You are currently viewing Πρωτοφανής συμμετοχή κόσμου στην πίτα της Ενωσης Σπάρτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και τιμητική βράβευση του Πρόεδρου της

Πρωτοφανής συμμετοχή κόσμου στην πίτα της Ενωσης Σπάρτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και τιμητική βράβευση του Πρόεδρου της

sps2

Ασφαλώς επρόκειτο για την πλέον πανηγυρική εκδήλωση Κοπής Βασιλόπιτας, που ετέλεσε η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, στα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια!

Περισσότεροι των 400 προσκεκλημένων, μελών και φίλων του Συλλόγου γέμισαν ασφυκτικά όλους τους χώρους του Πνευματικού Κέντρου του στη Νέα Ιωνία, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, το βράδυ! Ήταν άλλωστε επόμενο. Αναμενόταν και η παρουσία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο Απολογισμό και αναφορά στο πρόγραμμα από τον Κοσμήτορα της Ένωσης κ. Κ. Χατόγλου.

Στο βήμα ανέβηκε μετά ο Πρόεδρος κ. Χάρης Σαπουντζάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στους παρόντες Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, το σεβασμιότατο μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ.κ. Γαβριήλ, το λοιπό ιερατείο, το Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρ. Αναμουρλόγλου και τους άλλους επισήμους, τους παρόντες δεκάδες προέδρους φορέων και σωματείων αλλά και τις εκατοντάδες των μελών και φίλων της Ενώσεως, αναφέρθηκε με λίγα λόγια στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στη Σπάρτη Πισιδίας αλλά και την οργάνωση της ζωής των Σπαρταλήδων επάνω στους πυλώνες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού που κράτησαν τη μειονότητα των Ρωμιών σε υψηλό βαθμό δημιουργίας και ανάδειξης, που μεταλαμπαδεύτηκε από την πρώτη γενιά των ξεριζωμένων εδώ στην Ελλάδα, όπου ιδρυσαν και λειτούργησαν μεγάλες βιομηχανίες, ενώ είχαν διακρίσεις στην Οικονομία, το Εμπόριο, τα Γράμματα, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό.sp9

Απευθυνόμενος στον Μακαριότατο, τον οποίο προσεφώνησε ως «Αρχιεπίσκοπο των φτωχών» ευχήθηκε η καινούργια χρονιά, το 2016, να σημάνει την ανάταση του Ελληνισμού.

Κατεβαίνοντας από το βήμα ο Πρόεδρος και συνοδευόμενος από τις κυρίες Παλλιόγλου και Ζαχαράκη προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο μια ειδικά         ιστορημένη εικόνα του Αγίου Ιερωνύμου μαζί με μια αγκαλιά τριαντάφυλλα και μερικές εκδόσεις της Ένωσης.

Αμέσως μετά παρακλήθηκε να ευλογήσει τη Βασιλόπιτα ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος περιστοιχιζόμενος από πλειάδα ιερέων έκοψε τα πρώτα κομμάτια και απεύθυνε τις ευχές του.

Αμέσως μετά κλήθηκαν κατά σειρά ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρ. Γκότσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρ. Αναμουρλόγλου, οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων κ. κ. Π. Μανούρης, Β. Γεωργιάδου και Γ. Τσοπανίδης και τέλος ο πρώην δήμαρχος κ. Π. Μπουρδούκος.

Ακολούθησε η βράβευση 2 νέων σκακιστών της Ενώσεως του Ευάγγελου         Χατζούδη και του Ιωάννη Λάλλου οι οποίοι επέτυχαν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τη βράβευση έκαναν ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κι ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο του τμήματος Σκακιού κ. Νίκο Χατόγλου.

Μετά απ’ αυτό και έχοντας μια ευχάριστη έκπληξη να ανακοινώσει ανέβηκε στο βήμα ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος προσκάλεσε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο ν’ ανέβει κι αυτός στο βήμα για να μιλήσει.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο λόγο του αναφέρθηκε , εκτός των άλλων, στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής, το προσφυγικό και την προσπάθεια που γίνεται από τους Έλληνες και για την προσφορά βοηθείας ιδιαίτερα μάλιστα από πληθυσμούς που ή έζησαν στο παρελθόν την προσφυγιά ή υποδέχθηκαν μικρασιάτες πρόσφυγες.

Εξέφρασε περαιτέρω την μεγάλη εκτίμησή του στους μικρασιάτες πρόσφυγες και αναγνώρισε τη μεγάλη προσφορά τους στην εξέλιξη της Ελλάδος.

Τέλος αναφέρθηκε με λίγα λόγια στο θεσμό της καθιέρωσης της απονομής του Χρυσού Σταυρού του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου σε προσωπικότητες που ξεχωρίζουν σ’ ορισμένους τομείς κοινωνικής δράσης.

sps1

Το σκεπτικό της απόφασης του για να τιμηθεί ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης, πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας ανέγνωσε στο κείμενο επί περγαμηνής, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ. Επιφάνιος.

Ακολούθως κλήθηκε ο τιμώμενος στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος «εφόρεσε» την κορδέλα με τον χρυσόν σταυρόν.

