Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την ανταλλάξιμη περιουσία η οποία σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης έπρεπε να μοιραστεί στους Μικρασιατες πρόσφυγες και απο την οποία μόνο ένα μικρό ποσοστό αποδόθηκε στους δικαιούχους;
Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ Αγγελος Κολοκοτρώνης, δημοσιεύουμε για πρώτη φορά την πρόχειρη και ενδεικτική αντιμετώπιση του θέματος από αρμόδιο φορέα και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών δια του Υφυπουργού Ι.Μουρμούρα.
Πρόχειρη γιατί ο αρμόδιος Υφυπουργός ερωτάται για την ανταλλάξιμη περιουσία και το ΤΑΠΑΠ (Ταμείο Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων) ενώ εκείνος απαντά για καποιο ΤΑΠΑΤ!!! και ενδεικτική γιατί δεν δίνει σαφείς απαντήσεις, αντίθετα δημιουργεί ερωτηματικά τα οποία όπως φαινεται δεν πρόκειται να απαντηθούν όσες ερωτήσεις και να ξαναγίνουν για το θέμα.
Ας δούμε τι ρωτάει ο βουλευτής στις 21-12-11
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ :
1. Ποια αρχή διαχειρίζεται τώρα την Ανταλλάξιμη Περιουσία και πώς αυτή η διαχείριση εξυπηρετεί το Μικρασιατικό προσφυγικό στοιχείο;
2. Γιατί έχει σταματήσει η οικονομική ενίσχυση των Προσφυγικών Πολιτιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδας;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Και τι απαντά ο καλα…ενημερωμένος υφυπουργός στις 17-1-2012
Σε απάντηση της ερώτησης σας γνωρίζουμε ότι:
Α. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.Δ 3713/57 ιδρύθηκε το ΤΑΠΑΤ; το οποίο καταργήθηκε με το ΠΔ 137/1998 και οι αρμοδιότητες και τα δικαιώματα αυτού περιήλθαν στο Υπουργείο Οικονομικών και ασκούνται από το Γ’ Τμήμα Ανταλλαξίμων Κτημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας.
Οι αρμοδιότητες του ΔΣ του ΤΑΠΑΤ; (το οποίο εκτός των άλλων ενέκρινε και όλες τις δαπάνες αυτού) ασκούνται από τον υπουργό Οικονομικών και το εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο.
Τα έσοδα του ΤΑΠΑΤ; εισπράτονται εφ εξής υπέρ του δημοσίου και οι καθε φύσης δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή των διαταξεων του ΠΔ 137/1998 βαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών, στηρίζοντας την διάσωση του μικρασιατικού πολιτισμού και τις μνήμες των χαμένων πατρίδων με επιχορηγήσεις των Προσφυγικών Σωματείων .
Τα ελεύθερα ανταλλάξιμα κτήματα διαχειρίζονταν από την ΚΕΔ η οποία συγχωνεύθηκε (2-12-11) με απορόφηση από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, η οποία και την αποκατέστησε πλήρως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.
και
Β. Σχετικά με την διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης των προσφυγικών πολιτιστικών σωματείων της Θεσσαλονίκης σας ενημερώνουμε ότι για το 2011:
δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα σωματείου για οικονομική ενίσχυση και δεν υπήρχαν εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προυπολογισμό για τετοιου είδους επιχορηγήσεις.
Και τα ερωτήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:
Με πόσα χρήματα στο ταμείο καταργήθηκε το ΤΑΠΑΠ;
Αφού η χρηματοδότηση των Μικρασιατικών Σωματείων διακόπηκε, το ΤΑΠΑΠ ή ΤΑΠΑΤ (κατά τον υφυπουργό) με ποιο τρόπο κάποια συνέχιζαν να ενισχύονται οικονομικά από το Υπουργείο Οικονομικών;
Πόσα χρήματα βάρυναν τον κρατικό προυπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών κατά έτος για την διασωση του μικρασιατικού πολιτισμού;
Αφού για το 2011 δεν ζήτησε κανένα σωματείο επιχορήγηση, ας ζητήσουν μαζικά τα σωματεία με αιτήματα επιχορήγηση για τον προυπολογισμό του 2013!
Πόσα ήταν τα ελεύθερα ανταλλάξιμα κτήματα που διαχειρίζονταν η ΚΕΔ και τι παρέδωσε πρόσφατα στα ΕΤΑ;
Από ποιό ταμείο κάθε ασχετος ή απόλυτα σχετικός βουλευτής επιχορηγούσε την ασχετη γιορτή της τσιπούρας και την γιορτή της κατσαρίδας… στην εκλογική του περιφέρεια και στο χωριό του;
Το θέμα είναι και ποιος θα τα ρωτήσει αυτά…