Σμύρνη – Ιωνία – Προσφυγιά: Μουσικές Μνήμες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ώρα 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Η Σμύρνη λειτούργησε ως «μήτρα μουσικής» για τον Ελληνισμό. Στην πόλη αυτή η κυρίαρχη ελληνική μουσική παράδοση της Ιωνίας πέρασε μέσα από τα φίλτρα της επιδράσεις ιταλικές, γαλλικές, ρουμάνικες, σέρβικες, τούρκικες, αραβικές, περσικές, αρμένικες… Μετά τα δραματικά γεγονότα του 1922, η μουσική της Σμύρνης λειτούργησε ως «κιβωτός» για τη συλλογική μνήμη κι ως πολύτιμο σημείο αναφοράς για την καταγωγή και την ταυτότητα των προσφύγων που αναζήτησαν την τύχη τους στις «νέες» πατρίδες.

 

Αυτή η μουσική και χορευτική παράδοση αποτελεί το αντικείμενο της παράστασης «Σμύρνη-Ιωνία-Προσφυγιά: Μουσικές Μνήμες» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα – με την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια του καθηγητή μουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια, μουσικές και χορούς που άνθισαν στη Σμύρνη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καθώς και τα τραγούδια όπου αποτυπώθηκαν τα δραματικά ιστορικά γεγονότα, οι μνήμες και η ταυτότητα του προσφυγικού Ελληνισμού.

Κομμάτια που καλούνται να ερμηνεύσουν η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), ο Μάνος Κουτσαγγελίδης (τραγούδι, κανονάκι), η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), ο Χρίστος Τσιαμούλης (τραγούδι, ούτι), η Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), ο Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και ο Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη λύρα και πολίτικο λαγούτο. Μαζί τους ο  Χορευτικός Όμιλος και οι Γυναίκες του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας (σε επιμέλεια Θοδωρή Κοντάρα) και οι «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση».

 

Στη σκηνή του Μεγάρου θα ξεδιπλωθεί ο τεράστιος πλούτος, η ποικιλία και η εκφραστικότητα της μικρασιατικής παράδοσης και της «σμυρναίικης» σχολής: ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, συρτά και μπάλοι, αμανέδες και λαϊκές καντάδες. Ενώ παράλληλα με το μουσικό μέρος, θα ακουστούν, σε θεατρική αφήγηση, κείμενα για την έντονη μουσική ζωή στη Σμύρνη και την Ιωνία καθώς και μαρτυρίες προσφύγων για τις περιπέτειες της Καταστροφής και την εγκατάστασή τους στην κυρίως Ελλάδα. Συμμετέχει η ηθοποιός Γιασεμή Κηλαηδόνη (στον ρόλο της Αφηγήτριας). Η ηθοποιός Λούσα Μαρσέλλου θα ερμηνεύσει τη «Σμυρνιά», γνωστό επιθεωρησιακό νούμερο της εποχής ενώ οι ηθοποιοί Γιώργος Νούσης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αλκης Μπακογιάννης, Βένα Σταματιάδη, Στράτος Λύκος, Χλόη Μάντζαρη και Νάντια Μητρούδη θα αφηγηθούν μαρτυρίες προσφύγων, παράλληλα με την προβολή αρχειακού, οπτικοακουστικού υλικού που παραχωρήθηκε από την εταιρεία ANEMON productions.

 

Τιμές εισιτηρίων: € 11, € 20, € 28, € 40 (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές: € 6,5 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), € 8,50 (Πολύτεκνοι, 65+)

 

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  2  =