You are currently viewing Σε κλίμα συγκίνησης το 3ο Αντάμωμα Μακρηνών Λιβισιανών

Σε κλίμα συγκίνησης το 3ο Αντάμωμα Μακρηνών Λιβισιανών

«3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΚΡΗΝΩΝ-ΛΙΒΙΣΙΑΝΩΝ 02/10/2021 ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ»

Σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού , με συμμετοχή πολλών πατριωτών και φίλων απο την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το Σάββάτο 2 Οκτώβρη στο Ανοιχτό Θέατρο ‘Αλέξης Μινωτής’ στο Αιγάλεω, το 3ο Αντάμωμα των Απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών Μικρασιατών που οργάνωσε η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ».Το συνέδριο της ΛΥΚΙΑΣ, που έγινε υπο την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εταιρεία Κοινωφελούς Έργου ‘ΑΙΓΕΑΣ’,  ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των  Αρχιεπισκόπου Τελμησσού Πανιερώτατου Κου Ιώβ, Δημάρχου Αιγάλεω Κου Γκίκα, Δημάρχου Νέας Μάκρης Κου Τσίρκα, Πατριωτών απο Αμερική-Αυστραλία–Γαλλία και περιλάμβανε παρουσιάσεις των νέων δράσεων της ΛΥΚΙΑΣ μεταξύ των οποίων έξι νέες εκδόσεις βιβλίων («Το Μονοπάτι της Διάβας μου – Αρχείο Στέλιου Θεοδοσιάδη» , «Πρακτικά 2ου Ανταμώματος», «Η Λυκία μέσα απο τον Τύπο του 19ου & 20ου αιώνα», «Η Λυκία στην Επανάσταση του 1821-Μάκρη,Λιβίσι,Καστελλόριζο», «Λυκιακά Ποιητικά & Παραμύθια», «Ο Γάμος του Μαλώνη Αντιφάτου», ) που παρουσιάστηκαν απο έγκριτους επιστήμονες όπως οι Κώστας Κατσιγιάννης (Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Γεν.Δντης Ε.Ο.Τ), Σάββας Τσιλένης (Δρ Αρχιτεκτονικής Π/δομίας – Πρ. της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’Ημάς Ανατολής) και άλλοι. 
Το Αντάμωμα  της ΛΥΚΙΑ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις  και έβαλε ψηλά πλέον τον πήχυ για τις επόμενες διοργανώσεις .Τις εντυπώσεις του Ανταμώματος έκλεψε η Έκθεση Πορτραίτων Μεγάλων Μακρηνολιβισιανών Μορφών που φιλοτέχνησε η Αρχιτέκτων-Σκιτσογράφος Ειρήνη Εκίζανα.

Η ΛΥΚΙΑ ευχαριστεί απο καρδιάς  το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εταιρεία Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, το Δήμο Αιγάλεω , τους απο ιδρύσεως ευεργέτες της Γιάννη Παπαπολίτη (Μέγας Ευεργέτης) , Βασίλη Μουσαίο , Στέλιο Γεωρ. Βασιλειάδη, Ιωσήφ & Ελισάββετ Χαριτωνίδη, Αλίκη Θεοδοσιάδη & Γεωργία Κατσιγιάννη-Θεοδοσιάδη, Αγαπητό Αγ. Αγαπητό, Ελευθέριο Σωτηρίου, Γιάννη Γιαμάνη, , Οικ Γ. Νικάνδρου, Οικ Παρασκευόπουλου, Οικ Αγαπητού και  όλους τους πατριώτες και φίλους που συμμετείχαν στο 3ο  Αντάμωμα αλλά και αυτούς που δεν μπόρεσαν να έρθουν  και ήταν νοερά εκεί! Η  συμμετοχή η συγκίνηση και η ενέργεια των Ανταμωμάτων δίνει στη ΛΥΚΙΑ τη δύναμη με μεγαλύτερη ελπίδα και πίστη να συνεχίσει τον αγώνας για τη διάσωση και διατήρηση της Μακρηνολιβισιανής μνήμης και του Μικρασιατικού μας Πολιτισμού!

