Παρουσίαση του βιβλίου ” Ο Βρετανικός Τύπος για το Κυπριακό” στον Αγιο Στέφανο

Η παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Μ. Αφεντούλη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 7.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου (Πεντζερίδη 3).
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι η ανάδειξη της θέσης του βρετανικού Τύπου στα ελληνοτουρκικά θέματα τη δεκαετία 1955-1965. Η πρωτοτυπία του εν λόγω έργου έγκειται στη μελέτη πρωτογενούς υλικού των εφημερίδων The Times και The Guardian αναφορικά με την προβολή της δράσης της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, καθώς και της μετέπειτα εξέλιξης του κυπριακού ζητήματος, των διωγμών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955, των εκλογών στην Ελλάδα και της εκτενούς αναφοράς σε πρόσωπα με πολιτική δράση στη χώρα. Επιπλέον, διερευνάται η σχέση ανάμεσα στα βρετανικά Μ.Μ.Ε., στα κέντρα εξουσίας, στις ομάδες πίεσης και στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, και αναδεικνύεται η σαφής προσπάθεια του βρετανικού Τύπου να προβάλει εκλεπτυσμένα, αλλά αυστηρά, τις πολιτικές επιδιώξεις και θέσεις της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα εξετάζεται ενδελεχώς το ζήτημα της «αντικειμενικότητας» στην άσκηση δημοσιογραφίας, ειδικά όταν πρόκειται για περίπλοκα πολιτικά θέματα, όπως το κυπριακό ζήτημα.

«Το βιβλίο της Δέσποινας Αφεντούλη Η θέση του βρετανικού τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 1955-1965, έρχεται να εμπλουτίσει τη βιβλιογραφία για το Κυπριακό, φωτίζοντας μία σημαντική παράμετρο, το ρόλο των βρετανικών εφημερίδων στην προβολή αλλά και τη διαμόρφωση των βρετανικών θέσεων.» Γιώργος Γεωργής
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα

«Παρατηρεί κανείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σύμπνοια μεταξύ ΜΙ6, Foreign Office και  βρετανικού Τύπου στην κοινή προβολή των βρετανικών συμφερόντων όσον αφορά την Κύπρο, όπως, επίσης,  και τη χωρίς διαφοροποίηση, εκ μέρους του Τύπου, αντιμετώπιση των Αγωνιστών της Ελευθερίας ως «τρομοκρατών», της Ε.Ο.Κ.Α. ως τρομοκρατικής οργάνωσης και των Ελλήνων της Κύπρου που διεκδικούσαν την αυτοδιάθεση ως εθνικιστών.»
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης
Καθηγητής Διεθνούς πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, τ. Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

«Η περίπτωση της Κύπρου απετέλεσε εξαίρεση στο ότι, εκτός από τον οικονομικό έλεγχο και την πρόκληση διακοινοτικής αιματηρής σύγκρουσης, η Αγγλία διατήρησε στο νησί και την εδαφική της κυριαρχία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα «προφητικά» δημοσιεύματα της αναφερόμενης περιόδου.»
Νικόλαος Ουζούνογλου
Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

36  +    =  44