Εκδοτική προσφορά από τις εκδόσεις ‘Βάνιας’
και τον Πέτρο Μεχτίδη
Οι εκδόσεις ‘Βάνιας’ προσφέρουν σε ειδική τιμή τα δύο βιβλία του συνεργάτη του Mikrasiatis.gr, αρχαιολόγου Πέτρου Μεχτίδη «Ιωνία: Η ιστορία, ο πολιτισμός και τα μνημεία» (190 σελίδες, 2005) και «Έφεσος: 3300 χρόνια Ελληνικής ιστορίας» (232 σελίδες, 2007) στην ειδική τιμή των 10 ευρώ τα δύο βιβλία μαζί. (η τιμή στο www.biblionet.gr είναι 15,87 + 12,23 ευρώ).
Πληροφορίες στο 2310 219493 και στο vaniasthess@gmail.com.
Υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερη τιμή σε Μικρασιατικούς Συλλόγους ή μεγάλες παραγγελίες.
Αποσπάσματα από βιβλιοκριτικές:

«Ιωνία: Η ιστορία, ο πολιτισμός και τα μνημεία»
-
‘Πέρα από τις ταβέρνες: Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αρχαιολογικό οδηγό της Ιωνίας, δε θα βρει κανείς τουριστικές πληροφορίες. Απευθύνεται σ’ αυτόν που σκοπεύει να επισκεφτεί την περιοχή και θέλει να δει και την ιστορία της, όχι μόνο το ξενοδοχείο, την ταβέρνα και την παραλία. (συνέντευξη του συγγραφέα στον ‘Αγγελιοφόρο’, 9/4/2005)
-
‘Το βιβλίο του Πέτρου Μεχτίδη προσπαθεί να καλύψει το κενό της έλλειψης των αναφορών στην προϊστορική, κλασική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή. Ξεκινώντας με μία λεπτομερή- και σπάνια- γεωγραφική περιγραφή της Ιωνίας μέσα από τους αρχαίους συγγραφείς, συνεχίζει με τις μινωϊκές και μυκηναϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή και την ίδρυση των ιωνικών αποικιών, πριν αρχίσει η λεπτομερής αναφορά στην ιστορία κάθε πόλης: Φώκαια, Σμύρνη, Κλαζομεναί, Ερυθραί, Λέβεδος, Τέως, Κολοφών και Νότιον, Έφεσος, Πριήνη, Μίλητος, Μυούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάποιες από τις μικρότερες πόλεις (Λέβεδος, Μυούς) οι περιγραφέςτους ίσως αποτελούν και την πρώτη αναφορά στην ελληνική βιβλιογραφία. […]Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο λεπτομερές κεφάλαιο για τα θέατρα των ιωνικών πόλεων, αφού – δυστυχώς- πέρα από το πολυφωτογραφήμενο θέατρο της Εφέσου τα υπόλοιπα επτά θέατρα της περιοχής παραμένουν ακόμη άγνωστα. Το βιβλίο κλείνει με τη βυζαντινή ιστορία της Ιωνίας, ίσως το πιο αδικημένο κομμάτι της τρισχιλιετούς Ιωνικής ιστορίας και με τις μαρτυρίες των ξένων περιηγητών, χωρίς όμως τα γνωστά στερεότυπα περί «αρχαιοκαπήλων και αρχαιοκαπηλείας». Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσια βιβλιογραφία, εικονογράφηση και φωτογραφίες από τα ταξίδια του συγγραφέα στην περιοχή. Γιατί «για να αντιληφθείς καλύτερα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσεις ανάμεσα στις κιονοστοιχίες και τις ελληνικές επιγραφές στην Έφεσο, τη Μίλητο και τις άλλες Ιωνικές πόλεις. Πρέπει για μία τουλάχιστον φορά να καθίσεις στα εδώλια του θεάτρου της Πριήνης θαυμάζοντας τον αναστηλωμένο ναό της Αθηνάς και τη θέα προς τις εκβολές του Μαιάνδρου…». (Μικρασιατική Ηχώ, φύλλο 383, Ιούλιος/ Αύγουστος 2006 )
-
‘Η παρούσα έκδοση είναι μία προσπάθεια του συγγραφέα να αποτυπώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού των 12 μεγαλυτέρων πόλεων της Ιωνίας’ (Ιστορικά Θέματα, τεύχος 48, Νοέμβριος 2005)
«Έφεσος: 3300 χρόνια Ελληνικής ιστορίας»
-
‘…Το βιβλίο αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για όσους θέλουν να μάθουν την ιστορία της Εφέσου από την ίδρυσή της έως και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο συγγραφέας ξεκινάει με την ιστορία της Εφέσου από τον 14ο αιώνα π.Χ. […] Παραθέτει πλήθος μαρτυριών ξένων περιηγητών. […] Αξίζει να σημειωθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του βιβλίου στην περιγραφή των 28 ελληνικών κοινοτήτων της περιοχής (καζάς Κουσάντασι.) (Μικρασιατική Ηχώ, φύλλο 389, Ιούλιος/ Αύγουστος 2007)
-
‘Όχι τουριστικός οδηγός: Την ιστορία της Εφέσου από το 1400 π.Χ. μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή προσπαθεί να καταγράψει ο αρχαιολόγος. ‘Είναι δύσκολο, τονίζει στον πρόλογό του, να βρούμε και να διαβάσουμε τι κρύβεται πίσω από τους αναστηλωμένους κίονες και το εντυπωσιακό θέατρο. Και αυτός ήταν ο σκοπός μου. Να γράψω την ιστορία πίσω από την Έφεσο των τουριστών και των ξεναγών’ (Ελευθεροτυπία, Βιβλιοθήκη, 2/11/2207)
-
‘Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την αρχαία Έφεσο χιλιάδες συμπατριωτών μας. Πόσοι όμως από αυτούς γνωρίζουν την πραγματική ιστορία της και μάλιστα τις λιγότερο τουριστικές πτυχές της; Με αφετηρία παρόμοιους προβληματισμούς ο συγγραφέας του έργου που παρουσιάζεται εδώ συνέθεσε σε ένα ευσύνοπτο αλλά κατατοπιστικό βιβλίο τις πληροφορίες που θα ήθελαν όχι μόνο οι επισκέπτες της αρχαίας Εφέσου, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται γενικότερα για αυτό το σημαντικό ιστορικό σημείο αναφοράς του ελληνισμού’ (Ιστορικά Θέματα, τεύχος 67, Νοέμβριος 2007)
Εικόνες:
- Ναός του Απόλλωνα στα Δίδυμα, λεπτομέρεια από το γλυπτό διάκοσμο των κιόνων (από το βιβλίο για την Ιωνία, φωτ. Π. Μεχτίδης)
- Το θέατρο της Εφέσου ατσαλογραφία του 1840, Conybeare (στο εξώφυλλο του βιβλίου για την Έφεσο, συλλογή Π. Μεχτίδη)