You are currently viewing Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Λουκά Χριστοδούλου για τα Σωματεία της Νέας Ιωνίας

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Λουκά Χριστοδούλου για τα Σωματεία της Νέας Ιωνίας

loukas3

Την περασμένη Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, το βράδυ στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, ο Λουκάς Χριστοδούλου κι οι εκδόσεις Μπαλτά παρουσίασαν το βιβλίο «Η Ιστορία των Σωματείων της Νέας Ιωνίας, από το 1923-1974» του ερευνητή και συγγραφέα κ. Λουκά Χριστοδούλου μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από Ιωνιώτες, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών, των συλλογικών δράσεων σε όλους τους τομείς (πολιτισμός, εμπόριο, επαγγέλματα, εκπαίδευση, αθλητισμός, συνδικαλισμός κλπ.).

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο καλωσόρισμα από τον κ. Χριστοδούλου κι ακολούθως ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης παρουσίασε τους εισηγητές, Χρίστο Ρουμελιωτάκη και Πολύκαρπο Πολυκάρπου, μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο, μέσα από τα προσωπικά του βιώματα της συνεργασίας μαζί τους που ανεδείκνυαν παράλληλα το έργο και την προσωπικότητά τους στο χώρο των ανθρώπων της Τέχνης και του Πνεύματος στη Νέα Ιωνία.

loukas2

Πρώτος μίλησε ο κ. Πολύκαρπος Πολυκάρπου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος και αναφέρθηκε στην εξαιρετική προσφορά του Λ. Χριστοδούλου στο χώρο της έρευνας. Είπε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα μεγάλο «λαγωνικό» που ξέρει ν’ ανακαλύπτει το ντοκουμέντο και το σπάνιο εύρημα. Στη συνέχεια έδωσε ένα αδρό διάγραμμα των περιεχομένων του βιβλίου μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η πορεία της πολιτείας από την ίδρυσή της έως τη μεταπολίτευση.

Ο κ. Χρίστος Ρουμελιωτάκης ποιητής, δοκιμιογράφος, έκανε μια ιστορική αναδρομή στα πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, την αποτρόπαιη «ανταλλαγή των πληθυσμών», τον ξεριζωμό και την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στη Νέα Ιωνία στα σπίτια της Ε.Α.Π., (Εταιρεία Αποκαταστάσεως Προσφύγων) με τις τεράστιες ελλείψεις και τον αγώνα τους για την επιβίωση. Έδωσε έμφαση στην ίδρυση και δράση των προσφυγικών συλλόγων( Σύλλογοι Ινεπολιτών-Ένωση Σπάρτης κλπ) και μετά του Ιωνικού Συνδέσμου.

Ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης θεώρησε ότι ο Λουκάς Χριστοδούλου, εάν υπήρχε θεσμός «άνθρωπος της χρονιάς», θα μπορούσε να ονομασθεί ως «άνθρωπος του 2014» στη Νέα Ιωνία για τις πολλαπλές δραστηριότητές του που κατά πολύ υπερβαίνουν τις συνήθεις στο χώρο του Πολιτισμού και της Έρευνας.

Μίλησε ακόμη μπαίνοντας στο θέμα του για την κάθετη παρουσίαση των 270 τόσων σωματείων, με αποκλειστικό κριτήριο τη χρονολογία έγκρισης του Καταστατικού τους και την αξία που τελικά έχει η καταγραφή και ορισμένων συλλόγων, που μπορεί να ήσαν λιγόζωοι, αλλά ενδεχομένως σ’ αυτό το μικρό διάστημα που έζησαν έδωσαν κάτι πολύ σημαντικό στην ιστορία της πόλης κι επισήμανε την παρουσία τέτοιων συλλόγων. Τελειώνοντας σημείωσε την ιδιαίτερη αξία που έχουν τα εισαγωγικά σημειώματα, τα οποία προηγούνται κάθε ενότητας (σύλλογοι προσφυγικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί, πολιτικοί κλπ.), δίνοντας μια σφαιρική εικόνα, προσφερόμενα έτσι και ως σύντομες, αλλά περιεκτικές μελέτες.

Στο βήμα ακολούθως ανέβηκε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Επιφάνιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ασθενούντος μητροπολίτου Γαβριήλ.

Στο τέλος ο συγγραφέας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Ηρακλή Γκότση και την Ένωση Σπάρτη, για τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση στο κάλεσμα του τόσων πολλών Ιωνιωτών.

Ακολούθησε με τη βοήθεια της κας Ιωάννας Σαπουντζάκη προβολή εικονιστικού υλικού παρμένου από το βιβλίο.

Η βραδιά έκλεισε με το απαραίτητο κέρασμα στους χώρους του Εντευκτηρίου της Ένωσης, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Έκθεση: «Η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922:  η Νέα Ιωνία», που έχει εμπλουτισθεί με ντοκουμέντα από την Ιστορία των Σωματείων της Ν. Ιωνίας.

Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι έργα όπως η «Ιστορία των Σωματείων της Νέας Ιωνίας: 1923-1974» έχουν ξεχωριστά σημαντική αξία για κάθε ερευνητή, μελετητή αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει την Ιστορία του τόπου του.

loukas1

Ο κ. Χριστοδούλου ανακοίνωσε ότι το υλικό που έχει συγκεντρώσει και  καλύπτει χιλιάδες σελίδες θα παραδοθεί στο ιστορικό Αρχείο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ

Εκτός του πρωτοσύγκελου Επιφανίου και του δήμαρχου Ηρακλή Γκότση παρόντες ήσαν: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρ. Αναμουρλόγλου, οι αντιδήμαρχοι Φώτης Τσομπάνογλου, Χρ. Κανλής, Φιλ. Αθυμαρίτου, Όλγα Ακιανίδου, η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής», κα Δέσποινα Θωμαΐδου, ο επικεφαλής της Παράταξης «Ελπίδα για τη Ν. Ιωνία-Π.Α.Κ.», κ. Γιώργος Τσοπανίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χρήστος Χατζηϊωάννου, Παν. Κωστάκης και  Βέτα Γεωργιάδου, ο συγγραφέας και ερευνητής κ. Γιώργος Λεκάκης καθώς και πρόεδροι ή εκπρόσωποι πολλών σωματείων της Ν. Ιωνίας παλαιοί παράγοντες συλλόγων, προπονητές, αθλητές κλπ. κι εκπρόσωποι του Τοπικού και Αθηναϊκού ηλεκτρονικού τύπου.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

15  +    =  22