Παρουσίαση του βιβλίου “Το παραμύθι των ψυχών” της Β.Μάστορη στα Χανιά

Το βιβλιοπωλείο «Επιλογές» και οι EKΔOΣEIΣ ΠATAKH σας προσκαλούν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010, στις 8:00 μ.μ. σε μια συζήτηση με τη συγγραφέα Βούλα Μάστορη με αφορμή το βιβλίο της “Το παραμύθι των ψυχών”, Βιβλιοπωλείο «Επιλογές», Δημοκρατίας 95, Χανιά τηλ.: 28210.44.443

Η Βούλα Μάστορη λέει για το βιβλίο της:

Είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Μικρασία του χτες (1822-1922) βασισμένο στο ημερολόγιο του Μικρασιάτη πατέρα μου Τιμολέοντα Μιχαηλίδη (από Οδεμήσιο).

Όταν πέθανε ο πατέρας μου, μου άφησε το ημερολόγιό του. Όμως για είκοσι χρόνια, όποτε το άνοιγα, δεν κατάφερνα να το διαβάσω – ίσως γιατί δεν καταλάβαινα το γραφικό χαρακτήρα του ή γιατί δεν μπορούσα να ξεπεράσω το θάνατό του. Άρχισα να γράφω “Το παραμύθι των ψυχών”, με σκοπό να ξορκίσω τον πάγιο φόβο μου για το θάνατο. Τότε, εντελώς ανεξήγητα, μπόρεσα να διαβάσω και το ημερολόγιο του πατέρα μου και ήταν αυτό που έδωσε τελικά και τη χρονική τοποθέτηση της ιστορίας αυτού του βιβλίου, μια και αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης και πληροφοριών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο γράφει για «μια μακριά αλυσίδα γυναικών, της οποίας κανείς δεν ήξερε πότε είχε ξεκινήσει ο πρώτος κρίκος ή ποια ήταν αυτή που είχε κληρωθεί πρώτη αλλιώτικη. Κι αν τύχαινε ο θάνατος να κόψει τούτη την αλυσίδα, μια καινούρια ξεκινούσε την ίδια στιγμή κάπου αλλού στον κόσμο, πάλι με μια πρωτοκόρη που είχε το γνώρισμα και που αναλάμβανε να γίνει ο μέντορας αυτής της παράξενης φύτρας». Και κάθε τέτοια πρωτοκόρη είχε μάτια αόρατα σ’ όλο της το κορμί κι έβλεπε τη ματιά απ’ όπου κι αν ερχόταν, μύριζε τους ανθρώπους από μακριά –ειδικά τους άντρες–, ερωτευόταν, χωρίς κοινωνικές αναστολές, ένα μόνο άντρα στη ζωή της και μπορούσε να επικοινωνεί μαζί του από μακριά με όνειρα ζωντανά…. Ώσπου μια μέρα μαζί με μια τέτοια πρωτοκόρη γεννήθηκε κι ένας δίδυμος αδερφός…

Έγραψαν για το βιβλίο:

…Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύουν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και συμπαθείς χαρακτήρες προσώπων συνθέτοντας την τοιχογραφία της Ελληνικής Ιωνίας κατά την τελευταία εκατονταετία της πορείας της. Καλογραμμένο και γλαφυρό, με ιδιαίτερη μέριμνα για το λόγο.

Χαρίκλεια Δημακοπούλου, ΕΣΤΙΑ 31/5/2003

Ατμοσφαιρικό, με σαφείς μεταφυσικές προεκτάσεις. (…) Μιλάει για το θάνατο μ’ έναν τρόπο που τελικά παραπέμπει στη ζωή…

Ελπίδα Πασαμιχάλη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 31/5/2003

…Ένα μυθιστόρημα που ενσαρκώνει μυθεύματα, δίνει πνοή σε δοξασίες, αντικρίζει την πραγματικότητα με το βλέμμα προς το μέλλον αλλά και το παρελθόν. (…) Ο γλαφυρός χαρακτήρας γραφής, όσο και η ρυθμική εξέλιξη της δράσης, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. «Το παραμύθι των ψυχών» ξορκίζει τον εύλογο φόβο του ανθρώπου για το θάνατο. Υμνεί τον έρωτα και τον εξυψώνει…

Δημήτρης Γκιώνης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29/7/2003

…Γραφή πυκνή –όταν πρέπει–, γλαφυρή γενικώς και ικανότητα της συγγραφέως να διατηρήσει την προσμονή του αναγνώστη για την αποκάλυψη του μυστικού που έφεραν μαζί τους οι «σημαδεμένες».

Νίκος Ντόκας, Βιβλιογραφίες-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 8/8/2003

…Πρόκειται για ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα. Ο τρόπος γραφής της συγγραφέως και η εξέλιξη του μύθου και της δράσης κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα.

Δημήτρης Μουρατίδης, ΝΕΟ ΒΗΜΑ, 27/2/ 2004

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  6  =  12