Ιστορικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ)

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (Π.Ο.Θ.Σ) ιδρύθηκε το 1991 με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι δευτεροβάθμια μη κερδοσκοπική πολιτιστική, μορφωτική, και λαογραφική οργάνωση. To αρχικό της καταστατικό όπως και η τροποποίηση της έχουν εγκριθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με τις αποφάσεις του 1424/1991 και 984/2010 αντίστοιχα. Ιδρυτικά της μέλη ήταν οι εξής σύλλογοι :

1. ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙKΗΣ

2. Σύλλογος Ορεστιαδιτών Θεσσαλονίκης

3. Πολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος Αλεξανδουπολιτών

4. Αδελφότης Κομοτηναίων Η ΡΟΔΟΠΗ

5. Σύλλογος Σκοπινών Θεσσαλονίκης Ο ΟΡΦΕΑΣ

6. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Επιβατών

7. Αδελφότης των απανταχού Τυρολοιτών Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

8. Σύλλογος Διδυμοτειχιτών ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

9. ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

10. ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΓΕΝΗΣ

11. ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

12. Παναγία της Πετρας

Έμβλημα της είναι Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ, και η σφραγίδα της κυκλική που αναγράφει την επωνυμία της περιμετρικά και στο μέσον το έτος ίδρυσης της.

Ως ημέρα εορτής της ορίσθηκε η Κυριακή του Θωμά, που συνεορτάζετε και η μνήμη του Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ! Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. και ως εθνική η 6η Απριλίου 1914, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού ελληνισμού, που καθξιερώθηκε με πρωτοβουλίες της στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών στο Διδυμότειχο (9-11 Ιουνίου 2006).

Αποτελεί την οργάνωση – ομπρέλα για τα Θρακικά πολιτιστικά σωματεία του Ελλαδικού χώρου , των οποίων τα μέλη έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολική Θράκη , την Βόρεια Θράκη ή Ανατολική Ρωμυλία και τη Δυτική Θράκη. Οι σύλλογοι – μέλη της έχουν φθάσει σήμερα τους 125 με προοπτική περαιτέρω αύξησης.

Σκοπός της είναι η έρευνα η μελέτη και η προβολή του πολιτισμού της Θράκης. και η Θράκη του σήμερα, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον τόσο της πολιτείας όσο και του κοινού για να καταστούν γνωστά, η ιστορία της, ο πολιτισμός της, η παράδοσή της και προπαντός τα ιδιαίτερα προβλήματά που αντιμετωπίζει εξ αιτίας της ιδιομορφίας του έμψυχου δυναμικού που κατοικοεδρεύει σε αυτήν, Χριστιανοί και μουσουλμάνοι

Στόχος της είναι να καταστούν η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και οι σύλλογοι μέλη της φορείς πνευματικής δημιουργίας αυτής που ξέρει να συμφιλιώνει, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας.

Προσπαθεί να ανταποκρίνεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και προσκλήσεις των καιρών.

Έχει συμμετάσχει σε όλα τα παγκόσμια συνέδρια των Θρακών ως μέλος της οργανωτικής τους επιτροπής αφού είναι πρωτεργάτης για την πραγματοποίηση του θεσμού, και συμμετέχει σε αυτά με έργο και λόγο οργανώνοντας και προσυνεδριακές ημερίδες.

Έχει πραγματοποιήσει διάφορες ημερίδες και διημερίδες τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και στην περιφέρεια με θέματα, η Συνθήκη της Λοζάννης, Λαϊκός πολιτισμός, Θράκη χτες-σήμερα αύριο, ο Ελληνισμός της καθ ημάς Ανατολής, παρουσιάσεις διαφόρων βιβλίων σχετικές με την ιστορία της Θράκης και του Θρακικού Ελληνισμού, εκδηλώσεις διάφορες όπως χορευτικές, κάλαντα από τις αλησμόνητες πατρίδες και την υπόλοιπη Ελλάδα, τηλεοπτικές εκπομπές , δημοσίευση διάφορων άρθρων σχετικών με διάφορα θέματα για την πολυπολιτισμική μας Θράκη, εκδίδει την εφημερίδα «ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ» και έχει οργανώσει με απόλυτη επιτυχία σε συνεργασία με συλλόγους μέλη της τα ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ, και τέλος είναι μέλος του Ιδρύματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ» που εδρεύει στην πόλη των Φερών του ΄Εβρου και συνεργάζεται με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες πολιτιστικών φορέων και με το Κοινωφελές Ίδρυμα του ΧΑΡΙΛΑΟΥ Κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ .

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΗΛ.+ ΦΑΞ ΠΟΘΣ 2310817838 e-mail poths1991@yahoo.gr

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.poths1991.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Θ.XΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΗΛ 2321066026 ΦΑΞ 2321053203 ΚΑΙ 6945 580930

e-mail lefterischatz@yahoo.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  6  =