Σεμινάρια:Τα Αρχαία Κείμενα και η Γλώσσα των Προγόνων από το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο

«Τα Αρχαία Κείμενα και η Γλώσσα των Προγόνων».

.….Πές μου καλέ διαβάτη , περνάει ο κόσμος

καθώς πριν, τρέχ’ η ζωή σαν πρώτα, φωτίζει ο

ήλιος καθώς πριν την ακουσμένη Αθήνα και την

σκεπάζει πάντοτε η σκέπη της Παλλάδος?

Κ. Παλαμάς

Γιατί η Ελλάδα

…ανατρέχουν στα Ελληνικά για να ονομάσουν τις σύγχρονες ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Από την ευθανασία έως τον μεταβολισμό. Χωρίς να αναφέρουμε τους πυραύλους ή τους μεγάλους επιστημονικούς στόχους που ονομάζονται Αριάδνη και Ερμής. … Αναπνέουμε τον Αέρα της Ελλάδος κάθε στιγμή χωρίς να το ξέρουμε…. Ο μίτος της Αριάδνης, το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, όπως και τόσα άλλα είναι αναμνήσεις Ελληνικές. Όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες και ο Μαραθώνιος δρόμος. Η Ευρώπη που σφυρηλατούμε έχει Ελληνικό όνομα…. Η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει μια γλώσσα για την οποία θα πω, ακόμη μια φορά, ότι είναι οικουμενική…..

ΖΑΓΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΥ

……. Η Άλωση της Τροίας έλαβε χώρα το 1209 ΠΧ, η Μάχη το Μαραθώνα έλαβε χώρα το 490 ΠΧ η δε Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 ΠΧ` κατά το έτος 430 ΠΧ Ο Περικλής ξεφώνησε τον Επιτάφιο, ο δε Ευκλείδης το έτος 403 ΠΧ εισήγαγε το Αλφάβητο και για πάντα άλλαξε την ιστορία του πολιτισμού. Επί χιλιάδες χρόνια η Ελλάδα παράγει πολιτισμό, όλος ο κόσμος παραδέχεται ότι ακόμα και οι αρχέτυποι των Δυτικών Κρατών και της Αμερικής έχουν τις ρίζες τους στο φώς που ακτινοβολεί από τον Χρυσό Αιώνα. Πολλοί στην Ευρώπη και Αμερική θα ήθελαν να κάνουν ένα πολιτιστικό περίπατο στα αρχαία κείμενα και την αρχαία Ελληνική γλώσσα διότι αυτό σημαίνει αύξηση γνώσης και η γνώση είναι δύναμη όποια και αν είναι η απασχόληση σου, και σε όποια χώρα και αν βρίσκεσαι. Αλλά όσο και αν το επιθυμούν είναι δύσκολο γι’ αυτούς, πρόκειται για μια θαυμάσια γλώσσα, δύσκολη όμως και ξένη` και δεν υπάρχει η διδακτική υποδομή. Αναλογιστείτε λοιπόν το τεράστιο πλεονέκτημα που έχουμε εμείς, όπου σε περίπου εκατό ώρες διδασκαλίας μπορούμε να περιοδεύσουμε τα αρχαία κείμενα και να αυξήσουμε κατακόρυφα τη γνώση και την αποτελεσματικότητα μας……….

……… η ελληνική γλώσσα μπορεί να μας δώσει αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, εμπιστοσύνη σχετικά με την ταυτότητά μας και τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτουμε. Η υπεροχή της γλώσσας μας, σε συνδυασμό με μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη προσπάθεια, μπορεί να αποφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα …….Από την «ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ»!

… Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν’ αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ’ όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει ….. Τζων Σκάλι, Πρόεδρος APPLE COMPUTERS!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το τμήμα πολιτισμού του Βυζαντινού Αθλητικού Κέντρου (ΒΑΚ) «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» διοργανώνει διδαχή και διάλογο με θέμα η «Τα Αρχαία Κείμενα και η Γλώσσα των Προγόνων».

