Η Ρίτα Αμπατζή ήταν μια από τις σημαντικότερες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1914 και ήταν κόρη του Γιώργου και της Ευδοκίας Αμπατζή και αδελφή της επίσης τραγουδίστριας Σοφίας Καρίβαλη (1916-1995). Η οικογένειά της ήταν φτωχή και η ίδια αναγκάστηκε να δουλέψει από μικρή ηλικία.
Η πρώτη της επαφή με τη μουσική έγινε μέσα από το δημοτικό τραγούδι. Αργότερα, άρχισε να τραγουδάει ρεμπέτικα σε διάφορα κέντρα της Σμύρνης. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Στην Αθήνα, η Ρίτα Αμπατζή συνέχισε να τραγουδάει ρεμπέτικα. Ξεκίνησε την καριέρα της με ρεμπέτικα στο Κέντρο «Πεταλούδα» στο Φάληρο. Αργότερα στράφηκε στο δημοτικό τραγούδι και για πολλά χρόνια εμφανιζόταν στην «Αράχωβα» (Πλατεία Καραϊσκάκη), ενώ ταξίδεψε και στις ΗΠΑ. Σύντομα, κέρδισε την εκτίμηση του κοινού και έγινε μια από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες της εποχής.
Η φωνή της ήταν χαρακτηριστική για το πάθος και τη λυρικότητα της. Μπορούσε να αποδώσει με άνεση τόσο τα λυρικά όσο και τα τσιφτετέλια. Ήταν επίσης εξαιρετική ερμηνεύτρια σμυρναίικων τραγουδιών.
Η Ρίτα Αμπατζή συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής, όπως τους Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Σπύρο Περιστέρη, Δημήτριο Σέμση, Μάρκο Βαμβακάρη και Βασίλη Τσιτσάνη.
Μεταξύ των πιο γνωστών τραγουδιών της είναι τα εξής:
- “Το τσαγκαράκι”
- “Κατεργάρα”
- “Ο τζογαδόρος”
- “Χαρικλάκι”
- “Βρε χήρα δε λυπάσαι”
- “Ο Ασίκης”
- “Ο Φερετζές”
- “Η Ζευγολατιώτισσα”
- “Με ζουρνάδες με νταούλια”
Η Ρίτα Αμπατζή ηχογράφησε πάνω από 400 τραγούδια στη δισκογραφία. Η τελευταία της ηχογράφηση έγινε το 1940.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρίτα Αμπατζή σταμάτησε να εμφανίζεται στα κέντρα. Συνέχισε να τραγουδάει σε μικρές πίστες και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Πέθανε στις 17 Ιουνίου 1969, στο Αιγάλεω, σε ηλικία 55 ετών.
Η κληρονομιά της Ρίτας Αμπατζή
Η Ρίτα Αμπατζή υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η ερμηνεία της και η αγάπη της για τη μουσική άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ελληνική μουσική σκηνή.
Η κληρονομιά της συνεχίζει να εμπνέει και να συγκινεί τους ακροατές μέχρι σήμερα. Τα τραγούδια της είναι διαχρονικά και μιλούν στην καρδιά του κάθε Έλληνα.
Εξέταση της κληρονομιάς της Ρίτας Αμπατζή
Η κληρονομιά της Ρίτας Αμπατζή μπορεί να εξεταστεί από διάφορες οπτικές γωνίες. Από μουσικής πλευράς, η φωνή της ήταν μοναδική και άφησε εποχή. Είχε τη δυνατότητα να αποδώσει με άνεση κάθε είδος ρεμπέτικου τραγουδιού, από τα λυρικά μέχρι τα τσιφτετέλια.
Η ερμηνεία της ήταν γεμάτη πάθος και λυρικότητα. Μπορούσε να συγκινήσει τους ακροατές με την απλότητα και την αμεσότητά της.
Η Ρίτα Αμπατζή ήταν επίσης σημαντική για την προώθηση του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ήταν μια από τις πρώτες τραγουδίστριες που ηχογράφησε ρεμπέτικα τραγούδια και τα έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό.
Η κληρονομιά της Ρίτας Αμπατζή είναι σημαντική και για άλλους λόγους. Ήταν μια γυναίκα που αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στη ζωή της, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις και να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες της εποχής της.