Οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν στην Τούμπα, λίγα μόλις χρόνια μετά την έλευσή τους στην περιοχή κατάφεραν να λύσουν τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Αυτό αποτέλεσε αφορμή για την ίδρυση ενός πολιτιστικού και αθλητικού σωματείου, με την άμεση δημιουργία μιας πολιτιστικής λέσχης, όπου θα στέγαζαν τα όνειρά τους, αλλά κυρίως θα δραστηριοποιούνταν στον αθλητικό τομέα.
Το σωματείο ονομάστηκε ΜΕΝΤ και πολύ σύντομα έγινε σημείο αναφοράς όλων των κατοίκων της περιοχής.
Ετσι η λέσχη της ΜΕΝΤ αποτέλεσε το χώρο συνάντησης, γνωριμίας, διασκέδασης, έκφρασης, ευκαιρίας για άθληση, αλλά και μόρφωσης.
Η ΜΕΝΤ έγινε ο σύλλογός τους, η συνοικία τους, μα πάνω από όλα έγινε μια μικρογραφία της χαμένης τους πατρίδας.
Όλη την πολύχρονη πορεία της ΜΕΝΤ από την πρώτη μέρα ίδρυσής της μέχρι και σήμερα κατέγραψε το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Καρπός της έρευνας αυτής και της συνεχούς αναζήτησης των στοιχείων ήταν το πλούσιο ιστορικό λεύκωμα, το οποίο παρουσιάστηκε απόψε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Σε αυτό παρουσιάζονται πολλά τεκμήρια και στιγμιότυπα της ομάδας, αλλά και του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης γενικότερα.
Στο πολυσέλιδο λεύκωμα περιλαμβάνονται περίπου 350 φωτογραφίες, οι περισσότερες των οποίων είναι αδημοσίευτες.
Στην αποψινή παρουσίαση του λευκώματος παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΜΕΝΤ Κωνσταντίνος Μπουλιώνης, αρκετοί βετεράνοι αθλητές της ομάδας και πολλοί εκπρόσωποι των σωματείων της Θεσσαλονίκης.
«Είναι ένα λεύκωμα, με το οποίο καταγράφουμε την ιστορία της αθλητικής παρουσίας της ομάδας.
Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που κάνουμε να καταγράψουμε την αθλητική ιστορία της πόλης μας.
Η δουλειά που έκανε το Κέντρο Ιστορίας είναι σημαντική και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για να συμπληρώσει ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Μπουλιώνης: «Είναι μια συγκινητική στιγμή αυτή για εμάς που υπηρετήσαμε και συνεχίζουμε να υπηρετούμε την ΜΕΝΤ.
Μέσα σε ένα λεύκωμα καταγράφεται η ιστορία του συλλόγου μας.
Ευχαριστούμε τον δήμο Θεσσαλονίκης που μας βοήθησε να υλοποιήσουμε την ανάγκη μας να συγκεντρώσουμε όλο το υλικό που είχαμε όλα τα χρόνια».
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια την καταγραφή της αθλητικής ιστορίας της πόλης.
Επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος ερευνά, για έναν ολόκληρο χρόνο, την ιστορία ενός αθλητικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης και στο τέλος της χρονιάς παρουσιάζεται ο καρπός της εργασίας αυτής υπό τη μορφή ενός πλούσιου ιστορικού λευκώματος.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης εξέδωσε από το 2002 τα ιστορικά λευκώματα “Μορφωτικό Αθλητικό Σωματείο ΑΕΤΟΣ”, “Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής 1908-2003”, “Αθλητικός Σύλλογος ΑΡΗΣ 1914-2004”, “Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών 1926-2005”, “Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών Θερμαϊκός 1925-2006”, “Αθλητική ιστορία της ΧΑΝΘ 1921-2006”, “Βυζαντινός Αθλητικός Όμιλος 1926-2007”, “Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος 1923-2007”, “Μακεδονικός 1928-2008” και “Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης 1933-2008”.
Πηγή: ΑΠΕ