Προκήρυξη του Πανεπιστημίου Αθηνών συντηρεί τις διακρίσεις κατά των Μικρασιατών

Ογδόντα εφτά χρόνια μετά τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από τις προγονικές του εστίες εξακολουθούν να έχουν ισχύ στο ελληνικό κράτος έγγραφα τα οποία θυμίζουν άλλες εποχές και αποπνέουν ρατσισμό εις βάρος των προσφύγων του 1922.

Η εφημερίδα “Μικρασιατική Ηχώ” φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα τέτοιο έγγραφο. Πρόκειται για την προκήρυξη διαγωνισμού μεταξύ των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου ν αχορηγηθεί κατά το έτος 2008-2009, μια υποτροφία 300 ευρώ από τα έσοδα της κληρονομιάς Μαρίας Ράδου.

Η προκήρυξη φέρει ημερομηνία 1 Απριλίου 2009 και υπογράφεται από τον (τότε) Πρύτανη Αναωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κ. Χρήστο Κίττα.

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης οι υποψήφιοι για την υποτροφία θα πρέπει να κατάγονται από το Δήμο Αθηναίων ή από την Ηπειρο και να κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Αθήνας ή σε Δήμου και Κοινότητες της Ηπείρου, αποκλειομένων των καταγομένων από τη Μ.Ασία (η καταγωγή των υποψηφίων καθορίζεται από την καταγωγή του πατέρα).

Από μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου της προκήρυξης προκύπτει πως το κληροδότημα δεν είναι πρόσφατο. Και έτσι όμως να έχει το πράγμα, δημιουργείται το κρίσιμο ερώτημα πως το Πανεπιστήμιο αφήνει να ισχύει για χρόνια ένα έγγραφο που δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στους Ελληνες. Τι λέει γι αυτό άραγε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών και οι Πρυτανικές αρχές;

Μικρασιατική Ηχώ, ΑΡ. Φ 403

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  46  =  51