Σεμινάριο Ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάςμε θέμα: Η γυναίκα στη Σμύρνη

Την 5η Απριλίου 2011, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, που επιμελείται ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, θα παρουσιαστεί το θέμα «Η γυναίκα στη Σμύρνη» από τον εκπαιδευτικό, γενικό γραμματέα της Ένωσης Σμυρναίων και υπεύθυνο της εφημερίδας Μικρασιατική Ηχώ κ. Νίκο Βικέτο.

Ο ομιλητής θα επιχειρήσει να δείξει τις κοινωνικές συνθήκες που υπήρξαν στην πρωτεύουσα του ελληνισμού της Ανατολής, την πρώιμη αστικοποίηση της κοινωνίας και την μεγάλη πολιτισμική ανάπτυξη που είχε ως αποτέλεσμα τη μόρφωση των γυναικών και την χειραφέτησή της, σε μια εποχή που η θέση της γυναίκας στον υπόλοιπο κόσμο δεν ήταν ζηλευτή.

Επίσης, μικρασιατικού ενδιαφέροντος θέματα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ιστορίας:

-3 Μαϊου: εισηγητής Βλάσης Αγτζίδης, «Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη. Διαδικασίες και τεχνικές μετάβασης» .

-14 Ιουνίου: εισηγήτρια Χαρά Γαλανού, νομικός-εγκληματολόγος, «Αρνήσεις της γενοκτονίας στην Ελλάδα. Ιστορικές αιτίες, εγκληματολογικές ερμηνείες»

Ο Νίκος Βικέτος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από το 1982 μέχρι και σήμερα, είναι Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων, και τα 20 τελευταία χρόνια διευθύνει τη διμηνιαία εφημερίδα ¨Μικρασιατική Ηχώ¨. Από το 1988 έως το 2000, διετέλεσε υπεύθυνος του επιστημονικού περιοδικού ¨Μικρασιατικά Χρονικά¨, που εκδίδει η Ένωση Σμυρναίων. Άρθρα και μελέτες του, για θέματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, έχουν δημοσιευτεί, κατά καιρούς, στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5η Απριλίου 2011, (7-9 μ.μ.) στην «Έπαυλη Δροσίνη» (Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς), Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σεμινάριο: http://kars1918.wordpress.com/2010/12/10/2011/

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

4  +  4  =