Πέτρος Μεχτίδης “Κρομμυδόκαστρο. Το χαμένο κάστρο της Σμύρνης”

ianos11

Οι εκδόσεις Μπαλτά και ο IANOS παρουσίασαν με επιτυχία τη Δευτέρα 23-2 στην Αθήνα  το βιβλίο Κρομμυδόκαστρο. Το χαμένο κάστρο της Σμύρνης του αρχαιολόγου Πέτρου Μεχτίδη.

Με το Κρομμυδόκαστρο του Πέτρου Μεχτίδη, οι εκδόσεις  Ανδρέα Μπαλτά, που εδρεύουν στην Ηλεία, εγκαινιάζουν την σειρά “εξ Ανατολών”, η οποία αφιερώνεται στον Ελληνισμό της Μικρασίας, λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος που παρατηρείται πρόσφατα για τα μικρασιάτικα θέματα. Σκοπός της σειράς είναι να φανεί η σπουδαιότητα του μικρασιατικού χώρου στη διαμόρφωση της εν γένει ελληνικής πνευματικής και υλικής παραγωγής και να κρατηθεί ως πολύτιμο κειμήλιο η ιερή μνήμη των ελληνικών πατρίδων της Μ. Ασίας.

Το Κρομμυδόκαστρο είναι βιβλίο βασικό για τη γνωριμία με τα παλαιά μνημεία της Σμύρνης, απόκτημα πολύτιμο για τους εραστές της σμυρναϊκής ιστορίας, ιδίως για τους μελετητές της μεσαιωνικής και νεότερης εποχής. Ρίχνει φως στη σκοτεινή -λόγω ελλείψεως πηγών- υστεροβυζαντινή εποχή και κυρίως στις σχέσεις των Δυτικών (ιπποτών, πάπα και άλλων δυνάμεων) με τους Τουρκομάνους κατακτητές της Σμύρνης. Μέσα απ’ αυτό διαφαίνεται η ζωτική σημασία ενός κάστρου, που σε παλιότερες εποχές λειτουργούσε ως κτίσμα απαραίτητο κι αναγκαίο στην εν γένει ζωή της πόλης. Έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη σμυρναιογραφία, επειδή συμπληρώνει ένα κομμάτι της, ελλιπές κι αποσπασματικό ως σήμερα, μια και το Κρομμυδόκαστρο έπαιξε επί αιώνες πολύ σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Σμύρνης.

ianos12

Για το βιβλίο μίλησαν ο Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος,  επιμελητής της έκδοσης και κορυφαίος ερευνητής και ο  Φαίδων Παπαθεοδώρου, Αντιπρόεδρος της Ενωσης Σμυρναίων, πολιτικός μηχανικός- πολεοδόμος.  Η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας και η φωνή της Τούλας Σιδέρη, της Μαρίας Τζοανάκη, της Μαρίας Ρεμούνδου, της Χρύσα Μαδούρογλου, της  Βάσως Τσόλκατζη ταξίδεψαν μελωδικά τους παρευρισκόμενους. Χαιρετισμό απηύθηναν ο πρόεδρος της Ενωσεως Σμυρναίων κ. Ευάγγελος Τσίρκας και ο Αντιπρόεδρος του ΓΣ Πανιώνιος κ. Πάνος Τσελέντης.

Δείτε το Βίντεο

Δείτε τις φωτογραφίες

[nggallery id=88]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

5  +  3  =