Η Σινασός της Καππαδοκίας αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στο οδοιπορικό του Δικτύου Μικρασιάτης στην Καππαδοκία και την ξενάγηση μας ανέλαβε όπως ήταν φυσικό ο πρόεδρος του Σωματείου Νέα Σινασός Σπύρος Ισόπουλος.
Κτισμένη σε μια πανέμορφη τοποθεσία, όλη η περιοχή είναι γεμάτη με κωνόλιθους που λαξεύτηκαν στην διάρκεια των αιώνων από τον ίδιο το χρόνο και τους ανθρώπους. Είναι σήμερα χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός από την UNESCO. Τα κτίρια που έχουν διασωθεί μαρτυρούν την ελληνικότητα της και τον πολιτισμό των κατοίκων της.
Οι προσπάθειες του Σωματείου Νέα Σινασός και οι συνεχείς επισκέψεις έχουν καταφέρει να είναι από τις πιο φιλόξενες περιοχές για τους Ελληνες επισκέπτες, καθώς τόσο στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην πλατεία, όσο και στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, μπορείς να δεις εικόνες και να προσκυνήσεις ανάβοντας ένα κερί. Στο εκπληκτικό μοναστήρι οι εκδρομείς μας έψαλλαν τη Υπερμάχω αυθόρμητα και μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα.
Ο Τούρκος κοινοτάρχης της Σινασού, θα σε καλέσει στο γραφείο του για να σου δώσει αναμνηστική κάρτα από πίνακα που κοσμεί την κοινότητα με Τούρκους και Ελληνες που αγκαλιάζονται κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών και οι κάτοικοι θα σε κεράσουν ότι έχουν εύκαιρο, ακόμα και κομμάτι από τα τεράστια λάχανα της περιοχής.
Τα ελληνικά αρχοντικά αλλά και η υπόγεια εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, πάνω στον γκρεμό, η οποία δεν είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό, θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη. Παντού τοιχογραφίες, είτε σε σπίτια είτε σε εκκλησιές,με το ίδιο όμως χαρακτηριστικό σε όλη την Καππαδοκία από τους άγνωστους εισβολείς, που συνηθίζουν για να εξαφανίσουν τις εικόνες να βγάζουν τα μάτια των Αγίων και να σβήνουν τα πρόσωπα…
Φωτο