Παρουσίαση του βιβλίου “Το Ρόδο της Κυζίκου” από το Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών και την Ενωση Σμυρναίων

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών, η ΄Ενωσις Σμυρναίων και ο εκδοτικός οίκος «Ανάπλους» συνδιοργανώνουν την πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα του ιστορικού μυθιστορήματος του Σταμάτη Τσαρουχά ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ, την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012, στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι – στάση Μετρό), με είσοδο δωρεάν.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον κ. Γιώργο Ανδρειωμένο, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τον κ. Μάνο Κοντολέων, συγγραφέα – κριτικό λογοτεχνίας.

Αποσπάσματα του κειμένου θα διαβάσει η κ. Σοφία Σωτηρίου, ηθοποιός.

 

Την εκδήλωση θα εμπλουτίσει μουσικό πρόγραμμα με σκοπούς, τραγούδια και χορούς της Αρτάκης, της Κωνσταντινουπόλεως και της Σμύρνης με τη Μαθητική Ορχήστρα και Χορωδία του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και μέλη του Ομίλου Χορευτών του Συλλόγου Περαμίων-Κυζηκινών Νέας Περάμου Αττικής. Έφορος Τμήματος: Χρίστος Τσιαμούλης. Διδασκαλία μουσικού συνόλου: Ανδρέας Τσεκούρας. Διδασκαλία χορών: Αντώνιος Λάγιος.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνδέεται θεματικά με το λόγο της έκδοσης του βιβλίου, που είναι η «άλλη ανάγνωση» ενός γνωστού θέματος, σκοπό έχει να αναδείξει τη μέχρι σήμερα ζώσα μικρασιατική μουσικοχορευτική παράδοση και εντάσσεται στο πλαίσιο των παραλλήλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και των εκδηλώσεων «εξωστρέφειας» του Συλλόγου Περαμίων-Κυζικηνών.

 

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι κ.κ. Νίκος Ουζούνογλου / Πρόεδρος Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών, Ευάγγελος Τσίρκας / Πρόεδρος Ενώσεως Σμυρναίων, Ασπασία Χατζάκη-Λαγού / Πρόεδρος Συλλόγου των Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών, Ελένη Τσακίρη / Πρόεδρος Συλλόγου Περαμίων-Κυζικηνών και ο συγγραφέας του βιβλίου, Σταμάτης Τσαρουχάς.

 

Συναποστέλλονται:

ü        Φωτογραφία του εξωφύλλου του βιβλίου

ü        Βιογραφικό του συγγραφέα

ü        Αποσπάσματα από την εισαγωγή του συγγραφέα και του εκδότη.

 

Πληροφορίες:

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ: 210 646 4270, neokonpoliton@yahoo.gr

ΕΝΩΣΙΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ:210 363 3618, Ensmyrn@otenet.gr

ΑΝΑΠΛΟΥΣ: 210 275 0755, contact@anaplous.net

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

Βιογραφικό σημείωμα

 

Ο Σταμάτης Τσαρουχάς είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός οπτικοακουστικών έργων. Γεννήθηκε στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας από πρόσφυγες γονείς. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Λ. Σταυράκου και παρακολούθησε μαθήματα ως επισκέπτης σπουδαστής στο National Film School του Λονδίνου. Από το 1979 εργάζεται ανελλιπώς στο χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου, έχει σκηνοθετήσει πάνω από διακόσια ντοκιμαντέρ για την ελληνική δημόσια τηλεόραση, ενώ έχει παράγει, συγγράψει και σκηνοθετήσει επτά κινηματογραφικές ταινίες σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Ε.Ρ.Τ και ιδιώτες παραγωγούς. Πολλές από τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του έχουν βραβευθεί και έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις στο πλαίσιο του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Επί σειρά ετών υπήρξε Γενικός Γραμματέας και  Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (Σ.Α.Π.Ο.Ε) και υπεύθυνος σύνταξης της ύλης για το περιοδικό «Μέσα από Εικόνες».

