Πορεία προς την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης

Constantinopolitan_Society_

Στις 17-19 Νοεμβρίου 2014 τετραμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Λαμπίδη, τον Γεν. Γραμματέα κ. Φοίβο Κουβαρά, το μέλος του Δ.Σ. κ. Νίκο Βασιαγεώργη και τον τ. Πρόεδρο κ. Θεμιστοκλή Παχόπουλο, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επαφή με τους ομογενειακούς παράγοντες και φορείς, η διαπίστωση των προβλημάτων τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται, τα βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί  καθώς και η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για την μελλοντική πορεία της κωνσταντινουπολίτικης ομογένειας,

Οι συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

 • Ακρόαση παρά της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,
 • Συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Νικόλαο Ματθιουδάκη,
 • Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων κ. Αντώνη Παριζιάνο και τα μέλη αυτού, στην έδρα του Συνδέσμου
 • Επισκέψεις στις Σχολές μας και ανταλλαγή απόψεων με:
 • την Διευθύντρια του Ζαππείου Δημοτικού και Γυμνασίου κ. Ευαγγελία   Κανάρη
 • τον Διευθυντή του Ζαππείου Λυκείου κ. Αντώνιο Ηλιάδη
 • τον Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου και τον Καθηγητή κ. Άρη Τσοκώνα
 • την Διευθύντρια της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Βικτωρία Λαιμοπούλου και τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κυρατζόπουλο
 • Επίσκεψη στην  Κοινότητα Νεοχωρίου και ανταλλαγή απόψεων μετά

του Προέδρου αυτής κ. Λάκη Βίγκα

 • Επίσκεψη στα γραφεία του εκδοτικού Οίκου «Ιστός» και συνομιλία με τους δημιουργούς των εκδόσεων
 • Συνάντηση με τον Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε., Δάσκαλο του Γένους, κ.  Δημήτριο Φραγκόπουλον.

 

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών ενημερώθηκαν διεξοδικώς για τις δράσεις, τις εξελίξεις και τα μελλοντικά σχέδια εντός της κοινότητας και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το έργο που διεξάγεται, αλλά και την αμέριστη στήριξη τους στις πρωτοβουλίες που η κοινότητα αναλαμβάνει.

Μεταφέρθηκε το μήνυμα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών ότι εργάζεται για τον κοινό σκοπό που είναι η ανάπτυξη και η ευημερία της ομογένειας της Πόλης, και εκφράσθηκε η επιθυμία για μια καρποφόρα συνεργασία μεταξύ μας.

Τονίσθηκε η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα καίρια ζητήματα, τα οποία είναι το δημογραφικό πρόβλημα, η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας των μαθητών, η ένταξη στην κοινότητα  Ελλαδιτών που εργάζονται και σπουδάζουν στην Κωνσταντινούπολη, με προϋπόθεση τη χορήγηση αδείας παραμονής και ασκήσεως επαγγέλματος από τις τουρκικές αρχές,  καθώς και η διάσωση, καταγραφή και αξιοποίηση των κοινοτικών αρχείων.

Διαπιστώθηκε ότι η τουρκική Πολιτεία ενώ έκανε κάποια βήματα για αποκατάσταση των χρόνιων ζητημάτων που εκκρεμούν εις βάρος της ομογένειας μας, το ενδιαφέρον ξαφνικά σταμάτησε.

Εδώ, θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι η διαχείριση των ζητημάτων της Ομογένειας είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαιοδοσία των φορέων που εκπροσωπούν την Ομογένεια, μια και στην πράξη αποδεικνύεται ότι και ικανά αλλά και έμπειρα στελέχη διαθέτει. Εμείς, βεβαίως, θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με την ανιδιοτέλεια που μας διακρίνει για την ευόδωση όποιων θεμάτων θεωρείται σκόπιμη η συμβολή μας.

Πάγια γραμμή του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών είναι η συστηματική προβολή των αδικιών και των διώξεων που έχει υποστεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ομογένεια μας από τις τουρκικές Αρχές, τόσο στην Ελληνική Πολιτεία όσο και στους Διεθνείς Οργανισμούς με στόχο την πλήρη αποκατάσταση.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσθένους 117, 176 72 Καλλιθέα

Τηλ.: 210 951 7072, Fax: 210 959 8967

e-mail: cpolitan@otenet.gr

web: http://cpolitan.gr

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *