Παρουσίαση του βιβλίου ΡΥΣΙΟ – ΑΡΕΤΣΟΥ – DARICA Γεωγραφική και ιστορική μελέτη της βιθυνιακής πόλης

rysio-aretsouO εκδοτικός οίκος Unversity Studio Press και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Οικονομίδη ΡΥΣΙΟ – ΑΡΕΤΣΟΥ – DARICA Γεωγραφική και ιστορική μελέτη της βιθυνιακής πόλης.
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009, 7:00 μ.μ.
ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 7-9, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συντονιστής: Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος

Ομιλητές: Χρύσα Αράπογλου, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Παπαδόπουλος, τέως πρύτανης ΑΠΘ & τέως πρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Φίλιππος Καργόπουλος, αναπ. Καθηγητής τμήματος ψυχολογίας, ΑΠΘ και ο συγγραφέας.

Συμμετέχουν επίσης:

Μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής του Παν.Μακεδονίας, Χορωδία του Προοδευτικού συλλόγου Αρετσούς-Δέρκων.

Το βιβλίο αποτελεί μια γεωγραφική και ιστορική πραγματεία της βιθυνιακής πόλης της Αρετσούς. Παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, κατά την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την οθωμανική περίοδο, γίνεται αναφορά στους περιηγητές που πέρασαν από την περιοχή (16ο-19 ο αιώνα), αλλά και στις εξελίξεις κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μικρασιατική εκστρατεία. Στη συνέχεια, ακολουθεί η εξέλιξη του ονόματος του Ρυσίου, η γεωμορφολογία της περιοχής, η συγκοινωνιακή σύνδεση και η αρχιτεκτονική της παράδοση. Παρουσιάζεται επίσης η νεότερη ιστορία της Αρετσούς, από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης περί ανταλλαγής πληθυσμών μέχρι σήμερα, με αναφορά τόσο στους τόπους όπου κατέληξαν οι πρόσφυγες (Αρετσού Καλαμαριάς, Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης, Αρετσού Αναβύσσου, HΠA), όσο και στην Aρετσού Μικράς Ασίας, την Nτάριτζα (Darιca), όπως ονομάζεται σήμερα από τους Τούρκους

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

29  +    =  31