You are currently viewing Η Πρώτη Συνάντηση Μαθητών και Αποφοίτων της Αστικής Σχολής Αγ. Δημητρίου Ταταούλων

Η Πρώτη Συνάντηση Μαθητών και Αποφοίτων της Αστικής Σχολής Αγ. Δημητρίου Ταταούλων

tatavlap15

Μία ξεχωριστή, πρωτόγνωρη για την ομογένεια συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγίου Δημητρίου Ταταούλων, από 24 έως 28 Οκτωβρίου στην Κων/πόλη.

Περισσότεροι από 200 Ταταυλιανοί από την Ελλάδα, την Αυστραλία, Αμερική τον Λίβανο και τη Γερμανία, βρέθηκαν στην μητέρα – κοινότητα, σε μία εκδήλωση που χαροποίησε όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτήν.

Η ιδέα προέκυψε πριν από περίπου έναν χρόνο, ύστερα από την πετυχημένη συνάντηση που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την επιτροπή μαθητών της σχολής .Ο πρόεδρος της κοινότητας σε μια αποστροφή του λόγου του ,τους προσκάλεσε στην Πόλη.
Η πρόσκληση της κοινότητας απευθυνόταν στους απανταχού Ταταυλιανούς. Την ιδέα αγκάλιασε η Επιτροπή Μαθητών της Αθήνας και έτσι 230 Ταταυλιανοί και απόγονοί τους, κατέφτασαν στην Πόλη και συναντήθηκαν με τους Ταταυλιανούς της Πόλης , σε μια πολύ όμορφη και συγκινητική εκδήλωση.

Η συνάντηση στην Αθήνα, και αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη, έφερε ανθρώπους που είχαν χαθεί μεταξύ τους, λόγω χρόνου και απόστασης, ξανά κοντά μετά από 40 και 50 χρόνια από τον χωρισμό τους.

tatavlap16

Στον εσπερινό παρέστη ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος και εγκαινίασε την επαναλειτουργία του σχολείου στην αίθουσα τελετών της σχολής. Η κοινότητα των Ταταούλων καλωσόρισε την αποστολή με ένα εξαιρετικό δείπνο στο καταπληκτικό Ege Rum Meyhanesi.

tatavlap7
Στην συνάντηση μαθητών πραγματοποιήθηκε την επομένη μέρα στην ανακαινισμένη αίθουσα της Σχολής, η οποία είχε παύσει να λειτουργεί από το 2003, ξεκίνησε με τις ομιλίες της κ. Κάτιας Καγιάντελεν, απόφοιτη της Σχολής και εκπροσώπου της μαθητικής επιτροπής της Πόλης, του κ. Γιάννη Τριανταφυλλίδη, απόφοιτου της Σχολής και εκπρόσωπου της μαθητικής επιτροπής της Αθήνας, του κ. Γεώργιου Εξαρχόπουλου, απόφοιτου της Σχολής και εμπνευστή των μαθητικών συναντήσεων και του κ. Δημητρίου Ζώτου, προέδρου της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Ταταούλων. Όλοι οι ομιλητές μίλησαν με συγκίνηση για τις παιδικές του αναμνήσεις καθώς και για τη σημασία αυτού του είδους των συναντήσεων.

tatavlap3
Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους Γιάννη Τριανταφυλλίδη, Γεώργιο Εξαρχόπουλο και Ιωάννη Σκαρλάτο, εκπρόσωπο ιδρυτού της Σχολής. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η προβολή ενός βίντεο αφιερωμένου στους μαθητές της Σχολής με παλιές φωτογραφίες, το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Τάκης Σαρρής απόφοιτος και αυτός της Σχολής. Ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων σε ολους τους παρευρισκόμενους μαθητές ενώ στο τέλος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος χτύπησε συμβολικά το κουδούνι της Σχολής έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια.
Κατόπιν οι απόφοιτοι περιηγήθηκαν στο χώρο της Σχολής, όπου και πραγματοποιήθηκαν ενδεικτικά μαθήματα σε τρεις τάξεις από τους επίσης απόφοιτους και σημερινούς καθηγητές κ. Αντώνη Παριζιάνο, κ. Κάτια Σαρρή-Ναούμ και κ. Σάββα Παναγιωτίδη.

tatavlap11
Στο τέλος της εκδήλωσης μπουφές με πλούσια εδέσματα περίμενε τους συγκεντρωμένους αποφοίτους και επισκέπτες στο ευρύχωρο προαύλιο της Σχολής ενώ υπήρχε ελεύθερος χρόνος για τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες.

tatavlap14
Το ίδιο σημαντική ήταν και η επόμενη ημέρα της επίσκεψης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η υποδοχή από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος τους καλωσόρισε αποκαλώντας τους << φίλους >> και τους ευλόγησε τον καθένα ξεχωριστά. Η επιτροπή της Αστικής Σχολής απένειμε τιμητική πλακέτα στον Παναγιότατο καθώς επίσης και κείμενο με την ιστορία και τη δράση της επιτροπής Αθηνών.
tatavla p1
Θα πρέπει να γίνει αναφορά στις επισκέψεις στην Παναγία την Μπαλουκλιώτισσα, στην μεγαλοπρεπή Αγία Σοφία, στην Παναγία των Βλαχερνών, καθώς επίσης και στις βόλτες στο κέντρο της Πόλης, το ιστορικό Πέραν, στην Αιγυπτιακή και Κλειστή Αγορά αλλά και στον Βόσπορο.
Το ταξίδι της επιστροφής ήταν γεμάτο συναισθήματα συγκίνησης και εμπειρίες μοναδικές.
Όλοι οι μαθητές, οι συγγενείς και οι φίλοι που τους συνόδευσαν ευχαριστούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την Κοινότητά στα Ταταύλα, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Δημήτριο Ζώτο, την εφοροεπιτροπή της Κοινότητας, την επιτροπή της Αστικής Σχολής στην Πόλη, το πρακτορείο Laggaris Tours, την επιτροπή της Αστικής Σχολής στην Αθήνα, όλους όσους βοήθησαν για την διοργάνωση αυτής της εκδρομής και κυρίως τα 230 άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή.
Ευχή όλων είναι να ξαναβρεθούν στην γενέτειρά τους και πάλι πολύ σύντομα.

[nggallery id=191]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  9  =