιβιζάτο και Α. Sakmar (Τουρκία) συγκρότησαν την υπερασπιστική ομάδα του Πατριαρχείου. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι αποτελεί κομβικό σημείο στον αγώνα του Πατριαρχείου «για κατοχύρωση των νομίμων δικαιωμάτων του».
Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του προς το ΕΔΔΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει την επιστροφή του ακινήτου, που αποτελεί το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο του κόσμου, προκειμένου να στεγάσει εκεί Διεθνές Πατριαρχικό Κέντρο Περιβάλλοντος. «Τώρα αρχίζει η προσπάθεια αποκατάστασης και επισκευής του κτιρίου του Ορφανοτροφείου η οποία δεν θα είναι εύκολη» δήλωσε χθες ο κ. κ. Βαρθολομαίος.
Πηγή: Καθημερινή