Πρόταση για δημιουργία Μνημείου Μικρασιατικής Μνήμης στα Κύργια Δράμας

You are currently viewing Πρόταση για δημιουργία Μνημείου Μικρασιατικής Μνήμης στα Κύργια Δράμας

Στα ΚΥΡΓΙΑ, αρχαία ΚΡΙΦΛΑ πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου Δράμας – προτείνεται ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΥΡΓΙΩΝ, νυν Δ. Διαμέρισμα-Κοινότητα Δοξάτου

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ:

Προτείνεται: Στους υποψήφιους της Τ.Α.

να συμπεριλάβουν στο Νέο Δημιουργούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και της Περιφέρειας Ανατ. Μακ.-Θράκης – τη δημιουργία Μνημείου προσφύγων και Μουσείο της Μικρασιατικής καταστροφής και προσφυγιάς στα Κύργια.

Στον πρώην αμφιθεατρικό Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου των 11 Συνοικισμών είναι όλοι οι κάτοικοι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, που από το 1911 μέχρι σήμερα έπεσαν κατά χιλιάδες θύματα της τουρκικής θηριωδίας της Μικρασιατικής καταστροφής, χάνοντας τους αγαπημένους τους ανθρώπους, τις πατρικές τους εστίες και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, και όπου κουβαλούν ακόμα μαζί τους αθεράπευτα τραύματα που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Στο μικτό προσφυγικό χωριό των Κυργίων δολοφονήθηκαν επίσης και από τους Βουλγάρους δεκάδες άνδρες, ενώ το κέντρο του χωριού πυρπολήθηκε και από τους Βουλγάρους.

Όπως είναι γνωστό, το προσφυγικό χωριό είναι διακριτικά παραμελημένο, υποβαθμισμένο και βρίσκεται σε «καραντίνα» εγκλωβισμένο απομόνωσης, χωρίς μια κατ΄ ευθεία νέα οδική αρτηρία συντόμευσης δύο χιλιομέτρων προς σύνδεση στην αρτηρία Δοξάτου -Αδριανής, όπου θα λάβαινε χώρα μια συντόμευση και αποσυμφόρηση 8-12 χιλιομέτρων.

Επειδή οχτώ και πλέον χρόνια ήτανε η διευρυμένη έδρα του Δήμου Δοξάτου στα Κύργια, όμως απουσία Δημάρχου και των υπηρεσιών, και ενώ επέκτειναν το Δημαρχείο, χωρίς ποτέ να έλθουν εκεί οι υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Νόμο, παραμένει το ακριβοπληρωμένο Δημαρχείο, ακατοίκητο, ερημωμένο και ακρωτηριασμένο όλο το χωριό με τους αξιαγάπητους κατοίκους.

Προτείνουμε παράλληλα με τα μέχρι τώρα ανεπιτυχή τεθέντα θέματα που πρότεινα μετά την παρότρυνση του Δημάρχου να εκφράσουμε τη βούλησή μας ηλεκτρονικά, που δυστυχώς οι εκκλήσεις ήτανε απατηλές και όμως πρότερο και την από 19.02.2011 δέχτηκα την αποδοχή και καταγραφή μου στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, με με πολλές ανεπιτυχείς παροτρύνσεις, προτείνω όμως τώραστους υποψήφιους για το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και του Δ.Δ. Κυργίων, να επέμβουν στον έλεγχο αποκάλυψης και εκτός των άλλων προταθέντων:

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΥΡΓΙΩΝ, ΜΕ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ- ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ -ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΕΡΑΝΟΥΣ ΕΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ- ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ .

14. Μαρτίου 2014

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης – info@kn-megalexandros.gr

Αφήστε μια απάντηση