Πρώτη ημέρα 4ου Συμποσίου ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Ν.Ιωνίας

4ο-ΣΥΜΠΟΣΙΟ-27-11-09-8-

Ξεκίνησε τις εργασίες του το 4ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Ιωνίας, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, πανεπιστημιακών και συνέδρων από Μικρασιατικούς Συλλόγους και φορείς από όλη την Ελλάδα.4ο-ΣΥΜΠΟΣΙΟ-27-11-09-6-

Την Παρασκευή 27/11/09  πρώτη ημέρα του Συμποσίου, η ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου καλοσώρισε μουσικά τους επισήμους και τους συνέδρους και  ο μικρασιάτης Δήμαρχος της Ν.Ιωνίας κ. Γιάννης Χαραλάμπους και εμπνευστής του,  άνοιξε και επίσημα τις εργασίες του.

Το γεγονός ότι σε 5 μόλις χρόνια το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ ενός προσφυγογενή Δήμου όπως η Νέα Ιωνία, κατορθώνει να οργανώσει τέσσερα συμπόσια, με πανελλήνια αναφορά είναι  ένα σημαντικό επίτευγμα για την διάδοση της ιδέας του μικρασιατικού πολιτισμού και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους αποτελούν και την Οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου αλλά και τη διοίκηση του ΚΕΜΙΠΟ.

Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Γιαννης Χραλάμπους Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Γιαννης Χαραλάμπους

Είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που ξεπερνά τα όρια της Νέας Ιωνίας, με καλύτερο μάρτυρα τα πρακτικά που έχουν εκδοθεί από τα 3 προηγούμενα Συμπόσια.

Ενα υλικό  που βάζει τις βάσεις για την δημιουργία μιας πλούσιας βιβλιογραφίας και πηγών για τον μελετητή του μέλλοντος, διασώζοντας όσα περισσότερα μπορούμε από την τεράστια κληρονομιά και τον πολιτισμό της Ανατολής που αφήσαμε”, τόνισε στο καλοσώρισμα των συνέδρων ο Πρόεδρος του Συμποσίου και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Χαραλάμπους.

Πόσοι από σας πίστευαν όταν ξεκινήσαμε όταν θα φτάναμε σήμερα  στο 4ο Συμπόσιο,  ότι μέσα από 20 συνεδρίες  70 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και επιστήμονες, ερευνητές καταξιωμένοι πανελλαδικά, θα καλούνταν στο βήμα, αναπτύσοντας μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που χώρεσαν σε 3 τόμους πρακτικών 900 και πλέον σελίδων. Σήμερα με το 4ο Συμπόσιο κλείνει ένας πρώτος  κύκλος που θα πρέπει να αξιολογηθεί, ώστε να περάσουμε ίσως και με την αλλαγή πλαισίου σε ένα καινούργιο τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Χάρης Σαπουντζάκης.

Ο  πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Χάρης Σαπουντζάκης
Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Χάρης Σαπουντζάκης

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία όλων εκείνων που άρχισαν και συνεχίζουν την επιστημονική και εθνική προσπάθεια του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, για να θυμίζει ότι μέσα από τα όποια προβλήματα συνάντησε, μπόρεσε να διατηρήσει την πολιτιστική του ταυτότητα, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε κ. Θανάσης Λαγοδήμος.

Αμέσως μετά τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς των επισήμων έγινε απονομή τιμής στον Κυδωνιέα αγιογράφο και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου. Την απονομή έκανε ο κ. Χαραλάμπους στον εγγονό του συγγραφέα.

Απονομή τιμής στη μνήμη του Φώτη Κόντογλου
Απονομή τιμής στη μνήμη του Φώτη Κόντογλου

Η 1η Συνεδρία (το προεδρείο αποτελούσαν οι κ. Γιάννης Χαραλάμπους, Χαρης Σαπουντζάκης, Λουκάς Χριστοδούλου) ολοκληρώθηκε με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των:


Ομιλία κας Σιας Αναγνωστοπούλου

Σίας Αναγνωστοπούλου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου) με θέμα: Οι κονότητες της Μ.Ασίας της περίοδο του εκδυτικισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Χάρης Εξερτζόγλου

Χάρη Εξερτζόγλου (Αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου) με θέμα : Οι τραπεζικές δραστηριότητες στη Οθωμανική αυτοκρατορία (19ος αιώνας- αρχές 20ου)


Χάρη Μπαμπούνη(Ανπαληρωτή καθηγητή Νεότερης  Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών)-Στέλιου Μουζάκη (Ιστορικού- ερευνητή πολιτισμού) με θέμα:  Χριστιανικές Κοινότητες και Αδελφότητες στη Μικρά Ασία κατά τις αρχές του 20ου αιώνα.

Σημείωση: Ευχαριστούμε τον Γ.Γραμματέα του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Μάκη Λυκούδη για την πολύτιμη βοήθεια του και την αποστολή φωτογραφικού υλικού του Συμποσίου. Ο mikrasiatis.gr παρακολούθησε την πρώτη ημέρα του Συμποσίου (όχι όμως και τη δεύτερη το Σάββατο λόγω υποχρεώσεων) και είχε επαφή με αρκετά μικρασιατικά σωματεία όπως της Μυκόνου, της Πτολεμαίδας, της Θήβας και της Νέας Ιωνίας.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  1  =