Σεπτεμβριανά 55 χρόνια από το πογκρόμ του ’55 στην Πόλη Αφιέρωμα στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

You are currently viewing Σεπτεμβριανά 55 χρόνια από το πογκρόμ του ’55 στην Πόλη Αφιέρωμα στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Σε χώρες όπως η Τουρκία, γεγονότα αντίστοιχα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του 1955 δεν πραγματοποιούνται αυθόρμητα και ούτε αποτελούν παράγωγα λαϊκής αγανάκτησης. Ακόμη και η μικρής ισχύος προβοκατόρικη έκρηξη στο αποκαλούμενο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, που θεωρήθηκε έναυσμα για την έναρξη του πογκρόμ, φανερώνει την ενδελεχή προπαρασκευή του. Δεν είναι τυχαίο πως τα γεγονότα αυτά παραλληλίστηκαν με τη Νύχτα των Κρυστάλλων στη Γερμανία, που θεωρείται η απαρχή του Ολοκαυτώματος. Η αθρόα λαϊκή συμμετοχή και τα καλά στοχευμένα αποτελέσματα των βανδαλισμών του τουρκικού όχλου αποδεικνύουν τη μεθόδευσή τους από το βαθύ και το επίσημο τουρκικό κράτος.

Οι Έλληνες, εν πρώτοις και κατ’ εξοχήν, αλλά και οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι, παραδόθηκαν στα χέρια και τις προθέσεις των βανδάλων. Αυτός άλλωστε ήταν και ο πρωταρχικός τους σκοπός: να τους δείξουν πως ήταν ανυπεράσπιστοι και κυρίως ανεπιθύμητοι και αχρείαστοι πλέον στα πατρογονικά τους χώματα και τις εστίες τους.

Δολοφονίες, κακοποιήσεις, βιασμοί, εξευτελισμοί, διαπομπεύσεις κληρικών, βεβηλώσεις και καταστροφές εκκλησιών, κοιμητηρίων, οστεοφυλακίων και λοιπών μνημείων, λεηλασίες καταστημάτων και οικιών, δεν αποτελούν απλά γεγονότα του κανονικού αστυνομικού δελτίου.

Πώς λοιπόν οι Ρωμιοί της Πόλης, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, μέσα σ’ αυτή την πλήρη τους απόγνωση να μη βλέπουν οφθαλμοφανώς την Παναγία να θρηνεί;

Κείμενο, επιμέλεια αφιερώματος, συνέντευξη: Στέλιος Κούκος

Συνέντευξη:

Νεοκλής Σαρρής: “Μια άλλη διάσταση για τα Σεπτεμβριανά”

Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάσταση για τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη μάς δίνει στη συνέντευξη του ο κορυφαίος Έλληνας τουρκολόγος και ένας από τους σημαντικότερους στον κόσμο, ομότιμος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Νεοκλής Σαρρής.

ΚΕΙΜΕΝΑ:

Φάνης Μαλκίδης, δρ Κοινωνικών Επιστημών: “Ο ρόλος του προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή”

Η εκδίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, το τουρκικό προξενείο ως διαχρονικό μέσο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και η προβοκάτσια στο λεγόμενο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη.

Hamit Bozarslan: “Τρία σημεία για τα Σεπτεμβριανά και τη βία”

Το συγκλονιστικό κείμενο του καθηγητή στην EHESS (Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες) στο Παρίσι και συνδιευθυντή στο Ινστιτούτο Ερευνών του Ισλάμ και των κοινωνιών του μουσουλμανικού κόσμου, αποτελεί εισήγηση στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποίησε στην Αθήνα η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών το 2008.

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη

Αλέξανδρος Μασσαβέτας: “Τα Σεπτεμβριανά και ο αγώνας κατά του παρακράτους”

“Τα Σεπτεμβριανά δεν μας ήρθαν απ’ το πουθενά. Ήταν κρίκος της αλυσίδας των γεγονότων που εφαρμόζονται από τις αρχές του 20ού αιώνα και εντεύθεν και αποσκοπούν στην αποψίλωση και τελική εξαφάνιση του ελληνικού πληθυσμού της Πόλης”, τονίζει στον ανταποκριτή Μακεδονίας ο εκδότης της “Απογευματινής”, ομογενειακής εφημερίδας της Πόλης Μιχάλης Βασιλειάδης.

Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ κυκλοφορεί και στην Αθήνα όπως και τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.