Την Εισαγωγή θα παρουσιάσει ο Αντιναύαρχος Αντώνιος Αντωνιάδης τ. Αρχηγός του ΓΕΝ, τον συντονισμό θα αναλάβει ο Δρ. Ευστράτιος Σουμπασάκης, Δόκτωρ Αρχαίας Ιστορίας, η διδασκαλία θα γίνει από τον Καθηγητή Φιλολογίας κ. Εμμανουήλ Τραγάκη ο οποίος είναι και υπεύθυνος ύλης, συμμετάσχουν η Μαρία Ατταλίδου και η Βάσω Μοσχονά` συνημμένα θα βρείτε αναλυτικό πρόγραμμα. Τα μαθήματα θα λάβουν χώρα στη αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΑΚ, Μεγάλης του Γένους Σχολής 10, 174 56 Άλιμος.

Ώρα έναρξης 19:00

Ώρα λήξης 20:30

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ιανουαρίου 22, 2011

Για την Εγγραφή σας Τηλεφωνείστε:

κ. Ελευθέριο Ζυγούρα 6974 74 56 80 ή

κα. Βάσω Μοσχονά 6941511430

Συνημμένο το Πρόγραμμα

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

1. Εισαγωγή στο πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον της εποχής. «Προ του 5ου αιώνα εποχή και εποχή 5ου αιώνα»

Βασικά ιστορικά γεγονότα και κύριες προσωπικότητες που συνέβαλαν στην διαμόρφωση του πολιτεύματος. Πεισίστρατος, Σόλωνας, Κλεισθένης, Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής, Περικλής. Πάριο χρονικό. Ηρόδοτος και Περσικοί πόλεμοι. Βασικοί Φιλόσοφοι τις εποχής: Αναξαγόρας Πρωταγόρας, Αττικοί ρήτορες, Πλάτωνας, Σωκράτης κλπ. (Τρίτη 22 Φεβρουαρίου)

Ήθη και έθιμα της Αθήνας : Ονοματοδοσία, Γενέθλια, Γάμος, Κηδείες, και βασικές γιορτές (Θεσμοφόρια, Ανθεστήρια, Ελευσίνια, Πυανέψια). (Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου)

2. Πορεία της Ελληνικής Γλώσσας

Ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια, διαλεκτική διάσπαση της γλώσσας, Αλεξανδρινή κοινή, Εκκλησιαστική, Απλή Καθαρεύουσα, Δημοτική. (Τρίτη 1η Μαρτίου)

3. Θεματικές Ενότητες

Α. Επιτάφιος του Περικλέους . (Πέμπτη 3 Μαρτίου)

Β. Ισοκράτους προς Δημόνικον. (Τρίτη 8 Μαρτίου)

Γ Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι:

Γ1. Θαλής. (Πέμπτη 10 Μαρτίου)

Γ2. Αναξίμανδρος. (Τρίτη 15 Μαρτίου)

Γ3. Αναξιμένης. (Πέμπτη 17 Μαρτίου)

Γ4. Ηράκλειτος. (Τρίτη 22 Μαρτίου)

Γ5. Πυθαγόρας Χρυσά Έπη (Πέμπτη 24 Μαρτίου)

Γ5. Εμπεδοκλής. (Τρίτη 29 Μαρτίου)

Δ. Μύθος του Σπηλαίου. (Πέμπτη 31 Μαρτίου)

Ε. Μύθος του Γύγη. (Τρίτη 5 Απριλίου)

ΣΤ. Πολιτεία και νόμοι του Πλάτωνα (Επιλεγμένα τμήματα). (Πέμπτη 7 Απριλίου)

Ζ. Γοργίας: (Τρίτη 12 Απριλίου)

Ζ1. Περί του αδικείν και αδικείσθαι.

Ζ2. Για την απονομή της δικαιοσύνης.

Ζ3. Αληθής ή ψευδής πίστη.

Η. Απολογία Σωκράτους. (Τρίτη 3 Μαΐου)

Θ. Κρίτων περί νόμων . (Πέμπτη 5 Μαΐου)

Ι. Σωκράτης περί ψυχής. (Τρίτη 10 Μάιου)

Κ. Μετασωκρατικοί Φιλόσοφοι

Κ1. Αριστοτέλης (Πέμπτη 12 Μάιου)

Κ2. Αρίσταρχος (Τρίτη 17 Μάιου)

Κ3. Ερατοσθένης (Πέμπτη 19 Μάιου)

Κ4. Ευκλείδης (Τρίτη 24 Μάιου)

Κ5. Ίππαρχος (Πέμπτη 26 Μαΐου)

Λ. Αρχιμήδης. (Τρίτη 31 Μαΐου )

4. Συμβολή της Αθήνας στην διαμόρφωση του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού. (Πέμπτη 2 Ιουνίου)

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  4  =