Η πρώτη συνέντευξη τύπου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) 1985

You are currently viewing Η πρώτη συνέντευξη τύπου της  Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) 1985

Στις 7-2-1985 στις 12:30 το μεσημέρι, η Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) έδωσε την πρώτη της πρες κόνφερανς, στην ΑΘήνα, στην αίθουσα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23). Για τη συνέντευξη αυτή που πήρε μεγάλη δημοσιότητα στον Τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση , εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Ενεργοποιείται ο προσφυγικός κόσμος της χώρας και συσπειρώνεται γύρω από την Ομοσπονδία.
Την ίδρυση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) αποφάσισαν 80 σωματεία και οργανώσεις που έλαβαν μέρος στο πρόσφατο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης.
Την εκλεγείσα από το Συνέδριο ΠΔΕ αποτελούν: Τ.Βεζυργιάννης, Στ. Ευσταθιάδης, Δ. Ψαρρός, Καλλιόπη Κολιοπούλου Γρίβα, Αλ. Σωφρονιάδης, Γερ. Τοκατλίδης, Ευθ. Αρζόγλου, Ι. Κοκκινίδης, Γ.Κοτζιάς, Αρχοντία Παπαδοπούλου και Χαρ. Σαπουντζάκης.

Την επιτυχία του Συνεδρίου τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕ της ΟΠΣΕ Τάκης Βεζυργιάννης, ο οποίος είπε ότι τα πρακτικά της συνάντησης 300 και πλέον εκπροσώπων προσφυγικών σωματείων από όλη τη χώρα, αποτελούν πραγματικό θησαυρό  ανεκτίμητων στοιχείων και εκφραση υπερηφάνειας για μια αλησμόνητη καταγωγή. Εχει μάλιστα αρχίσει η επεξεργασία των πρακτικών προεκειμένου να αποτελέσουν μια εισική πανηγυρική έκδοση.

Ο κ. Βεζυργιάννης τόνισε επίσης η ΟΠΣΕ θα δραστηριοποιηθεί στο πνευμα των αποφάσεων και των συζητήσεων που έγιναν στο συνέδριο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν εκκρεμή θέματα και να ικανοποιηθούν οικονομικά αιτήματα του Προσφυγικού Κόσμου, όπως είναι αυτό της περιουσίας των ανταλλαξίμων  κα. Ως ένα από τα πολιτιστικά αιτήματατης ΟΠΣΕ, ανέφερε ο ο πρόεδρος την ίδρυση έδρας Μικρασιατικών Σπουδών στις ανώτατες σχολές.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βεζυργιάννης αναφέρθηκε στη μεγάλη απήχηση που είχε η έκθεση Μικρασιατικού Τύπου στη Θεσσαλονίκη ως παράλληλη εκδήλωση του Συνεδρίου και πρόσθεσε ότι θα προτείνει στο Δήμο Θεσσαλονίκης την οργάνωση ειδικής εκδήλωσης στα πλαίσια του εορτασμού των 2300 χρόνων από την ίδρυση της με θέμα “Θεσσαλονίκη: Η προσφυγομάνα πόλη”.

Η Διοικούσα Επιτροπή – ειπε ο πρόεδρος της- θα μεταφέρει στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες το προσφυγικό αίτημα (όπως αυτό εκφράστηκε στο συνέδριο) για την εξασφάλιση της οριστικής στέγης του Εθνικού Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής και την άμεση εξεύρεση των πόρων που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει το Μουσείο και να εκπληρώσει τον προορισμό του ως πολιτιστική κιβωτός των προσφύγων του 1922. Αναφερόμενος στο Παμποντιακό συνέδριο που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι η ΔΕ χαιρετίζει την απόφαση των αδελφών ποντιακών σωματείων.

Οι σκοποί της Ομοσπονδίας

Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Ψαρρός, αναφέρθηκε στους σκοπούς της Ομοσπονδίας.  Οι σκοποί της ειπε θα είναι τέτοιοι που θα εξασφαλίζουν την ενεργή παρουσία της μέσα στην ελληνική κοινωνία και θα την καταστήσουν κέντρο συσπείρωσης όλων των προσφύγων και των απογόνων τους, εκφράζοντας τις ελπίδες και τους πόθους τους. Ανάμεσα στους σκοπούς της Ομοσπονδίας θα περιληφθούν:

Η ουσιαστική συμβολή στα εθνικά θέματα
Η αντιμετώπιση των εκκρεμών προσφυγικών θεμάτων
Η συμμετοχή της στη διαχείριση της περιουσίας των ανταλλαξίμων
Η ενίσχυση και η ανάπτυξη των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ των προσφυγικών οργανώσεων σε όλον τον κόσμο

Η προβολή και διεκδίκηση σεδιεθνές επίπεδο των ανθρωίνων δικαιωμάτων όλων των θυμάτων των διωγμών  από το 1914 ως το 1922 και των απογόνων τους στις ιδιαίτερες πατρίδες
Η συμβολή στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού της Ανατολήςκαι η ουσιαστική συμπαράσταση της Διασωματειακής Ενωσις “Εθνικό Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής”.

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΠΣΕ Στάθης Ευσταθιάδης, ο οποίος ήρθε από τη Θεσσαλονίκη ειδικά για τη συνέντευξη τύπου, τόνισε ιδιαίτερα τη μεγάλη δύναμη που εκπροσωπεί ο προσφυγικός κόσμος σήμερα και τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η ΟΠΣΕ στη σωστή διαχειριση της ανταλλάξιμης περιουσίας.

Ο κ Χαρης Σαπουντζάκης τονισε ιδιαίτερα τη σημασία του περάσματος της Μικρασιατικής Ιδέας στις νεότερες γενιές των προσφύγων, την δεύτερη και την τρίτη και την ενεργό ανάληψη δραστηριοτήτων  πανω στους στόχους της ΟΠΣΕ από αντιπροσώπους των. Επέμεινε δε στην ανάγκη κατανόησης σε όλα τα επίπεδα της ομηρικής ρήσης “εσεται ήμαρ νόστιμον” που είναι το έμβλημα της ΟΠΣΕ.

Η Ταμίας κ Καλλιόπη Κολιοπούλου Γρίβα μίλησε για ανάγκη ένταξης στα σχολικά βιβλία για τον μικρασιατικό πολιτισμό, η δ/δα Αρχοντία Παπαδοπούλου  έδωσε έμφαση στην ανάγκη μετονομασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε “Ιωνικό Πανεπιστήμιο του Αιγαίου” , την θέσπιση ειδικής εδρας  Μικρασιατικού  Πολιτισμού σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Δημήτρης Παντέλας

 Πηγή: Αλησμόνητες Πατρίδες, ενημερωτικό δελτίο της ΠΔΕ της ΟΠΣΕ 1985