Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 10:00 πμ
Λαογραφικός Ομιλος Βάρης Σεμέλη (Γληνού 1 & Βασ. Κωνσταντίνου 11, Βάρη)
“Σήμερις η σημεριανή δε μοιάζει σαν τις άλλες
Χορεύουν Σινασίτισσες κι εχούμ’ χαρές μεγάλες”
Ο Κυριάκος Βλασιάδης,πρόσφυγας δεύτερης γενιάς από τη Σινασό της Καπαδοκίας και ερευνητής των χορών και των τραγουδιών της, θα μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του, τα βιώματά του και την αγάπη του για τη χαμένη πατρίδα των προγόνων του.
Η Σινασσός βρίσκεται στην Καππαδοκία 50 χλμ νοτιοδυτικά της Καισάρειας. Ήταν ένα ελληνόφωνο χωριό που πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετρούσε 3500 ψυχές από τους οποίους μόνο οι 500 ήταν Τούρκοι.
Το θρησκευτικό αίσθημα και η ελληνική παιδεία ήταν ιδιαίτερα έντονα στη Σινασσό. Εκκλησίες, μοναστήρια και ελληνικά σχολεία αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια.
Καταγραφές του Σινασίτικου μουσικού πολιτισμού έχουν πραγματοποιήσει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Λαογραφικό Τμήμα της Ακαδημίας Αθηνών στη δεκαετία του ’30 και ’60 αντίστοιχα με Σινασίτες πρόσφυγες πρώτης γενιάς.
Οι χοροί της Σινασού είναι λιτοί αλλά απαιτητικοί στην απόδοση του τοπικού ύφους, ιδιαίτερα ο αντικριστός χορός «Ίσος» για τον οποίο δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι χορευόταν σε άλλη περιοχή της Καππαδοκίας πλην της Σινασού.
Σημ. Τα στοιχεία είναι από το πόνημα του Κυριάκου Βλασιάδη «Τραγούδια και χοροί από τη Σινασό της Καππαδοκίας»
Ο Εισηγητής
Ο Κυριάκος Βλασιάδης είναι δεύτερης γενιάς πρόσφυγας από τη Σινασό της Καππαδοκίας και αντιπρόεδρος του Σωματείου η «Η Νέα Σινασός». Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε στο Παν/μιο Αθηνών ως διοικητικός υπάλληλος. Έχει κάνει πολύχρονες έρευνες στους χορούς και τα τραγούδια της Σινασού τα αποτελέσματα των οποίων κατέγραψε σε εργασία με τίτλο «Τραγούδια και χοροί από τη Σινασό της Καππαδοκίας» έκδ. Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος, Αθήνα 2011
Έχει παρουσιάσει τους χορούς και τα τραγούδια της Σινασού στο 20ο Συνέδριο της ΔΟΛΤ και σε διάφορα σεμινάρια παραδοσιακού χορού καθώς και στο Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών το οποίο τα παρουσίασε στο Ηρώδειο το 2003. Υπήρξε, επίσης, υπεύθυνος διδασκαλίας των Σινασίτικων χορών και τραγουδιών σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές του Παναγιώτη Μυλωνά στην Ετ1 με το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Καλλιθέας.
Τα τελευταία χρόνια επιμελείται την έκδοση CD με τραγούδια της Σινασού με σκοπό τη διάσωσή τους.