Προβολή ντοκιμαντέρ: Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως

H Εταιρεία Μελέτης της καθʼ ημάς Ανατολής (ΕΤ.ΜΕΛ.ΑΝ.) και η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ) διοργανώνουν την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013, ώρα 20:00, στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Αθήνα), την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη, με τίτλο “Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως”.

 

Το ντοκιμαντέρ έχει ως θέμα την ιστορική εξέλιξη της κωμόπολης της Αρετσούς, του βυζαντινού Ρυσίου, της σημερινή Darιca, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Γίνεται εκτενής αναφορά στη γεωμορφολογία της περιοχής, τη συγκοινωνιακή σύνδεση της Aρετσούς με την Κωνσταντινούπολη και τη αρχιτεκτονική της παράδοση. Διεξοδικά παρουσιάζεται η θρησκευτική ζωή, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, τα επαγγέλματα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στοιχεία σχετικά με τη διοικητική οργάνωση της κοινότητας, τα προϊόντα, καθώς και λαογραφικό υλικό με έμφαση στο μουσικό ιδίωμα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πυρκαγιά του 1910 και την εσπευσμένη εγκατάλειψη της πόλης κατά τη Mικρασιατική Kαταστροφή στα τέλη Σεπτεμβρίου 1922.

 

Τέλος, αναπτύσσεται η νεότερη ιστορία, από την εκκένωσή της στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης περί ανταλλαγής πληθυσμών μέχρι σήμερα, με αναφορά τόσο στους τόπους όπου κατέληξαν οι πρόσφυγες (Αρετσού Καλαμαριάς, Νέο Ρύσιο Θέρμης, Αρετσού Αναβύσσου, Λαύριο και HΠA) όσο και στην εξέλιξη της Darιca κυρίως από τους μουσουλμάνους που έφτασαν εκεί ως ανταλλάξιμοι από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα.

 

Το ντοκιμαντέρ καλύπτεται από προφορικές μαρτυρίες Αρετσιανών προσφύγων πρώτης γενειάς, νεωτέρων γενεών αλλά και αναφορές επιστημόνων που σχετίζονται με την περιοχή, εμπλουτισμένες από σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικό και φωτογραφικό υλικό.

 

Τεχνικά στοιχεία:

Αφήγηση: Aνδρέας Μαριανός

Κάμερα: Βάϊος Σύρρος, Γρηγόρης Οικονομίδης

Μουσική: Κυριάκος Καλαϊτζίδης – μουσικό σχήμα «εν χορδαίς»

Μοντάζ – Επεξεργασία ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Επιστημονική επιμέλεια-σενάριο: Γρηγόρης Οικονομίδης

Διάρκεια: 90 λεπτά

[mappress mapid=”93″]

 

 

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  85  =  95