Ο κ. Σαπουντζάκης εν μέσω του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας κ.κ. Γαβριήλ, εμφανέστατα συγκινημένος ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο για την εξαιρετική τιμή που δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος να δεχθεί. Αντιφωνώντας είπε ότι αν τιμάται σήμερα είναι γιατί μαζί με τόσους άξιους συνεργάτες και τα εκατοντάδες μέλη της Ενώσεως πολλά χρόνια τώρα επιτελούν με συνέπεια ένα σοβαρό έργο που έχει σκοπό την ανάδειξη και προβολή των στοιχείων της Ιστορίας και του Πολιτισμού των μικρασιατικών πατρίδων.

Στη σκηνή μετά ανέβηκε η αρτισύστατη Χορωδία της Ενώσεως, υπό τη δ/νση του μουσικοσυνθέτη Στάθη Ουλκέρογλου  και εκτέλεσε τραγούδια της Μ. Ασίας.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μια παρουσίαση συνοδευόμενη από προβολή εικόνων από τον κ. Λουκά Χριστοδούλου της μετάβασης αντιπροσωπείας της Ένωσης στην Αλάγια της Μ. Ασίας, όπου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Κ/λεως κ.κ. Βαρθολομαίου έγιναν από τον Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτήριο τα εγκαίνια του νεόδμητου ναού της Παναγίας της Πισιδιώτισσας.

Αλλά η εκδήλωση δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Τη σκυτάλη παρέλαβε, ξεσηκώνοντας τον κόσμο ο σπουδαίος τραγουδιστής Ζαχαρίας Καρούνης, ο οποίος με τη συνοδεία μουσικών εξετέλεσε ένα πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια συνεχώς χειροκροτούμενος.

Είχαν ήδη περάσει περισσότερο από δυο ώρες και κανένας καλεσμένος δεν είχε αποχωρήσει.

Δυο λόγια μόνο από την Ταμία κ. Παλλιόγλου για τις δωρεές που έγιναν και για μια αναγγελία . της προσφοράς από την Ευεργέτιδα της Ενώσεως κ. Ανθούλα Δουρμούσογλου για την κάλυψη της δαπάνης του έργου πλήρους αντικατάστασης  της μικροφωνικής εγκατάστασης με σύγχρονα μέσα, ώστε να καλύπτεται και η διπλανή αίθουσα εκθετηρίου.

Όλοι οι καλεσμένοι κλήθηκαν να περάσουν στην αίθουσα του Εκθετηρίου για να δουν την Έκθεση: «Πατρίδες των Ελλήνων» του κ. Κ. Νίγδελη, παίρνοντας το αναψυκτικό τους, μαζί με ένα Σπαρταλήδικο γλύκισμα και το κομμάτι της βασιλόπιτας τους μέσα σε ειδικό σακουλάκι μαζί με τις ευχές του Συλλόγου και έναν κουραμπιέ.

Αυτή η Βασιλόπιτα πράγματι έγραψε ιστορία. Και όπως είπε και ο δήμαρχος, εάν και έχουν περάσει 90 τόσα χρόνια λειτουργίας της η Ένωση αντί να μειώνει τις δράσεις της, τις εντείνει και τις ανανεώνει.

Στην εκδήλωση εκτός όσων αναφέρθηκαν, παρέστησαν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών, οι αντιδήμαρχοι: Όλγα Κατημερτζή, Φώτης Τσομπάνογλου και Όλγα Ακιανίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Βασ. Χριστοδούλου, Χρ. Χατζηιωάννου, Κων. Εξαδάκτυλος, Σπ. Αμανατίδης, Κων. Κουλούρης, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου κ. Στέφ. Τσερπάνης. Επίσης παρέστησαν πολλοί πρόεδροι ή εκπρόσωποι Συλλόγων. Συγκεκριμένα ήσαν παρόντες και παρούσες: η πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων κ. Έλσα Ανθρακίδου, η πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών κ. Κούλα Μπρόλιου, ο πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Γιάννης Κοντίτσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ανατολή» κ. Κων. Τσαγκαράκης, ο πρόεδρος της «Ρουμελιώτικης Εστίας» κ. Κ. Βελιανίτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Προκοπιέων κ. Μαρία Χατζηγεωργιάδου, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Καζαντζίδη κ. Μαίρη Αρώνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης, κ. Γεώργιος Γαζεπίδης, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πεύκης – Λυκόβρυσης κ. Ελ. Γιαννουλόπουλος, ο πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων Ν. Ιωνίας κ. Όμηρος Ακιανίδης, η πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης «Άγγελοι της χαράς», κ. Αγγ. Βούλγαρη, η Λέλα Μπανούση, ο πρόεδρος της ΔΙΑΠΕ κ. Γιάννης Δαρμογιάννης. Ακόμη εκπρόσωποι των σωματείων, Σύλλογος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, Φυσιολατρικός Όμιλος Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Νησίου Πισιδίας από τη Νίκαια, Σύλλογος Βιθυνών από τη Νίκαια.

Επίσης δημοσιογράφοι της ΙΟΝΙΑΝΕΤ, της PONTOS NEWS, η κ. Ζ. Μπεμπόνη κ.λ.π.

Βέβαια παρόντες ήσαν και πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπαιδευτικοί κ.λ.π.

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  3  =