Facebook Comments Box

This Post Has One Comment

 1. Mikrasiatis

  3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ
  ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
  ΜΑΚΡΗΝΩΝ- ΛΙΒΙΣΙΑΝΩΝ

  Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών ΛΥΚΙΑ , το 3ο αντάμωμα των απογόνων Μικρασιατών , που έλκουν τη καταγωγή από τη Μάκρη –Λιβίσι της Λυκίας.
  Η συνάντηση έγινε στο Ανοιχτό Θέατρο Αιγάλεω «ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ», ένας προσεκτικά διαμορφωμένος χώρος στο πάρκο του Δήμου (με την ευγενή υποστήριξή του).
  Για τρίτη συνεχή χρονιά ανταμώσαμε Μικρασιάτες Μακρολιβισιανοί από την Ελλάδα και το Εξωτερικό (Γαλλία ,Αμερική..) και διαδικτυακά με Αυστραλία.
  Επίσης χαιρέτισε την έναρξη του ανταμώματος ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Πανιερώτατος Κος Ιώβ , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πατριώτες από το Εξωτερικό.
  Μέσα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα συναντηθήκαμε με παλιότερους γνώριμους ( από τα δύο πρώτα ανταμώματα) αλλά και με καινούργιους απογόνους Μικρασιατών συμπατριωτών μας και συνεχίσαμε το ψάξιμο της ρίζας μας (με στοιχεία και ντοκουμέντα).
  Η δουλειά της Εταιρείας είναι αυτή ακριβώς η εμπεριστατωμένη έρευνα και η καταγραφή της ζωής (σε όλα τα επίπεδα) των Προπαππούδων ,Προγιαγιάδων μας και των συμπατριωτών μας, που εκδιώχτηκαν τραγικά βάναυσα από τις πατρίδες τους.
  Οι παρουσιάσεις των εισηγητών, μας άφησαν άφωνους και συγκινημένους.
  Καθηγητές Πανεπιστημίων Ιστορικοί , Εκπαιδευτικοί, Ερευνητές –Συγγραφείς (Μηχανικοί-Γιατροί-Επιχειρηματίες, μέλη της Εταιρείας), φίλοι Μικρασιατών, κατέθεσαν από ψυχής μαρτυρίες και στοιχεία, όπως και έργα στην ιδιαίτερη γλώσσα των Μακρολιβισιανών.
  Ο Σύλλογος της Ρόδου έστειλε δώρο ένα χρυσοκέντητο πίνακα με το σήμα της Λυκίας.
  Η έρευνα ,η συλλογή στοιχείων και κυρίως η καταγραφή σε βιβλία κατά πρώτον και η μετατροπή τους σε ψηφιακή μορφή συνεχίζεται από μέλη της Εταιρείας και απ όλους εμάς που προσπαθούμε να καταθέσουμε το παρελθόν μας στο μέλλον των παιδιών μας!
  Βέβαια χωρίς το πάθος της Ευαγγελίας Αχλάδη , του Τάσου Κακλαμάνη και πολλών άλλων «εραστών» της τεκμηριωμένης καταγραφής της ζωής των προγόνων μας από τις αλύτρωτες πατρίδες , οι οποίοι μας παρασέρνουν σε αυτό το ταξίδι της αναζήτησης, δεν θα είχε υλοποιηθεί το 3ο Αντάμωμα-φυσικά και με την αρωγή πολλών χορηγών.
  Η αναγνώριση αυτού του έργου έρχεται πλέον με την συμμετοχή-χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού !

  Λαίνη-Κολλιαλή Παναγιώτα
  Φαρμακοποιός
  Επιτ.Μέλος της «ΛΥΚΙΑΣ»
  Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου
  Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας

Αφήστε μια απάντηση

  +  88  =  91