Ποντιακή θεατρική παράσταση “Το ξερίζωμαν”

Η Ενωση Ποντίων Βριλησσίων ” Οι Τραντέλληνες’ σας προσκαλεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 19:00 στην ποντιακή θεατρική παράσταση  “Το Ξερίζωμαν”, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βριλησσίων, Κισσάβου 11 (αίθουσα Μουσών).

Την παράσταση παρουσιάζει ο Καλλιτεχνικός Ποντιακός Οργανισμός Αθηνών (Κ.Ο.Π.Α). Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία από τη ζωή των Ποντίων κατά τη δύσκολη δεκαετία 1914-1924. Το έργο βραβεύτηκε το 1982 στον διαγωνισμό συγγραφής θεατρικών έργων σε ποντιακή διάλεκτο από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                    Ο  Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Δαμιανίδης               Θ. Αθανασιάδης

Πληροφορίες:
Δημήτρης Δαμιανίδης 6944457126
Γιώργος Χονδροματίδης 6974422730

Λίγα λόγια

Το έργο είναι μια ηθογραφία. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που μας αφηγείται τα δραματικά γεγονότα που προηγήθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών με αποκορύφωμα το ξερίζωμα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τα ασυτηρά ήθη, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, η εκτίμηση της Ομορφιάς και προπαντός η πίστη στο Θεό και ειδικότερα στην Παναγία Σουμελά, που αποτελούν θεμέλια στη ζωή των Ποντίων, διατυπώνονται με σαφήνεια, χιούμορ και τέχνη στο έργο.

Ομως νότες αισοδοξίας διαγράφονται προς το τέλος. Χωρίς ποτέ να ξεχνάμε τον τόπο όπου οι πρόγονοι μας έζησαν και πρόκοψαν για 3000 χρόνια, δημιούργησαν πολιτισμό υψηλής στάθμης και άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα της φυλής μας, τα όνειρα και οι ελπίδες μας έχουν εδώ και χρόνια αλλάξει ουρανό. Επιστρέψαμε στις πανάρχαιες ρίζες μας και συνεχίουμε το ταξίδι μας στον Ελλαδικό χώρο απ΄όπου κάποτε οι άποικοι προγόνοι μας ξεκίνησαν για τα ποντιακά παράλια.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

7  +  1  =