You are currently viewing Προσοχή σε κτηματομεσιτικά γραφεία που ζητούν πληρεξούσια για διεκδίκηση καταπατημένων ελληνικών περιουσιών στην Τουρκία

Προσοχή σε κτηματομεσιτικά γραφεία που ζητούν πληρεξούσια για διεκδίκηση καταπατημένων ελληνικών περιουσιών στην Τουρκία

oiomko-logo

Ανακοίνωση του ΔΣ της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών

για την εντεινόμενη δράση κύκλων σφετερισμού καταπατημένων κατασχεμένων ιδιωτικών περιουσιών

Το ΔΣ της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει προς πάντες ότι η συνεχώς εντεινόμενη δράση  ορισμένων “κτηματομεσιτικών” κύκλων, ενίοτε εμφανιζόμενων με τη δήλωση ότι συνεργάζονται με δικηγόρους από την Τουρκία, να υφαρπάξουν πληρεξούσια για ιδιωτικές Ελληνικές  καταπατημένες κατασχεμένες περιουσίες στην Τουρκία, πολλές φορές υποκρύπτει σκοπούς υφαρπαγής αποζημιώσεων σε βάρος των νόμιμων δικαιούχων.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που τα άτομα αυτά έχοντας υφαρπάξει τα πληρεξούσια εξαφανίζονται. Το γεγονός ότι οι κύκλοι αυτοί προσεγγίζουν ακόμα και απογόνους  των υπαχθέντων στην αλήστου μνήμης Σύμβαση περί Ανταλλαγής πληθυσμών (Ελληνορθόδοξους με Οθωμανική Υπηκοότητα που είχαν εγκαταλείψει μετά από την 18/9/1912 τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξαιρουμένης της Κωνσταντινούπολης και των Νήσων Ιμβρου και Τενέδου) αποτελεί πηγή προβληματισμού. Επίσης προκαλεί εντύπωση ότι οι αναφερόμενοι έχουν απρόσκοπτη σε αρχεία των κτηματολογίων και δημοτολογίων της Τουρκίας που είναι ψηφιοποιημένα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι παρεμποδίζονται να λάβουν νόμιμα πληροφορίες από τα Κτηματολόγια.

Η Ομοσπονδία και κατά το παρελθόν έχει επισημάνει στις Τουρκικές αρχές επανειλημμένα την αναγκαιότητα της ίδρυσης υπηρεσίας παροχής συμβουλών προς τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Τουρκίας που τελούν υπό τις εγγυήσεις της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης και έχουν υποστεί μαζικής κλίμακας αδικίες κατά των περιουσιακών τους δικαιωμάτων ως πολιτών της χώρας.

Καλούμε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση της Τουρκίας να εξασφαλίσει την επανόρθωση και στο θέμα αυτό των αδικιών του παρελθόντος κατά των πολιτών της που τις υπέστησαν επειδή ανήκαν στην Ελληνορθόδοξη  μειονότητα.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  20  =  21