You are currently viewing Πάσχα στον Αγιο Βουκόλο Σμύρνης

Πάσχα στον Αγιο Βουκόλο Σμύρνης

Επιτάφιος και Ανάσταση στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης για πρώτη φορά από το 1922. Μουσουλμάνα ασπάστηκε την Ορθοδοξία.

Του Αριστείδη Βικέτου

Στο ναό του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης θα τελεστούν για πρώτη φορά μετά το 1922 οι Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής και η Ακολουθία της Αναστάσεως. Ο ναός, ο οποίος αναστηλώθηκε από το Δήμο Σμύρνης και στον οποίο λειτούργησε στις 6 Φεβρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα παραχωρηθεί για την Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης, όπως υποσχέθηκε ο Δήμαρχος της πόλης, Αζίζ Κοτζάγλου,  στον κ. Βαρθολομαίο και στον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή. Εξάλλου,  ο Δήμαρχος Εφέσου, Νταχί Ζεϊνέλ Μπακιτσί,  προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη  να λειτουργήσει  επί του Τάφου του Αγίου Ιωάννου τοῦ Θεολόγου, στις 8 Μαΐου, μέρα της μνήμης του.

Στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης προστέθηκε ακόμη ένα μέλος. Πρόκειται για μουσουλμάνα, η οποία βαπτίσθηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Πελαγία. Συγκινημένη μας ανέφερε ότι από νεαρή ηλικία έτρεφε  αισθήματα αγάπης και σεβασμού για την Ορθόδοξη Εκκλησία.  Η νεοφώτιστη είναι ιστορικός και, εκτός από τα τουρκικά , μιλά πολύ καλά και τα ελληνικά. Έζησε ένα διάστημα στην Αθήνα, όπου δημιούργησε φιλίες με Ελληνίδες, ορισμένες από τις οποίες παρέστησαν στη βάπτιση της. Μια από τις φίλες της αυτές ήταν η ανάδοχος της.

Εξάλλου στο ναό του Αγίου Βουκόλου βαπτίσθηκε ένα μικρό νήπιο από τη Μυτιλήνη, το οποίο οι γονείς του ήθελαν να βαπτίσουν στη Σμύρνη. Το παιδί, το οποίο είναι αγόρι, πήρε το όνομα Φώτιος και Βουκόλος προς τιμήν του πολιούχου Αγίου της  Σμύρνης.

unnamed (3)

Σημαντικό γεγονός ήταν και η πραγματοποίηση από την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης Συνεδρίου, με θέμα: «Οι Άγιοι της Σμύρνης και της Ιωνίας κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες».Οι εργασίες του Συνεδρίου έγιναν στο αμφιθέατρο του Εμπορικοῦ Επιμελητηρίου Σμύρνης, του οποίου ο πρόεδρος κ. Ντεμίτρας τόνισε την  ανάγκη υποστήριξης κάθε πρωτοβουλίας, που προάγει την αλληλογνωριμία, την φιλία και  συνεργασία μεταξύ των λαών Ελλάδος καί Τουρκίας. Σύντομο χαιρετισμό ἀπηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τα θέματα ,που απασχόλησαν τους συνέδρους, επικεντρώθηκαν σε πρόσωπα ,των οποίων ο βίος και το έργο συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ιστορία της Εκκλησίας της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής της Ιωνίας, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής, ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, ο άγιος Βουκόλος, ο άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης, ο άγιος Πιόνιος, η αγία Ειρήνη η μεγαλομάρτυς και ο άγιος Ειρηναίος Λυώνος ο εκ Σμύρνης ορμώμενος. Οι εισηγητές προσέγγισαν τα θέματά τους από πλευράς βιβλικο-πατερικής, εκκλησιαστικο-ιστορικής, υμνο-αγιολογικής, πρακτικής και ηθικο-δογματικής.

unnamed (2)

Εισηγήσεις στα θέματα : «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και Εκκλησία Σμύρνης» και «Πρωτοχριστιανική Εκκλησία Σμύρνης: Επίσκοποι, Ναοί, Άγιοι» έκαναν αντίστοιχα ο καθηγητής Άρχων Μ. Ιερομνήμων τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, Αριστείδης Πανώτης και ο Ιλχάν Πινάρ, διακεκριμένος συγγραφεύς και μελετητής της ιστορίας της Σμύρνης.  Αλλά θέματα μεταξύ άλλων ήταν  «Άγιος Πιόνιος, Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς» από τον καθηγητή, Δημήτριο Γόνη  καί «Υμνολογία των εν Σμύρνη και Ιωνία Αγίων» από τον Μητροπολίτη Ρόδου, Κύριλλο.

Το Συνέδριο ανέδειξε: α) τον αγιολογικό πλούτο των Εκκλησιών της Ιωνίας και ιδιαιτέρως της Σμύρνης και β) τα προβλήματα ιστορικής τεκμηριώσεως πολλών γεγονότων τα οποία εντάσσονται στην αγιολογική Παράδοση της τοπικής Εκκλησίας. Κατάστησε σαφές ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του πνευματικού βίου της Ιωνίας, των πηγών και των ανοικτών θεμάτων που αναφέρονται στην τοπική αγιολογία, με τη διοργάνωση νέων Συνεδρίων αφιερωμένων σε πρόσωπα αγίων και πνευματικών μορφών και λοιπών (ιστορικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών) διαστάσεων της ζωής της Ιωνίας ως κοινού εδάφους διαλόγου, ενότητος και καταλλαγής μεταξύ διαφορετικών νοοτροπιών, παραδόσεων και πολιτισμών.

Κλείνοντας τιςε εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο αποφασίστηκε να γίνει ετήσιος θεσμός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τόνισε ότι  το έλεος του Θεού μαλακώνει τις καρδιές των ανθρώπων και γκρεμίζει τείχη».

Ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε ευχές στους όπου γης απογόνους των προσφύγων της ωνικῆς γης και τους κάλεσε να  μετάσχουν στην  διοργανωθησομένην το 2016  «ιεραποδημίαν εις Σμύρνην, προκειμένου να επανασυνδεθούν προς τας ρίζας αυτών και να προσευχηθούν πάντες ομού διά την ανάπαυσιν των ψυχῶν των προγόνων αυτών, των  ειρηνικώς κοιμηθέντων και των μαρτυρικώς τελειωθέντων».

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  21  =  23