Παρουσίαση βιβλίου «Εικοσιτρία χρόνια στη Μικρά Ασία (1899 – 1922)» του Ευθυμίου Κουζινού

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Πόντου ξετυλίχθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευθυμίου Κουζινού «Εικοσιτρία χρόνια στη Μικρά Ασία (1899- 1922)» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.
pa pontou
(Από αριστερά) Λέων Ναρ, Διδάκτωρ Φιλολογίας και Καθηγητής του Κολλεγίου Ανατόλια, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, Πρόεδρος Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας, Γεώργιος Λυσαρίδης, Εκπαιδευτικός και Μέλος του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Πρ. Ανανιάδης, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Βερολίνου, Κωνσταντίνος Αποστολίδης, Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Πάνος Βλάχος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μεταφέρει τον αναγνώστη στις ιστορικές εστίες του Ποντιακού Ελληνισμού στις απαρχές του 20ου αιώνα, τη Λεοντόπολη, τη Σαμσούντα, αλλά και τη Μερζιφούντα όπου το 1886 ιδρύθηκε το Κολλέγιο Ανατόλια. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα δεχόταν μαθητές ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων, ωστόσο η μεγάλη προσέλευση Ελλήνων και Αρμενίων μαθητών το κατέστησε, εκ των πραγμάτων, ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής.

 

Ο Ευθύμιος Κουζινός γεννήθηκε το 1899 στο Αλατσάμ, τη Λεοντόπολη του Πόντου, και φοίτησε στο Κολλέγιο Ανατόλια από το 1913 μέχρι το 1921, ενώ το 1922 μετανάστευσε στην Αμερική. Στο βιβλίο του προσφέρει ανεκτίμητες και σπάνιες πληροφορίες για τη ζωή στην περιοχή, τους Έλληνες και τους Αρμένιους, το Κολλέγιο Ανατόλια, τη δράση του αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» που ιδρύθηκε από μαθητές και αποφοίτους του Ανατόλια, τις διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών στον Πόντο και τη Μικρά Ασία με επίκεντρο την τραγική μοίρα του στενού του φίλου Συμεών Ανανιάδη, μαθητή επίσης του Κολλεγίου και ο οποίος απαγχονίστηκε στην Αμάσεια.

 

Στη μνήμη του επιστήθιου φίλου του είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Κουζινού, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1969 στη Νέα Υόρκη. Η έκδοσή του στα ελληνικά έγινε το 2011 από τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και χάρη στη χορηγία του Θεμιστοκλή Ανανιάδη, συγγενή του Συμεών Ανανιάδη. Η μετάφραση, η εισαγωγή και η επιμέλεια είναι του Θεοφάνη Μαλκίδη.

 

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αντώνιος Πρ. Ανανιάδης, ανιψιός του Συμεών Ανανιάδη, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Βερολίνου, ο Γεώργιος Λυσαρίδης, Εκπαιδευτικός και Μέλος του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και ο Λέων Ναρ, Διδάκτωρ Φιλολογίας και Καθηγητής του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Κωνσταντίνος Αποστολίδης, Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, Πρόεδρος Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας, και ο Πάνος Βλάχος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.

ka-business.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  49  =  55