Σημαντικές προφορικές μαρτυρίες για τη ζωή στη Σύλλη του Ικονίου περιλαμβάνει το βιβλίο της Νέλλυ Μελλίδου-Κεφαλά, Πρόσφυγες από τη Σύλλη Ικονίου, προσαρμογή ενός πληθυσμού εμπόρων στην Ελλάδα, το οποίο παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Συλλαίων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Πρόκειται για την μεταπτυχιακή εργασία της συγγραφέως στο Τμήμα Ιστορία και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ του 1987 και περιλαμβάνει 35 συνεντεύξεις Σιλλαίων γεννημένων μεταξύ 1894-1961 εγκαταστημένων κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Βέροια. Το βιβλίο εξετάζει α) τη ζωή στη Σίλλη από το 1900-1924, β) τη ζωή στην Ελλάδα μεταξύ 1924-1956, γ) την προσφυγική συνείδηση και ένταξη των Σιλλαίων στην ελλαδική κοινωνία, γύρω από συγκεκριμένους χρονικούς και θεματικούς άξονες : α) ο τόπος, η γλώσσα, ο πληθυσμός και οι ασχολίες του, η γεωγραφική κινητικότητά του, οι σχέσεις των δύο φύλων, η εκπαίδευση, οι σχέσεις με τους Τούρκους. β) ανταλλαγή των πληθυσμών, αγώνας για επιβίωση στην Ελλάδα, σχέσεις με τους Ελλαδίτες, σχέσεις μεταξύ τους; και με άλλους πρόσφυγες. γ) προσφυγική συνείδηση στις τρείς γενιές, συνειδητοποίηση της διαφοράς.
Για το βιβλίο μίλησαν οι
ΤΑΚΗΣ ΣΑΛΚΙΤΖΟΓΛΟΥ, πρόεδρος της Ένωσης Συλλαίων
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΕΣΤΙΔΗΣ, ιστορικός ( Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών )
ΝΕΛΛΗ ΜΕΛΙΔΟΥ – ΚΕΦΑΛΑ, συγγραφέας ( επιτ. Δ/ντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης ).
Tην παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η ΜΑΙΡΗ ΜΑΜΕΛΕΤΖΗ ( γενικής γραμματέας της Ένωσης Συλλαίων ) και πλαισιώθηκε με οπτικό και ακουστικό υλικό από και για τη Σύλλη του Ικονίου.