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ εισαγωγικού σημειώματος του ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

 

«Το Ρόδο της Κυζίκου είναι γέννημα μιας νοσταλγικά χαμένης εποχής, από την οποία ξεκίνησαν πολλά ιστορικά γεγονότα που προσδιόρισαν τις τύχες της νεώτερης Ελλάδας. Η εποχή παρουσιάζεται μέσα από τη μορφή μιας άγνωστης ελληνίδας, της Ευφροσύνης, που γεννήθηκε την ώρα που υλοποιούνταν το όραμα της Μεγάλης Ιδέας. «Της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Η ζωή της μοιάζει με παραμύθι· αρχίζει από τότε που αντίκρισε το φως, συνεχίζεται με την ιστορία των παιδικών της χρόνων στην Αρτάκη της Μικράς Ασίας, τον εκπατρισμό, και τα μετέπειτα δύσκολα χρόνια της επιβίωσης στο καινούργιο τόπο. Χρόνια νοσταλγίας και ρομαντισμού στην αρχή, κι ανείπωτης πίκρας στη συνέχεια, εξ αιτίας των τραγικών εξελίξεων που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ευαίσθητη ψυχή της.

 

Η πλοκή της μυθοπλασίας εξελίσσεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και συντάραξαν την Ελλάδα, από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τα νεώτερα χρόνια, τον πόλεμο του ’40, τη γερμανική κατοχή, τον εμφύλιο, τη χούντα … Τα πρόσωπα, και κυρίως η ηρωΐδα, επηρεάζονται άμεσα από τα γεγονότα αυτά, γιατί ζουν μέσα σ’ αυτά, βιώνοντας συναισθήματα χαράς, λύπης και κυρίως πόνου.

 

Η ιστορία της Ευφροσύνης, δεν έχει ανάγκη από φανταστικούς ήρωες γιατί είναι αληθινή. Όπως αληθινός ήταν κι ο λόγος της. …»

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ εισαγωγικού σημειώματος ΕΚΔΟΤΗ

 

«… Η ιστορία της οικογενείας του Σταμάτη Τσαρουχά – όπως και οι χιλιάδες ιστορίες των μικρασιατών προσφύγων που έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στις πολυπληθείς δημόσιες και ιδιωτικές αρχειακές συλλογές – και τα στοιχεία που τη συνθέτουν αντιστοιχούν και παραβάλλονται με τις σημερινές καθημερινές ειδήσεις και τα τεκταινόμενα που αφορούν τα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών στον κόσμο. Η συναισθηματική φόρτιση ενός σημερινού μετανάστη ή πρόσφυγα από οποιαδήποτε χώρα σε μια άλλη είναι η προβολή της αλήθειας του παρελθόντος, που έτσι γίνεται διαχρονική.

Διαχρονικές και παγκόσμιες είναι και οι πολιτισμικές αξίες που αμέσως ή εμμέσως παρουσιάζονται μέσα από την πλοκή του έργου, ενώ ταυτοχρόνως δημιουργούν τη νοητή γραμμή της ιστορίας του ελληνισμού.

Διαχρονικό και παγκόσμιο είναι και το ότι, κάτω από πολύ δύσκολες, ακόμη και ακραίες συνθήκες, ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει τις κρυφές εκείνες δυνάμεις που χρειάζεται να λειτουργήσουν για να προσαρμοσθεί και να συνεχίσει τη δημιουργία του σε νέα περιβάλλοντα.

 

Τούτο το λόγο αρθρώνει Το Ρόδο της Κυζίκου. Και για τούτο το λόγο το βιβλίο αυτό τέθηκε κάτω από το γενικό τίτλο Πολιτισμός & Κοινωνία, σειρά την οποία εγκαινιάζει το 2012. Έτος που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από το κομβικό σημείο της διεθνούς ιστορίας στην οποία αναφέρονται τα γεγονότα του βιβλίου· συγκυρία που επιτρέπει να τονισθεί η μεγάλη σημασία της επιρροής που άσκησαν και ασκούν οι ιδέες και αξίες που αποτελούν την παγκόσμια ουτοπία του μικρασιατικού ελληνισμού και εν γένει όλου του ελληνισμού.»

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

11  +    =  18