Στην έκθεση Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός συμμετείχε ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών

Στην πανελλήνια έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον εκθεσιακό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π) στις 16 – 18 Απριλίου 2010, ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών συμμετείχε στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής μαζί με άλλους πέντε πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

Με θέμα την ανάδειξη παλιών παραδοσιακών επαγγελμάτων, ο κάθε ο κάθε σύλλογος παρουσίασε στο χώρο του σημαντικά και εντυπωσιακά εκθέματα και φωτογραφικό υλικό με τα αντίστοιχα κείμενα και τις επεξηγήσεις, δημιουργώντας μια αίσθηση νοσταλγίας και αυθεντικότητας.

Ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών επέλεξε να παρουσιάσει δύο θέματα:

– Την οικιακή σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων και παραγωγή μεταξιού), μία από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της μικρασιατικής πατρίδας Περάμου της Κυζίκου στα νότια παράλια της Προποντίδας.

– Την οστρακαλιεία , που ξεκίνησαν συστηματικά οι Περάμιοι πρόσφυγες το 1925, αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στη Νέα Πέραμο Αττικής και αποτελεί μέχρι και σήμερα βασικό βιοποριστικό επάγγελμα για πολλές οικογένειες ψαράδων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής απέσπασε το Α΄ Βραβείο της έκθεσης, γεγονός που ικανοποίησε όλους τους συντελεστές.

Στην ίδια έκθεση, ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών συμμετείχε με διάφορα κειμήλια της πατρίδας στο περίπτερο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.), μαζί με πολλά άλλα μικρασιατικά σωματεία.

Τα σπάνια εκθέματα, που αποδεικνύουν την υψηλή βαθμίδα πολιτισμού των Μικρασιατών και τη μακραίων παράδοσή τους, εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τους επισκέπτες.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ο.Π.Σ.Ε απέσπασε επάξια το Ειδικό Βραβείο της έκθεσης, η οποία αυτή τη χρονιά είχε ως τιμώμενη περιοχή τη Μικρά Ασία.

Στις 23 Απριλίου 2010, ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών τίμησε τη μνήμη του προστάτη του και πολιούχου της Νέας Περάμου Αττικής Άγιο Γεώργιο, αναβιώνοντας το έθιμο της παλιάς Περάμου.

Το πρωϊ στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ο σύλλογος τέλεσε αρτοκλασία. Ακολούθησε περιφορά της εικόνας του Αγίου στους δρόμους της πόλης με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, φιλαρμονικής, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των προσκόπων και πλήθους κόσμου. Στην περιφορά συμμετείχαν νέοι και νέες του συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιέςτης Περάμου και τη Σημαία.

Το βράδυ, στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Γεωργίου, έγινε μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων του συλλόγου, όλων των ηλικιών, που παρουσίασαν από κοινού με το χορευτικό συγκρότημα του συνεορτάζοντα αδελφού Συλλόγου Πριγκηπιανών Κων/πολης «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς» χορούς και τραγούδια της Πόλης, της Περάμου και της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ν. Περάμου Σταύρος Φωτίου, ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης, Βουλευτές, ο Αντινομάρχης Ιωάννης Πομώνης , Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολλοί εκπρόσωποι μικρασιατικών σωματείων και τοπικών συλλόγων.

Ελένη Τσακίρη

Πρόεδρος Συλλόγου Περαμίων Kυζηκινών

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

30  +    =  39