Παρουσίαση του βιβλίου “Ουρανία”

Κάτω από το μεγαλύτερο πίνακα που έγινε ποτέ για την Αθήνα και που δεσπόζει στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία), στην Πλατεία Κλαυθμώνος, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ουρανία», Εκδόσεις «ΑΙΟΛΙΔΑ», της Ειρήνης Βεκρή. Ο πίνακας είναι έργο του 1674, δηλαδή έγινε ένα αιώνα περίπου μετά τη χρονολογούμενη ίδρυση του Αϊβαλιού, το κεντρικό ιστορικό γεγονός του βιβλίου και φαίνεται πως έδωσε πολύ θετικούς κραδασμούς και συγκίνηση στον κόσμο, που κατέκλυσε τους χώρους του Μουσείου από πολύ νωρίς.

Την ποιότητα στην ατμόσφαιρα όμως, δεν την έδωσε μονάχα ο χώρος, κατοικία για εφτά χρόνια, των βασιλιάδων, Όθωνα και Αμαλίας και οι διακεκριμένοι καλεσμένοι, αλλά οι μνήμες και τα βιώματα παρισταμένων και  ομιλητών που συνδυάστηκαν με γεγονότα και συμβολισμούς από το παρουσιαζόμενο βιβλίο. Έτσι ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Αντώνης Βογιατζής, στον αρχικό του χαιρετισμό, μετά από μικρή αναφορά του στα ιδρυτικά και ιστορικά στοιχεία του Μουσείου, μίλησε και για τα κοινά σημεία καταγωγής του με τη συγγραφέα, παρουσιάζοντας ένα σύντομο βιογραφικό της σημείωμα.

Στη συνέχεια η κυρία Αγλαΐα Αρχοντίδου Αργύρη έχοντας τον συντονισμό της εκδήλωσης, μίλησε πολύ επαινετικά για το βιβλίο, διάβασε χαιρετισμούς από το βουλευτή κ. Γαληνό, το Γυναικείο Συνεταιρισμό Παρακοίλων, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παρακοίλων και του ποιητή Άρη Ταστάνη και παρουσίασε τις Προέδρους των συνδιοργανωτών Συλλόγων της «Λεσβιακής Παροικίας», κυρία Καίτη Μεσσηνέζη – Πλατσή και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Βούλας «Απολλωνία» κυρία Μαριάννα Μαυραγάνη, καθώς και την κυρία Ευαγγελία Συνοδινού, Αντιπρόεδρο της «Ένωσης Αιγιαλιτών Αμοργού», που με τη σειρά τους επαίνεσαν τη συγγραφέα και το βιβλίο της.

Οι κύριοι ομιλητές συγγραφείς, κύριος Στρατής Χαβιαράς, και κυρία Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου, με το μεστό τους λόγο, είπαν πολλά σε λίγη ώρα, μεταφέροντας στο κοινό και το κυρίαρχο πνεύμα στη γραφή της Ειρήνης Βεκρή, που περιλαμβάνει, φαντασία, ιστορική έρευνα, αίσθηση μέτρου, αισιοδοξία, γνήσια συγκίνηση και συμβολισμούς που δένουν την αύρα αλλά και τις φουρτούνες του τότε με το σήμερα. Κομμάτια από το βιβλίο διάβασαν η Μαρία Δεληκωνσταντίνου και Φανή Αγγελίδου.

Η συγγραφέας, ευχαρίστησε τους φίλους, τους ομιλητές και όλους τους συντελεστές της παρουσίασης και κάλεσε στην αίθουσα τους μουσικούς για να αποδώσουν Αμοργιανούς και Μικρασιάτικους σκοπούς και τραγούδια. Ο κύριος Αντώνης Κωβαίος, βιολί, η κυρία Βάσω Κορδώση, τραγούδι, και τα αδέλφια Δέσποινα Χονδρονικόλα βιολί και Γιώργος Χονδρονικόλας λαούτο, γέμισαν την αίθουσα με μουσική, παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη κι έκαναν τον κόσμο να τραγουδά και να δακρύζει.

Ο Σύλλογος Γυναικών από τα Παράκοιλα Λέσβου, έστειλε, ευγενική προσφορά, παστοκύδωνα και από την Αμοργό κατέφθασαν ξεροτήγανα και ρακόμελο, όλα υπέροχα κι ο χορός των συμβολισμών μέσα από το βιβλίο συνεχίστηκε σε επίπεδο γευστικών απολαύσεων. Έτσι στην πανέμορφη περίκλειστη πίσω αυλή του Μουσείου, γράφτηκε ο επίλογος της παρουσίασης της «Ουρανίας» με κέφι, ευχαριστίες και ευχές και την υπόσχεση της συγγραφέως για τη σύντομη παρουσίαση του επόμενου βιβλίου της σειράς «Χίλια μύρια κύματα μακριά».

[nggallery id=30]

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

8  +  2  =