Σουηδία – Η Άννα Βαγενά παρουσίασε την παράσταση “Αγγέλα Παπαζόγλου” στην Στοκχόλμη

Με μία θεατρική ερμηνεία, πραγματικά συγκλονιστική για την καρδιά και την ψυχή, για το συναίσθημα, των θεατών που είχαν την μεγάλη ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, η Άννα Βαγενά, μία εκ των πλέων σημαντικότερων ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού θεάτρου, παρουσίασε στην αίθουσα «Z-salen» του ABF της Στοκχόλμης, την θεατρική παράσταση “Αγγέλα Παπαζογλου”, με την ίδια στο ρόλο της Αγγέλας και με την Γιασεμί Κηλαηδόνη, στο ρόλο της αναγνώστριας.

Το έργο βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγέλας Παπάζογλου, γυναίκας του γνωστού ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στο γιο της, Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος τις κατέγραψε και τις δημοσίευσε στο βιβλίο του «Ονείρατα της άκαυτης και καμένης Σμύρνης».

Η Αγγέλα ιστορεί την προσωπική της ζωή και μέσα από αυτήν τις περιπέτειες του Ελληνισμού: Περιγράφει τις ευτυχισμένες μέρες στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, την ανέμελη καθημερινή ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Κατόπιν περνά στη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό. Την ακολουθούμε στους προσφυγικούς συνοικισμούς, εκεί που οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες έστησαν ξανά τη ζωή τους και μεγάλωσαν τα παιδιά τους. Βλέπουμε τον τρόπο ζωής, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό των Μικρασιατών, που μπόλιασε δημιουργικά την κυρίως Ελλάδα. Την συναντούμε και στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της πρώτης μετεμφυλιακής περιόδου, με το γλαφυρό της λόγο ν’ανακεφαλαιώνει τα πάθη του Ελληνισμού. Όπως γράφτηκε, οι αφηγήσεις της Αγγέλας δεν είναι απλώς ένας θεατρικός μονόλογος. Στήνουν δραματικές σκηνές εξαιρετικής δύναμης και γοητείας, καταγράφουν τα γεγονότα με την ακρίβεια του ιστορικού παρατηρητή, αλλά και με το πάθος του γοητευτικού λαϊκού αφηγητή. Την αφήγηση διανθίζουν σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές εκτελέσεις.

Η επιλογή των κειμένων και η θεατρική προσαρμογή έγινε από το μουσικολόγο – καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα ο οποίος έκανε και την επιλογή των τραγουδιών, και μαζί με την Άννα Βαγενά έκαναν και την σκηνοθεσία της παράστασης. Η «Αγγέλα Παπάζογλου» είναι ένα από καλύτερα θεατρικά έργα των τελευταίων ετών και ήδη παίζεται επί μία ολόκληρη 10-ετία. Αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό και οι κριτικοί το υποδέχτηκαν με αποθεωτικά σχόλια.

Πηγή: greek.swedíshportal.net

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

75  +    =  85