Πρακτικά Ημερίδας Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών

Τα πρακτικά της Ημερίδας “Η ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ 1453 ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ” που πραγματοποιήθηκε  στις 29 Μαϊου 2010 στα πλαίσια των  εκδηλώσεων της 557ης επετείου της Αλωσης από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών δημοσιεύουμε  σε συνέχειες μέσα από το Δίκτυο μας.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010 – Ώρα: 18.00 – 20.30 μ. μ.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Παλαιού Φαλήρου και οι ομιλίες θα δημοσιευθούν στην κατηγορία Αρθρογραφία-Πρακτικά Ημερίδων

Χαιρετισμός εκ μέρους του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης, την 29η Μαΐου 1453 από τους Οθωμανούς, αποτέλεσε κομβικό γεγονός για την παγκόσμια ιστορία.

Μετά από την Άλωση, για το Γένος των Ελλήνων η απόφαση για επιβίωση ταυτίστηκε με την συνέχιση των παραδόσεων τού κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Το κύριο στήριγμα του Γένους προερχόταν από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η φενάκη της αναμενόμενης, αλλά ουδέποτε ερχόμενης, βοήθειας από την Δύση που για δύο αιώνες και πλέον η βυζαντινή αυτοκρατορική εξουσία στήριζε τις ελπίδες της, έσβησε ολοκληρωτικά. Η Δύση ζητούσε υποταγή που ταυτιζόταν με την ολοκληρωτική απώλεια ύπαρξης ενώ παρά τις τρομερές αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν κάτω από τον αλλόθρησκο κατακτητή, πάντα έμενε ο «σπόρος» της αναζωογόνησης. Το Γένος συνέχισε την ιστορική του παράδοση παρά τις φρικτές συνθήκες του παιδομαζώματος, του κεφαλικού φόρου και της καθημερινής αβεβαιότητας που οφειλόταν στην αυθαιρεσία του κατακτητή.

Σκοπός της ημερίδας αυτής είναι η προβολή της ιστορικής αλήθειας, ότι παρά το μείζον τραγικό γεγονός της Άλωσης που οδήγησε στην απώλεια ελεύθερης κρατικής οντότητας για τον Ελληνισμό, το καθαυτό Γεγονός αποτέλεσε και τον «σπόρο» για την επιβίωση του Γένους, αφού η αντίσταση στα τείχη της Βασιλεύουσας ήταν αντάξια της μάχης των Θερμοπυλών. Η ζωντανή αυτή λαϊκή μνήμη αποτέλεσε την σπίθα για την παλιγγενεσία του το 1821, αν λάβει υπόψη κανείς ότι οι επαναστάτες εμπνεόντουσαν από το αντιστασιακό πνεύμα που επεκράτησε στα τείχη της Πόλης την άνοιξη του 1453.

Ευχαριστίες εκ μέρους της Οι.Ομ.Κω οφείλονται στους αξιότιμους εισηγητές που ευχαρίστως ανταποκρίθηκαν και τον Δήμο π. Φαλήρου για την αμέριστη συμπαράσταση του στην πραγματοποίηση της Ημερίδας.

Νικόλαος Ουζούνογλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω

Ομιλίες:

• Βλάσης Αγτζίδης (Ιστορικός): «Ταυτότητες και ιδεολογικές αναζητήσεις πριν από την Άλωση».

• Κωνσταντίνος Χολέβας (Πολιτικός Επιστήμων): «Η συνέχεια του Ελληνισμού και οι Αμφισβητίες»

• Λίνος Μπενάκης (Ιστορικός Φιλοσοφίας): «Οι Φιλόσοφοι της Μ. Γ. Σχολής»

• Φώφη Ραπτοπούλου και Βίκυ Ξύδα Ράλλη (Σύλλογος Πριγκηπιανών «Αγ. Γεωργ. Κουδουνάς) : «Ρωμιοσύνης Πορεία»

• Μάχη Παϊζη-Αποστολοπούλου (Ιστορικός, Διευθ. Ερευνών στο Εθν. Ίδρ. Ερευνών ):

«Επί ξυρού ακμής. Η κοινωνία των Ρωμιών τις πρώτες δεκαετίες μετά την Άλωση».

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

35  +    =  45