Παρουσίαση βιβλίου “Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατάτζης” στην Αλεξανδρούπολη

Παρουσίαση βιβλίου “Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατάτζης” στην Αλεξανδρούπολη

Πραγματοποιήθηκε στο Ανθίμειο Εκκλησιαστικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Τραιανουπόλεως και Σαμοθράκης, η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ιωάννη Α. Σαρσάκη με τίτλο “ΙΩΑΝΝΗΣ Γ’ ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ ο εκ Διδυμοτείχου, Άγιος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου”.

Το βιβλίο, 2η έκδοση από την ΤΕΔΚ ν. Έβρου- 1η από τις εκδόσεις Ορθόδοξη Κυψέλη- εκδόθηκε με τη φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού ο οποίος όχι μόνο ανέδειξε την προσωπικότητα του μεγάλου άνδρα της αυτοκρατορίας, αλλά έκτισε ναό στο Διδυμότειχο προς τιμή του, τον μοναδικό παγκοσμίως.

Στην εκδήλωση οι ομιλητές παρουσίασαν την πολύπλευρη φυσιογνωμία του Ιωάννη Γ’ Δούκα Βατάτζη έτσι όπως αναγνωρίστηκε από ανατολικούς και δυτικούς ιστορικούς φίλους ή εχθρούς του.

Επίσης εξετέθησαν οι λόγοι για τους οποίους η κοινή συνείδηση των Χριστιανών τον αποδέχτηκε ως Άγιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον θάνατό του. Τονίστηκε ότι ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ελληνική φυσιογνωμία των υπηκόων της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Δόθηκε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στις πρωτότυπες νομοθετικές ρυθμίσεις που εγκαθίδρυσε ως αυτοκράτωρ της Νίκαιας μειώνοντας τη φορολογία και τις εισαγωγές από το εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσει την τοπική παραγωγή του τόπου του. Εντύπωση προκάλεσε η λιτή ζωή του και το γεγονός ότι τα λειτουργικά έξοδα του ανακτόρου του και τα έξοδα φιλοξενίας επισήμων προσκεκλημένων του τα εξοικονομούσε ο ίδιος εργαζόμενος ως αγρότης και κτηνοτρόφος. Η προσφορά του στην προετοιμασία της ανάκτησης της Κωνσταντινούπολης το 1261 θεωρείται ουσιαστική και αναντίρρητη.

Στην εκδήλωση μίλησαν:

• ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην προβολή της προσωπικότητας του Αγίου Αυτοκράτορα.

• ο κ. Φάνης Μαλκίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Βατάτζη ως αυτοκράτορα, ως στρατιωτικού, ως διπλωμάτη και αγίου,

• ο συγγραφέας κ. Ιωάννης Σαρσάκης γενικότερα για το βιβλίο.

• και ο αρχιμ. π. Νικόδημος Σκλέπας της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου, ο οποίος σχολίασε την επιστολή – απάντηση του Βατάτζη προς τον Πάπα Θ’ .

Σε παρέμβασή του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος υπογράμμισε το συμβολικό και ουσιαστικό μήνυμα που προσφέρει στην εποχή μας η ζωή και η πολιτική του Ιωάννη Γ’ Δούκα Βατάτζη, καθώς και τη δύναμη με την οποία οπλίζει όλους τους Εβρίτες και Θρακιώτες ο οικοδομημένος ναός του Αγίου από τον σεβ. Κ. Δαμασκηνό.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μαίρη Τζιβελέκη και παρευρέθησαν ο Στρατηγός Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας κ. Γκίνης, η αντιπεριφερειάρχης κυρία Γωγώ Νικολάου, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Πατσουρίδης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του, ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γκότσης, ο αερολιμενάρχης κ. Κυριακίδης και πολλοί συμπατριώτες μας.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  58  =  62