Πλατεία Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης στα Βούναινα Λάρισας

Πρωτοβουλία Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου

Με κατάνυξη και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, τιμήθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στα Βούναινα η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή. Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλελέρ σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Βουναίνων, τελέστηκε το πρωί θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό  Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ρεντίνης, κ.κ. Σεραφείμ. Με το πέρας της, σχηματίστηκε πομπή με την εικόνα του Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου, η οποία συνοδευόμενη από τη φιλαρμονική του Δήμου Κιλελέρ και από παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές έφθασε στην πλατεία όπου τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ειρηνικώς και μαρτυρικώς τελειωθέντων Καππαδοκών, ανάμεσά τους και 50 πατριωτών από το Υδατοπέδιο (Σουλούτζοβα), που δεν κατάφεραν ποτέ να φθάσουν στη νέα πατρίδα, καθώς σφαγιάσθηκαν από τους «τσέτες» του Κεμάλ.

Συγκινητική ήταν η τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας, στην είσοδο των Βουναίνων, σε πλατεία Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης με την αποκάλυψη μαρμάρινης επιγραφής από τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και το Δήμαρχο Κιλελέρ κ. Ρίζο Κομήτσα. Η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας απέδωσε τραγούδια που αναφέρονταν στις αλησμόνητες πατρίδες και ακολούθησαν ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Κομήτσας επισήμανε ότι η πρωτοβουλία για την ονοματοδοσία της πλατείας ανήκει στον κ. Χαρακόπουλο, τον οποίο και ευχαρίστησε για την παρουσία του στην εκδήλωση. Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του τελευταίου Μητροπολίτη της Σμύρνης, Χρυσοστόμου, ο δήμαρχος Κιλελέρ εξήρε τη γενναιότητά του, «αφού παρά τα βασανιστήρια που υπέστη από τον όχλο, δε λύγισε και παρέμεινε σιωπηρός και περήφανος μέχρι το μαρτυρικό του τέλος».

Από την πλευρά του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε τη Μικρασιατική καταστροφή ως τη μεγαλύτερη συμφορά του ελληνικού έθνους σημειώνοντας τα εξής: «Χρέος επιτελούμε σήμερα αφιερώνοντας την πλατεία στην είσοδο των Βουναίνων στην εμβληματική μορφή του μικρασιατικού ελληνισμού, τον εθνομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο και τους χιλιάδες των μικρασιατών που βρήκαν τραγικό θάνατο στην προκυμαία της πρωτεύουσας της Ιωνίας, μεταξύ των οποίων ήταν και 50 συμπατριώτες μας από το Υδατοπέδιο (Σουλούτζοβα) της Καππαδοκίας, που σφαγιάσθηκαν από τον τουρκικό όχλο το 1922. Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής και του ξεχωριστού πολιτισμού, των ηθών και εθίμων που έφεραν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου οι παππούδες μας.

Η μικρασιατική καταστροφή δικαίως θεωρείται η μεγαλύτερη συμφορά του έθνους, μεγαλύτερη και από την άλωση της Πόλης το 1453 ή την πτώση της Τραπεζούντας το 1461! Και τούτο διότι και μετά την άλωση της Βασιλεύουσας ή την κατάλυση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, του κράτους των Μεγαλοκομνηνών, ο ελληνισμός εξακολουθούσε να ζει στις πατρογονικές του εστίες. Με την μικρασιατική καταστροφή για πρώτη φορά ο ελληνισμός χάνει τον ανατολικό του πνεύμονα και σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ρωμιοί της Ανατολής που επέζησαν της γενοκτονίας γίνονται πρόσφυγες. Παρά τις αντιξοότητες οι πρόσφυγες ρίζωσαν και πρόκοψαν και γρήγορα έγιναν δύναμη προόδου και προκοπής για τη χώρα, διακρινόμενοι στα γράμματα, τον πολιτισμό και την οικονομία».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Βουναίνων, κ. Ηλίας Αθαναϊλίδης, ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλελέρ, κ.κ. Ζ.Ανυφαντή, Γ.Στατήρης, Γ. Καρυούδης, Β.Χατζούλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Ι. Ζαχαριάς, Απ.Σιτράς, Μ. Μπουγανουσόπουλος, Γ.Ακριβούλης, Γ.Λαδόπουλος, Σ. Μακρής, ο Πρόεδρος κ. Ι.Μερτζανίδης και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Βουναίνων, ο πρόεδρος και τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Βουναίνων, εκπρόσωποι της Λέσχης Καταδρομέων Λάρισας, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Νίκαιας κ.α.

Δήμος Κιλελέρ – Γραφείο Τύπου

[nggallery id=55]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

5  +  5  =