Περιήγηση στη βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας Αττικής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο

   

 

 

 

 

Περιήγηση στη βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας Αττικής

την Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012, 18:00

στην έδρα του Ιδρύματος, οδός Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα

Ευαγγελία Αχλάδη, ιστορικός, διδάσκουσα Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών,

Από τους Ποδαράδες στη Νέα Ιωνία: η συγκρότηση ενός βιομηχανικού συνοικισμού

Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου, αρχαιολόγος, Α΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων,

Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας: οι ρίζες της κλωστοϋφαντουργίας και η συμβολή των προσφύγων

Προβολή της ταινίας Καπνίζουν παρελθόν, του Στέφανου Κακαβούλη

Η εκδήλωση συνδυάζεται με περιήγηση στα βιομηχανικά μνημεία και το Μουσείο Υφαντουργίας-Ταπητουργίας του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Νέας Ιωνίας

το Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012, 9:30 (κατόπιν σχετικής επικοινωνίας 210 3256932, benekie@piraeusbank.gr).

Περιήγηση στη βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας Αττικής

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, προωθώντας την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την οικονομική ιστορία της χώρας, στρέφει τον φακό του επιστημονικού του ενδιαφέροντος στην κληρονομιά βασικών βιομηχανικών περιοχών της Αττικής, προβάλλοντάς την με τρόπον ώστε οι τοπικές κοινωνίες να την αξιοποιήσουν στην κατεύθυνση της αυτογνωσίας και της ανάπτυξής τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Π.Ι.Ο.Π. διοργανώνει ημερίδα την Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012, 18:00, στην έδρα του (Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα), το πρόγραμμα της οποίας περιλαμβάνει ανακοινώσεις ιστορικών και προβολή σχετικής ταινίας (Καπνίζουν παρελθόν, του Στέφανου Κακαβούλη) και θα συμπληρωθεί την επομένη, Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 (9:30) με ξενάγηση στα βιομηχανικά μνημεία της περιοχής και στο Μουσείο Υφαντουργίας-Ταπητουργίας του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας.

Η βιομηχανική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στη Νέα Ιωνία αποτελεί σημαντικό σταθμό στη βιομηχανική ιστορία της Αττικής, αλλά και της χώρας. Η τοποθεσία των Ποδαράδων διέθετε συνθήκες (νερό, επικοινωνία με το κέντρο και ελεύθερους χώρους) κατάλληλες για την εγκατάσταση κλωστοϋφαντουργικών δραστηριοτήτων, όπως πλυντήριο ερίων και εργοστάσιο μεταξουργίας, που λειτουργούσαν στην περιοχή από το 1919. Μήτρα της πρώιμης αυτής εγκατάστασης υπήρξε η Ελληνική Εριουργία Α.Ε. του Νικολάου Κυρκίνη, η οποία λειτουργούσε στα σημερινά Άνω Πατήσια και υποδέχτηκε κύματα προσφύγων του 1922. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή συνέβαλαν αφενός στην ανάπτυξη των εργοστασίων της ταπητουργίας σε βιομηχανικό επίπεδο και, αφετέρου στη διάχυση της βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τη σύντομη άνθηση της ταπητουργίας και την παρακμή της το 1929, το σύνολο σχεδόν των εγκαταστάσεων στράφηκε στη βαμβακουργία και άλλους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας. Τα μεγάλα εργοστάσια και οι μικρότερες βιοτεχνίες που τα πλαισίωναν, εξακτινωμένα πλέον στους γύρω προσφυγικούς συνοικισμούς Ν. Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα και Νέο Ηράκλειο, δημιούργησαν μια τεράστια βιομηχανική πόλη, η οποία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο συγκέντρωσε μεγάλο όγκο της εργατικής εσωτερικής μετανάστευσης. Μετά το 1980, με την αποβιομηχάνιση της χώρας και τη στροφή στο εμπόριο, οι βιομηχανικές ζώνες υπέστησαν δραματικές πιέσεις από τις σύγχρονες οικιστικές ανάγκες.

Η φυσιογνωμία της Νέας Ιωνίας ως προσφυγικού οικισμού έχει αλλοιωθεί και το βιομηχανικό της απόθεμα έχει δραματικά μειωθεί. Το παράδειγμά της, ως κέντρου της κλωστοϋφαντουργίας της Αθήνας, είναι ευνοϊκό και για τη μελέτη της προσφοράς των προσφύγων στην οικονομική ζωή του τόπου, συνδεδεμένη άρρηκτα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα. Η αναγνώριση, προστασία και ανάδειξη των τελευταίων υλικών καταλοίπων του βιομηχανικού της παρελθόντος, ως μνημείων της δουλειάς και ως πολιτιστικών αγαθών, ενδείκνυται να ενταχθούν σε προγράμματα της αυτοδιοίκησης. Με τον τρόπο αυτό, δύνανται να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, όσον αφορά την ιστορική τους συνείδηση και την ποιότητα της ζωής τους.

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αγγέλου Γέροντα 6, 10558 Πλάκα

τηλ. 210 32 56932

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

35  +    =  37