You are currently viewing Σεπτεμβριανά και Μικρασιατικός Ελληνισμός

Σεπτεμβριανά και Μικρασιατικός Ελληνισμός

dsc_0021

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…

Στο πλαίσιο της έκθεσης και των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω)για την 61η επέτειο των Σεπτεμβριανών στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πως έζησαν οι Μικρασιάτες τα Σεπτεμβριανά».

Στη συζήτηση που έγινε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και το Δίκτυο «Μικρασιάτης», συμμετείχαν ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας Λουκάς Χριστοδούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών της Αθήνας Μαριάννα Μαστροσταμάτη και ο Δρ Δημοσθένης Γιαγτζόγλου, οι οποίοι περιέγραψαν τον αντίκτυπο των Σεπτεμβριανών στον Προσφυγικό Κόσμο της Ελλάδας.

«Παρακολουθήσαμε μία εκδήλωση με ένα δύσκολο θέμα, το οποίο δεν έχει αναλυθεί ξανά: Το πώς είδαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες τα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη. Χαρακτηρίζω το θέμα δύσκολο γιατί και δεν έχει ερευνηθεί και λόγω της ιδιομορφίας ότι πλέον αυτοί που έφυγαν ως πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, οι περισσότεροι δεν είναι πια στη ζωή», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Δημήτρης Παντέλας.

«Έχουμε μαρτυρίες κάποιων ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία σήμερα, οι οποίοι έζησαν τα Σεπτεμβριανά ως μικρά παιδιά. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έζησαν τα γεγονότα εκείνα ως μία συνέχεια του ξεριζωμού που βίωσαν και οι ίδιοι από τις εστίες τους το 1922» πρόσθεσε ο κ. Παντέλας, σημειώνοντας ότι η ΟΠΣΕ και η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έναν διάλογο και μία συνεργασία. «Μας απασχολούν κοινά θέματα του Ελληνισμού που αφορούν τόσο την ιστορική μνήμη όσο και πραγματικά ζητήματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, είμαστε σε έναν καλό δρόμο και προσπαθούμε να κάνουμε από κοινού εκδηλώσεις για να γνωρίσει η μία κοινότητα την άλλη καλύτερα», τόνισε ο Γεν. Γραμματέας της ΟΠΣΕ για την σύμπλευση με την Οι.Ομ.Κω.

«Τις γνώσεις για τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης τις έχω από τις αφηγήσεις στην προσφυγική γειτονιά του Βύρωνα που μοιράζονταν οι Μικρασιάτες παρέα με τους Κωνσταντινουπολίτες της περιοχής μας, τόσο αυτούς που είχαν έρθει με την Συνθήκη της Λωζάννης και την Ανταλλαγή Πληθυσμών του 1923 – 1924, όσο και αυτούς που ήρθαν μετά τα γεγονότα του 1955», είπε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Δήμου Βύρωνα και του Συλλόγου Αλατσατιανών Αθήνας Μαριάννα Μαστροσταμάτη.

«Άκουγα μία άλλη αφήγηση αλλά για ένα ίδιο γεγονός, δηλαδή Έλληνες να εκδιώκονται και να ζουν τη φρίκη του διωγμού. Αυτά που άκουγα από τους Μικρασιάτες τα άκουσα ξανά και από τους Κωνσταντινουπολίτες, τα οποία είχαν να κάνουν με άλλη χρονιά και με άλλη πόλη», συμπλήρωσε η κυρία Μαστροσταμάτη.

Παράλληλα σημείωσε ότι «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης γιατί το “πάντρεμα” της μικρασιατικής με την κωνσταντινουπολίτικη προσφυγιά είναι μία πολύ πρωτότυπη ιδέα και από αυτή την συζήτηση βγήκαν πολλά ωραία στοιχεία».

Πριν την διεξαγωγή της συζήτησης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για τα Σεπτεμβριανά που ετοίμασε για τις εφετινές επετειακές εκδηλώσεις η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ ακούστηκε το ραδιοφωνικό μήνυμα του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος στις 7 Σεπτεμβρίου 1955, την επομένη των φρικτών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη κατά των Ελλήνων.

kanaliena.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

23  +    =  27