Σουηδική Ψηφοφορία: Μόνο τους Πόντιους αναγνώρισαν | Του Αριστείδη Τσιλφίδη

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ: ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ

του Αριστείδη Τσιλφίδη

Χωρίς αμφιβολία, η πράξη της γενοκτονίας είναι επαίσχυντη. Εντούτοις, όταν έρθει η ώρα για την αναγνώριση μιας γενοκτονίας, είναι πιο επαίσχυντο όταν μια ομάδα βάζει τον εαυτό της μπροστά από τις άλλες. Όμως αυτό έγινε στη Σουηδία στης 11 Μαρτίου 2010, όταν το Σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε για την αναγνώριση μόνο της γενοκτονίας των Ποντίων της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο λόγος που η αναγνώριση ήταν επαίσχυντη, είναι επειδή αναγνώρισαν μόνο τους Έλληνες του Πόντου — αυτό παρά τις πρόσθετες πληροφορίες στο ψήφισμα που ανάφεραν και άλλα ελληνικά θύματα.

Το ψήφισμα το παρουσίασαν σε 4 μέρη. Το πρώτο μέρος ήταν η πρόταση την οποία οι βουλευτές ψήφισαν και που ανέφερε μόνο τους Έλληνες του Πόντου. Το δεύτερο μέρος ήταν η εισαγωγή. Το τρίτο μια γενική σύνοψη της σύμβασης γενοκτονίας των Ην.Ε και προηγούμενων αναγνωρίσεων, και το τέταρτο μέρος η έρευνα που συνόδευσε τη γενοκτονία.

Στο τέταρτο μέρος, που περιελαμβανόταν και η έρευνα, διατυπώθηκε το ακόλουθο κείμενο :

• Anckarsvärd, 22 Ιουλίου 1915: ” Δεν είναι μόνο οι Αρμένιοι, αλλά και οι Έλληνες που στο παρόν υποβάλλονται σε αυστηρές εκδιώξεις… Σύμφωνα με τον έλληνα επιτετραμμένο τον κύριο Tsamados, οι εκτοπίσεις δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ένας πόλεμος εκμηδένισης του ελληνικου έθνους στην Τουρκία… ”

Οι περισσότεροι που έχουν διαβάσει για την Γενοκτονία των Ελλήνων, θα καταλάβουν ότι οι εκτοπίσεις στις οποίες ο έλληνας επιτετραμμένος αναφέρεται εδώ είναι οι εκτοπίσεις των Ελλήνων της μεσογειακής ακτής της Μικράς Ασίας. Δηλαδή όχι ο Πόντος. Αλλά γιατί αναγνώρισαν μόνο τους Πόντιους αφού χρησιμοποίησαν γεγονότα για εκτοπίσεις άλλων Ελλήνων εκτός Πόντου;

Απλά, γιατί οι Πόντιοι δεν δέχονται αντίδραση από άλλες ελληνικές οργανώσεις. Γιατί απ’όλες τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των θυμάτων, π.χ. Πόντιοι, Θρακιώτες, Σμυρνιοί Κωνσταντινουπολίτες κ.λπ., οι Πόντιοι φώναξαν πιο δυνατά. Οι Πόντιοι ούτε καν σκέφτηκαν να συμπεριλάβουν τους αδελφούς τους, τους Ελλήνες από τα άλλα μέρη της Ανατολής και της Θράκης στο ψήφισμα. Θα ήταν πάρα πολύ κόσμιο για τους Πόντιους να κάνουν κάτι τέτοιο.

Αυτό που έγινε στη Σουηδία ήταν μια επαίσχυντη πράξη. Το χειρότερο είναι ότι έγινε δύο εβδομάδες πριν από την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, μία μέρα όπου όλοι οι ΄Ελληνες γιορτάζουν την απελευθέρωση του έθνους….ενωμένοι.

Οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν την γενοκτονία επειδή μπόρεσαν. Δεν εμποδίστηκαν από κανέναν.

Οι Πόντιοι αναγνώρισαν μόνο τον εαυτό τους. Γιατί; Γιατί μπόρεσαν. Δεν εμποδίστηκαν από κανέναν.

Ενώ είναι άσεμνη πράξη να ολοκληρωθεί μια γενοκτονία, είναι επίσης άσεμνο να αναγνωριστεί μόνο μια μικρή μειονότητα μεταξύ των θυμάτων.

Οι Ποντιακές οργανώσεις κάνουν αυτό που είναι προς συμφέρον των Ποντίων μόνο. Δεν κάνουν αυτό που συμφέρει και τους άλλους Ελλήνες και την Ελλάδα γενικά. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

Τα θύματα της Ελληνικής Γενοκτονίας ήταν όλα ελληνικής εθνικότητας ανεξάρτητα από ποια περιοχή της Αυτοκρατρίας ήταν.

Τουλάχιστον ας μην αφήσουμε τις ποντιακές οργανώσεις να πάρουν αυτό το γεγονός απο εμάς τους Έλληνες. Χάριν της μνήμης τον πεθαμένων.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  6  =  9