Ποιός ευθύνεται για την Μικρασιατική Καταστροφή

You are currently viewing Ποιός ευθύνεται για την Μικρασιατική Καταστροφή

Ενα άρθρο του 1979, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιός ευθύνεται για την Μικρασιατική Καταστροφή γραμμένο από τον  Παύλο Κωνσταντινίδη, διευθυντή της μεγαλύτερης ιστορικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Προσφυγικός Κόσμος.

Το άρθρο γράφτηκε  την περίοδο μετά το 1975 μέχρι το κλείσιμο της στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ιδρυτής και διευθυντής του Προσφυγικού Κόσμου,  από το 1926 μέχρι το  1975 ήταν ο Σπαρταλής Σωκράτης Σινανίδης. Την ιστορία της εφημερίδας Προσφυγικός Κόσμος, καθώς και σημαντικά γεγονότα και άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν, θα παρουσιάζουμε σε συνέχειες μέσα από το Δίκτυο Μικρασιάτης.

Οι Υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ποιοί ήταν οι υπεύθυνοι του ολοκαυτώματος αυτού του Μικρασιατικού Ελληνισμού;

Η ιστορία δεν έδωσε ακόμα την απάντηση της στο ερώτημα αυτό με αντικειμενικότητα. Ισως γιατί είναι πολύ κοντά τα γεγονότα προς τους ανθρώπους που έγραψαν ιστορία  και θεώρησαν κριτικά τα γεγονότα του εικοστού αιώνα.

Ηδη, όσο απομακρυνόμαστε από εκείνα, μπορούμε με πιο ξεκάθαρο μάτι να κρίνουμε. Και ως μια πρώτη κρίση για το τραγικό συμβάν της Μικρασιατικής Καταστροφής  και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής, μπορούμε να διατυπώσουμε τα εξής:

1. Ευθύνεται για την καταστροφή ο Ελευθέριος  Βενιζέλος, ο οποίος έκανε τις εκλογές της 1η Νοεμβρίου του 1920. Και ευθύνεται διότι α) σε καιρό πολέμου δεν ήταν απαραίτητες οι εκλογές β) επέλεξε απρόσφορο χρόνο για να ξεκαθαρίσει ίσως παλιότερους λογαριασμούς του με το παλάτι (τους οποίους έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει από το 1910…)

2. Ευθύνονται οι Κυβερνήτες του χρόνου της Καταστροφής (Γούναρης, Θεοτόκης κλπ) διότι: α) Παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων επανέφεραν τον  Βασιλιά Κωνσταντίνο. Οσο κι αν ήταν βασιλικοί μπορούσαν για χάρη του εθνικού συμφέροντος να του συστήσουν να μην επανέλθει. β) καλλιέργησαν την εντύπωση στο λαό και το στρατό ότι, μόλις ανέλθουν στην εξουσία, θα συνάψουν ειρήνη και θα ξαναφέρουν τους στρατιώτες στα σπίτια τους.

Ετσι καλλιεργήθηκε η ιδέα του “οίκαδε” αντί τα μάτια λαού και στρατού να είναι στραμμένα  προς στο μέτωπο να κοιτάζουν προς  το δρόμο της επιστροφής. γ)Αποφάσισαν να οργανώσουν επίθεση κατά της Κωνσταντινούπολης και να ανοίξουν νέο μέτωπο (υπήρχαν στη Θράκη 45.000 περίπου Ελληνες στρατιώτες κατά το χρόνο της Μικρασιατικής Τραγωδίας, ενώ ήδη το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων ήταν εκτεταμένο  και ήταν αμφίβολο αν μπορούσε να καλυφθεί από τον ελληνικό στρατό. δ) Αφού ήλθαν σε αντίθεση με τους συμμάχους , στη συνέχεια παλινδρομώντας , επέδειξαν αδικαιολόγητα δουλική  υποχωρητικότητα απέναντι τους.

3. Ευθύνεται ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος διότι, για να ικανοποιήσει προσωπικές βλέψεις και συμφέροντα, αντί να παραμείνει έξω και να μην επανέλθει στην Ελλάδα, αφού δεν τον ήθελαν οι σύμμαχοι, έσπευσε να επανέλθει προκαλώντας την οργή και την μεταβολή  της στάσης των τελευταίων απέναντι στη χώρα μας. Ετσι έγινε αιτία κάθε μεταγενέστερης συμφοράς για τον τόπο μας.

4. Ευθύνονται οι σύμμαχοι, που παραβλέποντας κάθε κανόνα διπλωματίας και παραγνωρίζοντας την προσφορά της Ελλάδας, μόνο και μόνο διότι άλλαξε η κυβέρνηση και επέστρεψε στην  Ελλάδα ο (εχθρικά βέβαια διακείμενος απέναντι τους) βασιλιάς Κωνσταντίνος, ανέκρουσαν πρύμναν  και ακολουθώντας τελείως αντίθετη γραμμή, εγκατέλειψαν την Ελλάδα και ενίσχυσαν την εως τότε εχθρική τους χώρα, την Τουρκία.

This Post Has One Comment

  1. Δευκαλιων Καραβιώτης

    Λίαν κατατοπιστικά κ σωστά τα όσα αναφέρατε για το τις πταίει.
    Σας ευχαριστώ θερμώς

Comments are closed.